Ωριμότητα χωρίς σημάδια γήρανσης

Καθώς μεγαλώνουμε, οι μηχανισμοί ανάπλασης των κυττάρων μας γενικά και του δέρματος ειδικότερα, δε λειτουργούν το ίδιο αποτελεσματικά. Επιπλεον ορμονικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την όψη του δέρματος.

Ωριμότητα χωρίς σημάδια γήρανσης

Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, έχουμε χάσει το 10-20% του κολλαγόνου του δέρματος και από την ηλικία των 50 το 20-40%.

Στις ηλικίες μετά τα 50 τα κύρια προβλήματα του ώριμου δερματος, είναι η χαλάρωση του δέρματος και του λαιμού, οι ρυτίδες αλλά και η ποιότητα της επιδερμίδας (πανάδες, θαμπή τραχιά όψη, ερυθρότητα, ξηρότητα).

Η αντιγήρανση, σαν έννοια δεν περιλαμβάνει απλώς την περιποίηση του προσώπου με καλλυντικά και θεραπείες. Είναι μια στάση ζωής, μια προσπάθεια να έχουμε ταυτόχρονα μια καλή εμφάνιση και υγεία που αντανακλάται στο δέρμα.

Η ολιστική αυτή προσέγγιση για είναι ο μοναδικός τρόπος που αποδίδει.

Η τακτική άσκηση είναι πολύ σημαντική για την αιμάτωση του δέρματος. Πέρα από τα οφέλη στην υγεία, η διατήρηση του μυϊκού ιστου εμποδίζει το δέρμα του σώματος να μη χαλαρώσει και βοηθά κατά της οστεοπόρωσης. Ο γερός σκελετός υποστηρίζει και το δέρμα άλλωστε.

Ο ήλιος είναι ο μεγάλος εχθρός του δέρματος. Η πρώιμη γήρανση λόγω έκθεσης στον ήλιο (φωτογήρανση) είναι το τίμημα για το μαύρισμα του καλοκαιριού. Η καθημερινή αντιηλιακή προστασία με επανάληψη του αντιηλιακού ανα 3ωρο είναι επιβεβλημένη για υγιές δέρμα.

Άλλος ένας πυλώνας στην αντιγήρανση είναι η σωστή διατροφή. Η ζάχαρη προκαλεί γλυκοζυλίωση στους ιστούς και επίσης γερνάει πρώιμα το δέρμα. Η επιλογή φρέσκων φρούτων και λαχανικών που έχουν αντιοξειδωτικά, η αποφυγή καπνίσματος αλκοόλ και ο σωστός ύπνος ωφελούν ιδιαίτερα το δέρμα.

Για τις γυναίκες κοντά στην εμμηνόπαυση, η υποκατάσταση με οιστρογόνα, εαν το επιτρέπει το ιστορικό τους, βοηθάει πολύ και στη διατήρηση της ποιότητας του δέρματος.

Σε σχέση με τα καλλυντικά, η φροντίδα του ώριμου δερματος ξεκινα με τον καθημερινό καθαρισμό με ήπια καθαριστικά. Η αντιγήρανση επιτυγχάνεται με ισχυρά συστατικά αντιγηρανσης το βράδυ. Από αυτά η ρετινολη και τα οξέα φρούτων, ειναι τα πιο αποτελεσματικα. Το πρωί συνιστώ αντιοξειδωτικές ουσιες όπως βιταμίνη c, φερουλικο οξύ, νιασιναμιδη  αλλά και ενυδατικούς παράγοντες όπως υαλουρονικο οξύ.

Στη συνέχεια αντιηλιακό. Μια φορά την εβδομάδα μπορεί να συστήσω πιο ισχυρή μάσκα με ενεργά συστατικά.

Οι θεραπείες είναι πολλές, συνδυάζονται μεταξύ τους και η κάθε μια αντιμετωπιζει συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η βοτουλινικη τοξίνη με έγχυση σε πρόσωπο και λαιμό αντιμετωπίζει ρυτιδες έκφρασης (μέτωπο, μεσοφρυο, γύρω από τα μάτια, λαιμός, πηγούνι).

Η χαλάρωση αντιμετωπίζεται με κατάλληλα fillers (ενέσιμα δερματικά εμφυτεύματα). Αυτά είναι είτε το γνωστό μας υαλουρονικό οξύ είτε ουσιες (ενέσιμες πάλι), που ταυτόχρονα είναι ενεργοποιητές του κολλαγόνου.

Όλα τα δερματικά εμφυτεύματα όταν χρησιμοποιούνται με σωστή τεχνική και στην ποσότητα που χρειάζεται, έχουν άμεσο αποτέλεσμα και βοηθούν πολύ στα προβλήματα χαλάρωσης και ρυτίδων.

Οι μεσοθεραπείες (μικρό εγχύσεις υαλουρονικού και βιταμινών) επίσης βοηθούν στην ποιότητα της επιδερμίδας και την ενυδάτωση του ώριμου δερματος και συνδυάζονται τέλεια με peelings για λάμψη και φωτεινότητα. Στην κατηγορία μεσοθεραπειας ανήκει και η αυτόλογη (με χρήση του αίματος του ασθενούς).

Τέλος τα λειζερ ανάλογα την περίπτωση βοηθούν πολυ στην αντιμετώπιση ρυτίδων, ευρυαγγειων, κηλίδων του ώριμου δέρματος.

Ο δερματολογος είναι απαραίτητος σύμμαχος που παρέχει εξειδικευμένη και υπεύθυνη συμβουλή για τις αυξημένες απαιτήσεις και την ομορφιά του δερματος στην ώριμη ηλικία.

Άρθρο της Δρ. Μουσάτου στο περιοδικό ΔΥΟ του Σαββάτου 21/10 με τον Ελευθερο Τύπο

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies