Τα top συστατικά για την περιποίηση του δέρματος το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο είναι η εποχή του χρόνου που σηματοδοτεί αλλαγές και ανασυγκρότηση. Καθώς το καλοκαίρι με την έντονη ηλιοφάνεια μας εγκαταλείπει, και το μαύρισμα φεύγει, παρατηρούμε τα σημαδια της έκθεσης στον ήλιο, τη θερμότητα και του θαλασσινού νερού στο δέρμα μας.

Τα top συστατικά για την περιποίηση του δέρματος το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο είναι η εποχή του χρόνου που σηματοδοτεί αλλαγές και ανασυγκρότηση. Καθώς το καλοκαίρι με την έντονη ηλιοφάνεια μας εγκαταλείπει, και το μαύρισμα φεύγει, παρατηρούμε τα σημαδια της έκθεσης στον ήλιο, τη θερμότητα και του θαλασσινού νερού στο δέρμα μας.

Η έκθεση στην έντονη υπεριώδη ακτινοβολία σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό και την εφίδρωση, καταπονούν το δέρμα μας με αποτέλεσμα να είναι αφυδατωμένο, τραχύ, θαμπό ενώ στις γυναίκες μετά τα 30 μπορεί να εμφανίζονται και αντιαισθητικές υπερμελαχρωσεις (παναδες, μελασμα) που γίνονται έντονα αισθητές αυτή την εποχή.

Συνεπώς οι ανάγκη για ενυδάτωση, ανάπλαση και ανανέωση είναι επιτακτική για το δέρμα του προσώπου και του σωματος μετά το καλοκαίρι και μπορεί μάλιστα  να παρατηρήσουμε ότι τα καλλυντικά που συνηθως χρησιμοποιούμε,δεν επαρκούν για να το φροντίσουν αποτελεσματικα.

Ποια είναι τα κυριότερα συστατικά που πρέπει να περιλαμβάνονται στην καθημερινή φροντίδα αυτή την απαιτητική περίοδο;

Υαλουρονικο οξύ: είναι  συστατικό γνωστό για την ικανότητα του να συγκρατεί νερό συντελώντας στην αποτελεσματική ενυδάτωση του δερματος. Ανάλογα τη χημική δομή του, όταν είναι μικρό μόριο διεισδύει από τους πορους της επιδερμιδας και ενισχύει την υγρασία της. Έτσι το μικρομοριακο υαλουρονικο οξύ περιλαμβάνεται σε κρέμες, ορους ακόμα και αντηλιακά ενώ έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για την ανάπλαση των κυττάρων. Σε μορφές μεγαλύτερου μορίου χρησιμοποιείται με ενέσιμο τρόπο στο δερματολογικό Ιατρειο σε θεραπείες όπως μεσοθεραπεια όπου συνδυάζεται ιδανικά με βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες για πιο άμεση και στοχευμένη δράση. Το υαλουρονικο οξύ (διαφορετικό από αυτό των καλλυντικών και της μεσοθεραπειας) υπάρχει επίσης ως εμφύτευμα σε ενεσιμες θεραπείες για την αποκατάσταση της ογκομετρικης γήρανσης (χαλάρωση), διόρθωση ρυτίδων, βελτίωση των μαύρων κύκλων, του σχήματος των χειλιών και ζυγωματικων.

Α-υδροξυοξεα: πρόκειται για ουσιες με ενυδατική και απολεπιστικη δράση και χρησιμοποιούνται τόσο στα καλλυντικά, όσο και στα peelings στο δερματολογικό ιατρειο. Κύριος εκπρόσωπος τους είναι το γλυκολικο οξύ (γνωστό από τα πηλινγκς οξεων φρούτων ) ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν το γαλακτικό, κιτρικό και μανδελικο οξύ. Σε μικρες συγκεντρωσεις δρουν σαν ενυδατικες ουσιες ενώ σε μεγαλυτερες, προκαλούν απολέπιση. Στα καλλυντικά υπάρχουν σε μικρότερες συγκεντρώσεις σε σχέση με τα δερματολογικά πηλινγκς. Προκαλώντας μικροαπολεπιση, διορθώνουν το τραχύ, κουρασμένο και θαμπό δέρμα δίνοντας λάμψη, ομοιοχρωμια και φωτεινότητα στην επιδερμίδα. Επίσης αυξάνουν την ταχύτητα της ανάπλασης των κυττάρων και γι αυτό έχουν αντιγηραντική δράση. Χρησιμοποιούνται εποχές χωρίς έντονη ηλιοφάνεια γιατί καθιστούν το δέρμα ευαίσθητο κι εκτεθειμένο στον ήλιο λόγω απολέπισης. Άλλο ένα ζήτημα που αφορά αυτό το συστατικό είναι ότι τα δυσανεκτικα κι ευαίσθητα δερματα δεν ανέχονται τη συχνή χρήση τους η δεν τα ανέχονται καθόλου. Ωστόσο η μεγάλη αποτελεσματικότητα στα σημάδια της φωτογήρανσης τα τοποθετούν στα top συστατικά επιλογής.

Ρετινόλη/ παράγωγα βιταμίνης Α: πρόκειται για το συστατικό με τη μεγαλύτερη αντιγηραντική δραση και με μοναδική ικανότητα αναστροφής της φωτογήρανσης. Με τη μορφή του ρετινοικου οξέος η δράση του συστατικού είναι η μεγαλύτερη. Ωστόσο σε αυτή τη μορφή είναι ερεθιστικό για το δέρμα και γι αυτό συνταγογραφείται με ειδικό τρόπο από το δερματολόγο, η επιλέγεται η πιο ήπια μορφή της βιταμίνης, η ρετινόλη. Η δράση στην αντιγήρανση επιτυγχάνεται με την αύξηση της ταχύτητας ανανέωσης των δερματικών κυττάρων, αναστολή της παραγωγής μελανίνης, αύξηση παραγωγής κολλαγόνου. Έτσι η χρήση καλλυντικών με παράγωγα βιταμινης Α, μειώνει τις λεπτές ρυτίδες, ομοιογενοποιει το χρωματικό τόνο, αυξάνει το πάχος του χοριου (το στρώμα κάτω από την επιδερμίδα που κυρίως περιέχει κολλαγόνο).

Βιταμίνη C: είναι μια βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει την κολλαγονογενεση, ενώ αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν θέλουμε μια Φωτεινη επιδερμίδα. Καταπολεμά επίσης τις ήπιες και αρχόμενες δυσχρωμιες. Συνδυάζεται ιδανικά με τη βιταμίνη Ε, καθώς η μια ενισχύει την αποτελεσματικότητα της άλλης. Είναι ουσία ευαίσθητη στο φως και οξειδώνεται εύκολα γι αυτό προτιμούμε τις συσκευασίες μόνο δόσεων η αυτές που περιέχουν σταθεροποιημένη βιταμίνη C.

Κεραμιδια: πρόκειται για λιπίδια που ενισχύουν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας σφραγίζοντας την υγρασία στο εσωτερικό της. Για καλύτερη διείσδυση στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος χρησιμοποιούνται με την τεχνολογια των λιποσωματων. Χρησιμοποιούνται σε κρέμες προσώπου και σώματος και αποκαθιστούν την υγρασία σε δερματα ξηρά (τους λείπουν τα λιπίδια) η αφυδατωμένα (λείπει η υγρασία). Ιδανική επιλογή για την αφυδάτωση μετά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies