Θεραπεία πανάδων και μελάσματος

Μελαχρωματικές κηλίδες - πανάδες

Η αθροιστική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας, δηλαδή η έκθεση στον ήλιο από τα παιδικά μας χρόνια, έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην ομοιογένεια του χρώματος της επιδερμίδας. Ετσι, ενώ στη δεκαετία των 20, ο ήλιος κολακεύει με το μαύρισμα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, μετά τα 30 αρχίζει να αφήνει τα σημάδια του σε όσους δεν είχαν μεριμνήσει να προστατευτούν εγκαίρως.

Μελαχρωματικές κηλίδες - πανάδες

Δεν έχουν όμως όλοι οι τύποι δέρματος την ίδια συμπεριφορά. Ανοιχτόχρωμα δέρματα εμφανίζουν ευκολότερα  πανάδες (ηλιακές φακές) που είναι περιγεγραμμένες,  μικρές συνήθως βλάβες που «σβήνουν» το χειμώνα, στη συνέχεια όμως είναι ορατές καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης με τη μορφή δυσχρωμιών εμφανίζονται και οι μεταφλεγμονώδεις υπερχρώσεις, δηλαδή σκούρα σημάδια σε περιοχές που προυπήρχε ερεθισμός του δέρματος π.χ από σπυράκια ακμής, ειδικα στα μελαχρινά άτομα. Τα πιο σκούρα δέρματα είναι πιο ανθεκτικά και εμφανίζουν αργότερα κηλίδες από τον ήλιο, ωστόσο κάποιοι τύποι δέρματος μπορεί να παρουσιάσουν μέλασμα. Μέλασμα ή χλόασμα είναι μια πιο διάχυτη διαταραχή της μελάγχρωσης που έχει και κληρονομική προδιάθεση, όμως επίσης προκαλείται από τη χρόνια ηλιακή έκθεση. Μπορεί να εντοπίζεται στο μέτωπο (σαν «στάμπα»), στα ζυγωματικά ή το άνω χείλος (σαν «μουστακι») ή εάν δεν αντιμετωπιστεί, επεκτείνεται με τα χρόνια κι εμφανίζεται διάχυτα σε πολλές περιοχές του προσώπου. Αποτελεί δύσκολο αισθητικό πρόβλημα και επηρεάζει ψυχολογικά τους πάσχοντες που έχουν έντονη τη συνεχή ανάγκη κάλυψης με μακιγιάζ. Να τονιστεί ότι μέλασμα μπορεί να εμφανίσουν σε πολύ μικρότερη συχνότητα και οι άνδρες, ενώ στις γυναίκες προδιαθεσικοί παράγοντες μπορεί να είναι και ορμονικοί λόγοι (εγκυμοσύνη, λήψη αντισυλληπτικών ή άλλων ορμονών για αναπαραγωγή).

Σε αντίθεση με τις κηλίδες που μπορεί να εμφανιστούν παντού στο ηλιοεκτεθειμένο δέρμα, π.χ στη ραχιαία επιφάνεια των χεριών, στο ντεκολτε κλπ, το μέλασμα αφορά αποκλειστικά στο πρόσωπο. Η ηλικία εμφάνισης του μελάσματος είναι μετά τα 30 συνήθως. Τα πιο μελαχρινά άτομα έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για μέλασμα, ενώ είναι συχνό εκτός από τους μεσογειακούς πληθυσμούς  και στους ασιάτες.

Μέλασμα διάχυτο στην αριστερή παρειά.
Μέλασμα διάχυτο στην αριστερή παρειά.

Μέλασμα με εντόπιση άνω χείλος.
Μέλασμα με εντόπιση άνω χείλος.

Πως αντιμετωπίζονται οι πανάδες;

Η αντιμετώπιση των πανάδων και μελάσματος γίνεται με στο δερματολογικό ιατρείο το χειμώνα ενώ η πρόληψη εμφάνισης νέων βλαβών ή επανεμφάνισης του μελάσματος, προϋποθέτει αυστηρή αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο.

Ανάλογα τον τύπο του δέρματος και το χρώμα των κηλίδων επιλέγουμε και διαφορετική θεραπεία. Περιγεγραμμένες σχετικά σκούρες κηλίδες σε ανοιχτόχρωμο δέρμα αντιμετωπίζονται ιδανικά με λέιζερ αλεξανδρίτη σε ειδικές ρυθμίσεις με εξαιρετικό αποτέλεσμα πλήρους εξάλειψης. Αρχικά σχηματίζεται μια εφελκίδα (σκουραίνει η επιφάνεια και κάνει μικρή κρούστα) που φροντίζουμε με αναπλαστικές κρέμες και αντηλιακό. Μέσα σε 10-15 ημέρες ανάλογα με την εντόπιση π.χ στα χέρια αργεί περισσότερο να φύγει η κρούστα σε σχέση με το πρόσωπο, έχουμε την επούλωση και εξαφάνιση των κηλίδων.  Απαιτείται μία μόνο συνεδρία, ενώ εάν έχουμε πολλές διαφορετικού χρώματος πανάδες, συνδυάζουμε και με άλλες θεραπείες π.χ. πιλινγκ. Σε πιο ανοιχτόχρωμες κηλίδες, συνήθως μεγαλύτερης διαμέτρου, εφαρμόζουμε διαφορετικά πρωτόκολλα θεραπειών. Είτε εφαρμόζουμε ελαφρά ψύξη με υγρό άζωτο, είτε εφαρμόζουμε απολεπιστικές αγωγές με ειδικά πίλινγκ λεύκανσης, είτε εάν μας ενδιαφέρει και η συνολική ποιότητα της επιδερμίδας, εφαρμόζουμε οξυγονοθεραπεία με λευκαντικούς παράγοντες. Πολύ αποτελεσματική όταν παράλληλα με τη λεύκανση της επιδερμίδας επιδιώκουμε και ανανέωση αυτης,  είναι η  μεσοθεραπεία με λεπτες βελόνες όπου γίνεται έγχυση ειδικών πεπτιδίων με λευκαντική δράση που φωτίζουν όλο το πρόσωπο και δρουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Ετσι παράλληλα με τις πανάδες επιτυγχάνουμε ένα πιο λαμπερό και φωτεινό δέρμα. Οι θεραπείες αυτές δεν έχουν κοκκινίλα ή ερεθισμό ή ξεφλούδισμα  και μπορεί να επαναληφθούν ανά 15-ήμερο για ολοκληρωμένο αποτέλεσμα (3 συνολικά θεραπείες)

Σε πιο σκούρα δέρματα με μέλασμα η θεραπεία είναι πιο δύσκολη. Προηγείται προετοιμασία του δέρματος για 2 εβδομάδες με ειδική κρέμα και κατόπιν γίνεται πίλινγκ που ανανεώνει το δέρμα και επιπλέον έχει αντιγηραντική δράση. Εάν δεν είναι επιθυμητό το έντονο ξεφλούδισμα, το πίλινγκ γινεται με πιο μικρή ένταση, ώστε η απολέπιση να είναι μικρότερη. Σε αυτή την περίπτωση επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μετά από ένα μήνα.  Μπορούμε να κάνουμε έως 3-4 το χρόνο με εξαιρετικά αποτελέσματα και στην αντιγήρανση.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η απολέπιση γιατί δεν το επιθυμεί η ασθενής, ή δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες της καθημερινότητας της,, έχουμε την επιλογή της μικροδερμοαπόξεσης με κρυστάλλους που χαρίζουν άμεσα και χωρίς ερεθισμό, πιο φωτεινο και λείο δέρμα, προετοιμάζοντάς το για ειδική λευκαντική αγωγή 6 εβδομάδων στο σπίτι με φτιαχτή κρέμα ισχυρής λευκαντικής δράσης. Περιέχει υδροκινόνη, μία ισχυρή αποχρωματιστική ουσία. Η αγωγή αυτή είναι κατάλληλη και για μέλασμα, αλλά και για πανάδες που δε λευκαίνουν με κάποιο από τους προαναφερθέντες τρόπους.

Να σημειωθεί ότι κάποιες περιπτώσεις μελάσματος είναι πολύ επίμονες και εκεί καταφέρνουμε μεγάλη βελτίωση αλλά όχι εξάλειψη του προβλήματος. Αυτό συμβαίνει σε όχι πρόσφατες αλλά παλιές διάχυτες δυσχρωμίες όπου η μελάγχρωση εντοπίζεται στα κατώτερα στρώματα του δέρματος.  Σε τέτοιες περιπτώσεις η λυχνία του Wood, μία  λάμπα με ειδικό φωτισμό δηλαδή, μπορεί να μας βοηθήσει να διαγνώσουμε ποια σημεία είναι πολύ βαθιά στο δέρμα για να ανταποκριθούν και να κάνουμε έτσι σωστή πρόβλεψη για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μας.
Μία άλλη επιλογή που παράλληλα με τις δυσχρωμίες αντιμετωπίζει και τραχύτητα δέρματος, λεπτές ρυτίδες και ανοιχτούς πόρους, είναι το fractional laser. Και σε αυτή τη θεραπεία η ένταση είναι ρυθμίσιμη, ώστε εάν μας ενδιαφέρουν κυρίως οι δυσχρωμίες να έχουμε μικρό χρόνο αποθεραπείας. Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί ανά μήνα τον χειμώνα.

Γενικές (αλλά απαραίτητες) οδηγίες

Οποιος και να είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των δυσχρωμιών, απαραίτητη είναι μία αγωγή συντήρησης του καλού αποτελέσματος με αγωγή στο σπίτι και αντηλιακή προστασία. Η αγωγή συντήρησης περιλαμβάνει μη ερεθιστικές κρέμες με λευκαντικές ουσίες όπως  κοχικό οξύ, βιταμίνη C, αζελαϊκό οξύ και πεπτίδια και μπορεί να εφαρμόζεται και το καλοκαίρι. Πολύ σημαντική επίσης είναι και η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού με προστασία για τη  uva  και τη    uvb ακτινοβολία που πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 3 ώρες. Η υπεριώδης ακτινοβολία  τύπου Α που είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση και το μέλασμα, διέρχεται και μέσα από τα τζάμια γι αυτό δεν είναι απαραίτητη η άμεση έκθεση στον ήλιο για να διαπιστώσουμε επιδείνωση. Αντηλιακό πρέπει να φοράμε και σε σκεπασμένους πλην φωτεινούς χώρους και στο αυτοκίνητο.  Σε παρατεταμένη έκθεση, η χρήση καπέλου με γείσο είναι επιβεβλημένη. Για την περίπτωση γυναικών που πρέπει να είμαι μακιγιαρισμένες, υπάρχουν αντηλιακά με μορφή πούδρας για ανανέωση του αντηλιακού ή αντηλιακά ως σπρέυ που εφαρμόζονται και πάνω από το μακιγιάζ. Για τις κηλίδες στα χέρια, μία καλή λύση προστασίας είναι τα γάντια οδήγησης.

Σε περιπτώσεις κηλίδων αρκεί μετά την αντιμετώπιση τους η πρόληψη, ενώ το μέλασμα σε πολλές περιπτώσεις λόγω διευρυμένης εποχής με ηλιοφάνεια, συχνά υποτροπιάζει ακόμα και με συνεχή χρήση αντηλιακού. Γι αυτό συνήθως οι ασθενείς με μέλασμα επαναλαμβάνουν κάθε Χειμώνα τις λευκαντικές θεραπείες, ώστε να εμποδίζεται η επέκταση του μελάσματος με την πάροδο των χρόνων.
Να σημειωθεί επίσης ότι η θεραπεία με χάπια τρανεξαμικού οξέος έχει αποδειχθεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση του μελάσματος συμπληρωματικά με τις άλλες θεραπείες. Η αγωγή δίνεται από το δερματολόγο και διαρκεί 6 μήνες. Δεν έχει παρενέργειες.

Επιτρέπεται η θεραπεια σε εγκύους ή θηλάζουσες;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μόνο αντηλιακή προστασία και μικροδερμοαπόξεση επιτρέπεται. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού απαγορεύεται η χρήση των κρεμών με υδροκινόνη και άλλων φαρμάκων. Επιτρέπονται λειζερ, μικροδερμοαπόξεση, πεπτίδια, οξυγονοθεραπεία και κάποια πίλινγκ.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος σε σχέση με τις πανάδες;

Οι απλές πανάδες (ηλιακές φακές) δεν έχουν κάποιο κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο υπάρχουν βλάβες που μοιάζουν με πανάδες, όπως καποιες μορφες μελανώματος (κακοήθης φακή) που μόνο ο δερματολόγος μπορεί να τις διαφοροποιήσει καθως εξελίσσονται πολύ αργά και γι αυτό δε θορυβείται ο ασθενής.

Φωτογραφίες

ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ: Πανάδα πριν και μετά τη θεραπεία με λέιζερ.ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ: Πανάδα πριν και μετά τη θεραπεία με λέιζερ.
ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ: Πανάδα στο πρόσωπο πριν και μετά τη θεραπεία με λέιζερ.ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ: Πανάδα στο πρόσωπο πριν και μετά τη θεραπεία με λέιζερ.
ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ: θεραπεία μελάσματοςΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ: θεραπεία μελάσματος

Βασιλική Μουσάτου M.D. Phd
Βασιλική Μουσάτου M.D. Phd

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ερωταπαντήσεις

Previous
  • Όταν δεν είμαι βαμμένη, πρέπει να πλένω το πρόσωπο μου πριν βάλω κρέμα;Το πλύσιμο του προσώπου απομακρύνει το σμήγμα, τα προιόντα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εξασφαλίζει καλύτερη διείσδυση των συστατικών της κρέμας φροντίδας. Για πολύ ξηρά δέρματα υπάρχουν καθαριστικά προιόντα χωρίς νερό.

  • Να βάζω και ενυδατική κρέμα κάτω από το αντιηλιακό;Aρκεί η χρήση του αντιηλιακού διότι το δέρμα γίνεται λιπαρό και γυαλίζει. Το αντιηλιακό έχει και ενυδατικούς παράγοντες στη σύστασή του.

  • Χρειάζεται να βάζω αντιηλιακό και το χειμώνα;Όταν υπάρχει ηλιοφάνεια το αντιηλιακό είναι απαραίτητο ανεξαρτήτως εποχής.

  • Είμαι 25 ετών. Χρειάζεται το δέρμα μου αντιγηραντική φροντίδα;Η χρήση κρεμών με βιταμίνες και υαλουρονικό οξύ βοηθούν στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης της επιδερμίδας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  • Πρέπει να χρησιμοποιώ προιόντα της ίδιας μάρκας ή μπορώ να τα συνδυάζω;Καλό είναι να χρησιμοποιούνται προιόντα της ίδιας μάρκας διότι αλληλοσυμπληρώνονται, ενισχύει το ένα τη δράση του άλλου και είναι ελεγμένα ότι δεν αλληλεπιδρούν με ανεπιθύμητο τρόπο.

Next
Όλες οι ερωταπαντήσεις

Η φροντίδα του δέρματος ανά εποχή

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε κρέμα προσώπου Τι πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε μια κρέμα για το δέρμα; Υπάρχουν επικίνδυνα συστατικά και κατά πόσο ενημερωνόμαστε σωστά από πηγές όπως οι τηλεοπτικές διαφημίσεις και το Διαδίκτυο; Η δερματολόγος - αφροδισιολόγος Βασιλική Μουσάτου απαντά στη HuffPost Greece

Videos Επικαιρότητας - Τηλεοπτικές εκπομπές
Videos Επικαιρότητας - Τηλεοπτικές εκπομπές

Παρακολουθήστε τα videos των ενημερωτικών εκπομπών στις οποίες έχω εμφανιστεί.

Δείτε τα video