Μελαχρωματικές κηλίδες - πανάδες

Πανάδες-κηλίδες-εφηλίδες: είναι όλες διαταραχές της μελάχρωσης που προκαλούνται από τη χρόνια και αθροιστική έκθεση στον ήλιο. Εμφανίζονται κυρίως από την ηλικία των 30 και μετά,ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και τη συνολική έκθεση που έχει υποστεί σε όλη τη ζωή.

Αρχικά εμφανίζονται κυρίως το καλοκαίρι ενώ «σβήνουν» το χειμώνα ,στη συνέχεια όμως γίνονται μόνιμες και αποτελούν ένα επίμονο αισθητικό πρόβλημα.

Η αντιμετώπιση έγκειται στην πρόληψη με χρήση αντιηλιακού χειμώνα-καλοκαίρι στο πρόσωπο και τα χέρια (και ντεκολτέ) ενώ η θεραπεία γίνεται με ειδικές αποχρωματιστικές κρέμες που συνταγογραφεί ο δερματολόγος. Αυτές περιέχουν ουσίες όπως κοχικό οξύ, βιαταμίνη C, υδροκινόνη και άλλα συστατικά και συνήθως εφαρμόζονται το βράδυ στο δέρμα.

Κάποιες κρέμες είναι για χρήση μόνο σε εποχές χωρις έντονη ηλιοφάνεια. Πιο άμεση και δραστική θεραπεία γινεται στο δερματολογικό ιατρείο με εφαρμογή κατάλληλων peelings ,μεσοθεραπείας, laser ή συνδυασμό θεραπειών ανάλογα με την περίπτωση.

Ιδανικές για αντιμετώπιση με λέιζερ είναι οι κηλίδες που έχουν μεγάλη χρωματική αντίθεση με το γύρω δέρμα. Μετά τη θεραπεία υπάρχουν εφελκίδες (κρούστες) που προστατεύουμε από τον ήλιο και επουλώνονται μέσα σε 10 ημέρες όσον αφορά το πρόσωπο και το ντεκολτέ ενώ για τα χέρια χρειάζονται 15 ημέρες. Τη διαδικασία επούλωσης ενισχύουμε με ειδικές κρέμες ενώ δε μένουν καθόλου σημάδια.

Φωτογραφίες

Πανάδα πριν και μετά τη θεραπεία με λέιζερΠανάδα πριν και μετά τη θεραπεία με λέιζερ

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ερωταπαντήσεις

Previous
  • Όταν δεν είμαι βαμμένη, πρέπει να πλένω το πρόσωπο μου πριν βάλω κρέμα;Το πλύσιμο του προσώπου απομακρύνει το σμήγμα, τα προιόντα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εξασφαλίζει καλύτερη διείσδυση των συστατικών της κρέμας φροντίδας. Για πολύ ξηρά δέρματα υπάρχουν καθαριστικά προιόντα χωρίς νερό.

  • Να βάζω και ενυδατική κρέμα κάτω από το αντιηλιακό;Aρκεί η χρήση του αντιηλιακού διότι το δέρμα γίνεται λιπαρό και γυαλίζει. Το αντιηλιακό έχει και ενυδατικούς παράγοντες στη σύστασή του.

  • Χρειάζεται να βάζω αντιηλιακό και το χειμώνα;Όταν υπάρχει ηλιοφάνεια το αντιηλιακό είναι απαραίτητο ανεξαρτήτως εποχής.

  • Είμαι 25 ετών. Χρειάζεται το δέρμα μου αντιγηραντική φροντίδα;Η χρήση κρεμών με βιταμίνες και υαλουρονικό οξύ βοηθούν στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης της επιδερμίδας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  • Πρέπει να χρησιμοποιώ προιόντα της ίδιας μάρκας ή μπορώ να τα συνδυάζω;Καλό είναι να χρησιμοποιούνται προιόντα της ίδιας μάρκας διότι αλληλοσυμπληρώνονται, ενισχύει το ένα τη δράση του άλλου και είναι ελεγμένα ότι δεν αλληλεπιδρούν με ανεπιθύμητο τρόπο.

Next
Όλες οι ερωταπαντήσεις

Η φροντίδα του δέρματος ανά εποχή

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε κρέμα προσώπου Τι πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε μια κρέμα για το δέρμα; Υπάρχουν επικίνδυνα συστατικά και κατά πόσο ενημερωνόμαστε σωστά από πηγές όπως οι τηλεοπτικές διαφημίσεις και το Διαδίκτυο; Η δερματολόγος - αφροδισιολόγος Βασιλική Μουσάτου απαντά στη HuffPost Greece

Videos Επικαιρότητας - Τηλεοπτικές εκπομπές
Videos Επικαιρότητας - Τηλεοπτικές εκπομπές

Παρακολουθήστε τα videos των ενημερωτικών εκπομπών στις οποίες έχω εμφανιστεί.

Δείτε τα video