Αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη

Η οριστική εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυίας αποτελεί επίτευγμα των τελευταίων ετών με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Όλο και πιο δημοφιλής γίνεται η χρήση συστημάτων λειζερ προκειμένου να εξαλειφθούν οι ενεπιθύμητες τρίχες από διάφορες περιοχές του προσώπου και του σώματος. Αφορά γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να απαλλαγουν ή και να αραιώσουν την τριχοφυία από σημεία του προσώπου και του σώματος, όπου αυτή αποτελεί αισθητικό πρόβλημα.

Αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη

Οι άλλες μέθοδοι αποτρίχωσης πλην του πλεονεκτήματος του χαμηλού κόστους , συχνά εμφανίζουν παρενέργειες όπως τραυματισμούς, χαλάρωση του δέρματος, ευρυαγγείες, θυλακίτιδες και σίγουρα δεν εξαλείφουν την αναγκαιότητα της επόμενης αποτρίχωσης. Η αποτρίχωση με λέιζερ έδωσε μία οριστική λύση σε ένα αισθητικό πρόβλημα που έως την εμφάνιση των λέιζερ, χρειαζόταν συνεχής κόπος και χρόνος για να αντιμετωπιστεί παροδικά. Αφορά η θεραπεία γυναίκες και άντρες που επιθυμούν να απαλλαγούν ή και να αραιώσουν την τριχοφυΐα από σημεία του προσώπου και του σώματος, όπου αυτή αποτελεί αισθητικό πρόβλημα.

Φωτογραφίες ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ: Επιτυχημένη αποτρίχωση στην περιοχή της πλάτη
ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ: Επιτυχημένη αποτρίχωση στην περιοχή της πλάτη

 ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ: Καθαρισμός στην περιοχή του αυχένα.
ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ: Καθαρισμός στην περιοχή του αυχένα.

Ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας του λέιζερ;

Το λέιζερ εκπέμπεται σαν φωτεινή δέσμη κατά ώσεις μέσω μιας συσκευής χειρός, ενώ παράλληλα εκτοξεύεται ψυκτικό ώστε να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία στην υπό θεραπεία περιοχή και επιπλέον να είναι καλά ανεκτή η διαδικασία. Στη συσκευή προσαρμόζονται διαφορετικής διαμέτρου υποδοχείς ανάλογα με την έκταση που θα αποτριχωθεί (στο πρόσωπο μικρότεροι υποδοχείς σε σχέση με το σώμα).

Ο μηχανισμός που προκαλεί την καταστροφή της τρίχας εξηγείται ακολούθως. Η ενέργεια που εκπέμπεται (σαν έντονο φως) δεσμεύεται από τη μελανίνη του δέρματος, η οποια  σε μη μαυρισμένο δέρμα βρίσκεται συγκεντρωμένη κυρίως γύρω από τον τριχικό θύλακο καταστρέφοντάς τον. Ετσι η τρίχα που δεσμεύει περισσότερη ενέργεια (διότι έχει γύρω της περισσότερη μελανίνη) είναι πιο εύκολο να καταστραφεί. Το φαινόμενο ονομάζεται επιλεκτική φωτοθερμόλυση.

Πρόκειται για μέθοδο απολύτως ασφαλή καθώς δεν υπάρχει ακτινοβολία που να επηρεάζει τα εσωτερικά όργανα. Στο ιατρείο χρησιμοποιείται ο αλεξανδρίτης της εταιρείας Candela, μηχάνημα που είναι το διασημότερο και πλέον αναγνωρισμένο στο χώρο για την αποτελεσματικότητα του.

Αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη
Αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη Candela

Video: Αποτρίχωση με Laser Αλεξανδρίτη

Επιπλέον πληροφορίες

H αποτρίχωση με την τεχνολογία του αλεξανδρίτη είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος σε σχεση με οποιαδήποτε άλλη, ενώ σε σχέση με άλλα λειζερ, έχει το πλεονέκτημα ότι η υπάρχουσα τρίχα φεύγει αμέσως. Σταδιακά μετα από 2-3 συνεδρίες ,ή μετά την πρώτη κιόλας φορα, οι τρίχες αποδυναμώνονται και γίνονται λεπτότερες. Κατόπιν αραιώνει η τριχοφυΐα έως πλήρους εξάλειψης ενώ το δέρμα είναι λείο και απαλό. 

παιτούνται επαναληπτικές θεραπείες ανά 40 ημέρες, ενώ συνολικά γύρω στις 8-10 συνεδρίες. Καλό είναι να τηρούνται αυτά τα μεσοδιαστήματα διότι ανά 40 ημερες η τρίχα που αρχικά καίγεται ξαναβρίσκεται στη φάση αναγέννησης όπου είναι πιο ευαίσθητη στην ενέργεια του λέιζερ.

Συνεπώς όταν τηρούνται τα 40ημερα μεσοδιαστήματα, απαιτούνται λιγότερες συνεδρίες.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί στην εφαρμογή της θεραπείας;

 • Οι θεραπεία αποτρίχωσης δεν είναι κατάλληλη για άτομα με μαυρισμένο δέρμα ή για άτομα με πολύ σκούρο φωτότυπο.  Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκληθεί έγκαυμα στο δέρμα, είτε πρέπει να ρυθμιστεί σε χαμηλότερες εντάσεις η ενέργεια του λέιζερ με αποτέλεσμα η θεραπεία είναι λιγότερο αποτελεσματική. (Φεύγει η τρίχα , αλλά χρειάζονται  πολλές θεραπείες).
 • Δεν επιτρέπεται η ηλιοθεραπεία ή σολάριουμ για 48 ώρες μετά τη θεραπεία.
 • Πρέπει να αποφεύγεται η εφαρμογή λέιζερ σε ερεθισμένο δέρμα (πχ στο πρόσωπο μετά από πηλινγκ κ.α).
 • Δεν εφαρμόζεται η θεραπεία όταν έχουμε βάλει προϊόντα αυτομαυρίσματος.
 • Σε ορμονοεξαρτώμενες περιοχές (πρόσωπο/λαιμός/θηλές) σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, υπερανδρογοναιμία ή άλλα ορμονολογικά προβλήματα που προκαλούν τριχοφυΐα, μπορεί να απαιτηθούν πολλές συνεδρίες.
 • Σε περιοχές με χνούδι μόνο π.χ. παρειές, το λειζερ καλό είναι να μην εφαρμόζεται γιατί μπορεί να έχει αντίθετο αποτέλεσμα (να πυκνώσει η τρίχα).
 • Το λέιζερ δεν «πιάνει» τις πολύ ανοιχτόχρωμες τρίχες (λευκές ή ξανθές).
 • Στους άνδρες απαιτούνται πολύ περισσότερες συνεδρίες για εξάλειψη της τριχοφυΐας, συνήθως στις 8-10 φορές έχουμε μείωση αυτής.
 • Σε άτομα με ψωρίαση ή λεύκη οι εντάσεις πρέπει να είναι μικρότερες γιατί μπορεί να ενεργοποιήσουν τη νόσο τοπικά.
 • Σε εγκυμονούσες αποφεύγουμε την εφαρμογή σε κοιλιά και μπικίνι. Ενημερώνουμε και το γυναικολόγο για να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του.
 • Σε περιοχές με πολλές ελιές, λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία τους.
 • Το λέιζερ μπορεί να αλλοιώσει τα τατουάζ διότι η ενέργεια του απορροφάται από τις χρωστικές. Σε περιοχές με μικρά τατουάζ , αυτά καλύπτονται και αποφεύγεται η πολύ κοντινή σε αυτά εφαρμογή, ενώ σε περιοχές με μεγάλα τατουάζ, δε γίνεται λέιζερ .

Ποια είναι η διαδικασια πριν και μετά την αποτρίχωση;

48 ώρες πριν την την εφαρμογή της πρώτης θεραπείας ξυρίζεται η περιοχή του σώματος που θα αποτριχωθεί, ώστε η τρίχα να έχει μήκος τουλάχιστον 2 χιλιοστά αλλά να μην είναι πολύ μακριά. Για όσες δεν ξυρίζουν την υπο θεραπεία περιοχή, αλλά εφαρμόζουν άλλη αποτριχωτική μέθοδο πχ χαλάουα ή κερί, πρέπει να έχει παρέλθει διάστημα 1 μηνός από την τελευταία αποτρίχωση, ώστε να έχουν βγει όλες οι τρίχες.

Στη συνέχεια κονταίνουμε με ειδική κουρευτική μηχανή (trimmer) τις τρίχες σε μηκος 2-3 χιλιοστών.

Σημειώνεται ότι για την περιοχή μπικίνι οι ενδιαφερόμενες-οι θα πρέπει να προμηθευτούν το δικό τους trimmer. Δεν απαιτείται ξύρισμα για αποτρίχωση στο πρόσωπο. Για αποτρίχωση στο πρόσωπο απαιτείται αφαίρεση του make-up.  Κατά την εφαρμογή ο χειριστής και ο υφιστάμενος την αποτρίχωση φοράνε ειδικά προστατευτικά γυαλιά για την προστασία των ματιών από το φως που εκλύεται αλλά και την περίπτωση ατυχήματος.

Οι ρυθμίσεις του μηχανήματος πρέπει να γίνονται από τον ιατρό, ώστε  να είναι κατάλληλες για την περιοχή του σώματος (ή προσώπου) και το χρώμα του δέρματος. Σημειώνεται ότι δέρματα σχετικά ανοιχτόχρωμα με σκούρα τριχοφυία είναι τα πιο κατάλληλα για αποτρίχωση με αυτόν τον τρόπο. Το καλοκαίρι γίνεται η εφαρμογή αμέσως πριν τις διακοπές , ώστε κατά τη διάρκεια τους να απολαμβάνουμε ένα απαλό αποτριχωμένο δέρμα χωρίς ερεθισμούς και να υπάρχει μετά χρόνος να «ξεμαυρίσει» το δέρμα πριν την επόμενη εφαρμογή. Μετά τη δεύτερη-τρίτη συνεδρία η τρίχα γίνεται πιο λεπτή και μαλακή ενώ διακρίνονται και περιοχές αραίωσης. Μετά την αποτρίχωση καλό είναι να αποφεύγεται 2-3 ημέρες η έκθεση στον ήλιο, ενώ σε εποχές με ηλιοφάνεια απαιτείται η χρήση αντηλιακού όταν η αποτρίχωση εφαρμόζεται στο πρόσωπο. Ειδικά όσες γυναίκες εμφανίζουν πανάδες, μετά την αποτρίχωση στο πρόσωπο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές με τη χρήση αντηλιακού μετά το λέιζερ έως να φύγει ο ερεθισμός από το δέρμα.

Πριν την εφαρμογή του λέιζερ και σε περιοχές ευαίσθητες (μπικίνι) συνιστάται η εφαρμογή αναισθητικής κρέμας τοπικά, ώστε να είναι καλά ανεκτή η αποτρίχωση. Μετά την εφαρμογή, εάν χρειάζεται, τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα και καταπραϋντικές κρέμες. Ο πόνος γενικά είναι ανάλογος ή ηπιότερος της αποτρίχωσης με κερί. Υπάρχει μετά τη θεραπείας ένας ήπιος ερεθισμός στο δέρμα που διαρκει 24-48 ώρες. Μπορεί να υπάρχει και περιθυλακικό οίδημα, ειδικα στις πρωτες εφαρμογες,  (δερμα σαν κοτόπουλο) που υποχωρεί σε λίγες ώρες και είναι φυσιολογικό. Μετά την εφαρμογή σταματάει η ανάπτυξη των τριχών, οι ρίζες των οποίων «πέφτουν» μέσα σε 15 περίπου ημέρες και η περιοχή παραμένει άτριχη.

Καλό είναι να αποφεύγεται η τριβή (π.χ. στενα τζιν, scrubs) και τα θερμά επιθέματα έως να φύγει ο ερεθισμός από το δέρμα.

Όταν αποτριχώνονται μεγάλης έκτασης περιοχές, ελέγχουμε μετά από μία εβδομάδα εάν έχουν φύγει όλες οι τρίχες για τελειοποίηση του αποτελέσματος. Η επαναληπτική αυτή συνεδρία (μετα από μία εβδομάδα) είναι μέσα στο κόστος της θεραπείας και δε χρεώνεται επιπλέον.

 Αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη Candela
Αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη Candela

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει κάποιος αποτρίχωση με λέιζερ;

Αφορά σε όλες τις ηλικίες ξεκινώντας ήδη από τα 13-14 έτη αφού ήδη από αυτή την ηλικία η έντονη τριχοφυΐα στα κορίτσια δημιουργεί έντονο αισθητικό και ψυχολογικό πρόβλημα. Δεν ενέχει κανένα κίνδυνο καθώς δεν υπάρχει ακτινοβολία. Καθώς όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη, μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες θεραπείες. Γενικά από τη στιγμή που θα υπάρξει η αναγκαιότητα για αποτρίχωση, το λέιζερ είναι η καλύτερη επιλογή (δεν ταλαιπωρείται το δέρμα, αποφευγονται οι θυλακίτιδες, αποφευγονται οι πρωτοβουλίες των άπειρων εφήβων που μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως εγκαύματα, καψίματα, κοψίματα, επιδείνωση της τριχοφυΐας μετά από ξύρισμα)

Ποιες περιοχές αποτριχώνονται;

Περιοχές που εφαρμόζεται με επιτυχία το λέιζερ είναι το μουστάκι, το πρόσωπο, το μπικίνι, το στήθος,οι μασχάλες, τα χέρια, τα πόδια, η κοιλιά, η πλάτη και γενικά όλο το σώμα. Επίσης το λέιζερ εφαρμόζεται και στις παρυφές των μαλλιών για να μεγαλώσει το μέτωπο εάν χρειάζεται ή και για να καθοριστεί το σχήμα των φρυδιών. Επίσης σε άντρες , εκτός από τις συνήθεις εφαρμογες σε χερια, στηθος, πλάτη, κοιλια, αντιμετωπίζονται και οι αντιαισθητικές τρίχες στη μύτη, τον αυχένα ή τα αυτιά, όπου το λέιζερ εξαλείφει οριστικά το πρόβλημα.

Ποσο επώδυνη είναι η αποτρίχωση;

Πρόκειται για καλά ανεκτή μέθοδο, όχι επώδυνη, που σε ορισμένες περιοχές με μεγάλη πυκνότητα τριχοφυίας και χοντρή τρίχα, π.χ. μπικινι, είναι απαραίτητη η προετοιμασία με ειδική αναισθητική κρέμα. Η εφαρμογή της κρέμας γινεται τουλαχιστον 45 λεπτα προ θεραπείας με κλειστή περίδεση (μεμβράνη από πάνω) για να γινει αποτελεσματικά η αναισθητοποίηση.

Η πρώτη εφαρμογή γίνεται από τη βοηθό του ιατρείου και εξηγείται διεξοδικά όσο αναμένει η ενδιαφερόμενη-ος να δράσει η κρέμα στο χώρο του ιατρείου.

Στις επόμενες εφαρμογές η προετοιμασία γίνεται από το σπίτι.

Ποιές οι ανεπιθύμητες ενέργειες / παρενέργειες της θεραπείας;

Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι μία ασφαλής μέθοδος στα χέρια του έμπειρου γιατρού. Κακή επιλογή έντασης σε μαυρισμένο ή σκούρο δέρμα, μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα με εμφάνιση μετα από 48 ώρες μικρών κύκλων στο δέρμα που ευτυχώς υποχωρούν σε λίγες εβδομάδες. Για το λόγο αυτό εάν επιμένει ο ασθενής που έχει μαυρίσει για τη θεραπεία, προτείνουμε λίγες δοκιμαστικές βολές και επάνοδο σε 48 ώρες για να κάνει τη θεραπεία.

Εχουν περιγραφεί σπάνιες περιπτώσεις φωτοευαισθησίας με εμφάνιση εξανθήματος μετά το λέιζερ, είναι όμως πολύ σπάνιες. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να ενεργοποιηθεί το χνούδι σε κάποιες περιοχές π.χ. λαιμός, παρειές σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών και για το λόγο αυτό, εάν έχουμε λίγες τρίχες σε αυτές τις περιοχές, είναι προτιμητέα η παλιά μέθοδος της ηλεκτρόλυσης των μεμονωμένων τριχών. Διαφορετικά κάνουμε όσες θεραπείες χρειαστεί για εξάλειψη. Γενικά το λέιζερ είναι η ασφαλέστερη θεραπεία . Τονίζεται ότι δεν έχει ακτινοβολία και δεν επηρεάζει λεμφαδένες, γι αυτό η εφαρμογή του σε περιοχες όπως στήθος και μασχάλες δεν ενέχει κανένα κίνδυνο.

Ποιό είναι το κόστος;

Παλαιότερα η αποτρίχωση με λέιζερ ήταν πολύ ακριβή και παραμένει μία μέθοδος που κοστίζει, αλλά δεν είναι απαγορευτική και σίγουρα τα αποτελέσματα αποζημιώνουν. Οι πιο ακριβές θεραπείες είναι αυτές που απαιτούν πολύ χρόνο και αφορούν περιοχές με μεγάλη έκταση τριχοφυΐας.

Το κόστος καθορίζεται από τον αριθμό των τριχών και εκτιμάται από την ιατρό κατόπιν ραντεβού χωρίς χρέωση. Τέλος, μετά από ορισμένο αριθμό θεραπειών και καθώς ο αριθμός των τριχών μειώνεται, απαιτούνται λιγότερες βολές και χρόνος για τη θεραπεία επομένως το κόστος προσαρμόζεται αντίστοιχα.

Φωτογραφίες

Αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη

Αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη

Αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη

Αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη

Αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη

Αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη

Αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη

Αποτρίχωση με laser αλεξανδρίτη

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies