Υγεία των μαλλιών

Τα πλούσια και γερά μαλλιά και το λαμπερό δέρμα είναι χαρακτηριστικό υγείας και ομορφιάς για άνδρες και γυναίκες. Η ποιότητα των μαλλιών και δερματος  είναι γενετικά προκαθορισμένη, αλλά εξαρτάται και από εξωτερικούς παράγοντες.

Υγεία των μαλλιών

Οι εξωγενείς παράγοντες και η διατροφή μπορεί να παίξουν σημαντικο  ρόλο στην υγεία μαλλιών νυχιών και δερματος.

Η ανεπάρκεια κάποιων θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα μαλλιά και νύχια, ξηρότητα δερματος, τριχοπτωση καθώς και άτονη, θαμπη επιδερμίδα.

Επίσης μια δίαιτα φτωχή σε πρωτεΐνες οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή κερατίνης, κοινού συστατικού μαλλιών, νυχιών και δερματος. Άρα για γερά μαλλιά, νύχια, δέρμα πρέπει να λαμβάνεται ικανή ποσότητα πρωτεϊνών με τη διατροφή.

Τα συστατικά που μπορεί να παίξουν ρόλο στην αναδόμηση των μαλλιών, νυχιών και δερματος είναι οι βιταμινες του συμπλέγματος Β και κυρίως η Β6, B7 και Β12, ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως Σίδηρος Και ψευδάργυρος

Η βιταμίνη Β7 η αλλιώς βιοτινη, προάγει την ομαλή ανάπτυξη των μαλλιών και νυχιών και είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των επιδερμιδικων κυττάρων.

Βοηθάει τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα του τριχωτού της κεφαλής κρατώντας τα υγιή.

Mελέτες δείχνουν ότι η βιοτίνη συμβάλλει αποτελεσματικά σε όσους έχουν αραίωση μαλλιών και ενισχύει την ανάπτυξης της τρίχας.

Η βιταμίνη B12 είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του σιδήρου και όπως και η Β9 είναι σημαντικές για γερά μαλλιά και νύχια.

Ο Σίδηρος είναι πολύ σημαντικό μέταλλο για την υγεία του οργανισμού και απαραίτητος για την αιμοποιηση. Η έλλειψη του οδηγεί σε αναιμία, τριχοπτωση, χλωμή όψη, αδύναμα μαλλιά κι εύθραυστα νύχια. Η αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων σιδήρου σε περίπτωση ανεπάρκειας,  γίνεται με κατάλληλα συμπληρώματα, ενώ η απορρόφηση του βελτιώνεται με την συγχορήγηση βιταμινης C. Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, συστατικό όλων σχεδόν των ιστών του σωματος.

Ο ψευδάργυρος είναι επίσης πολύ σημαντικό συστατικό για τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα. Τέτοια είναι τα κύτταρα δερματος, μαλλιών και νυχιών και η έλλειψη του εκδηλώνεται με τριχοπτωση κι ευθραυστοτητα νυχιών, ακόμα και με δερματικά εξανθήματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις (εκτός από ειδικές δερματοπάθειες) η διάχυτη αλωπεκία (τριχόπτωση) που δεν οφείλεται σε οργανικά αίτια, αποκαθίσταται με τη βοήθεια ειδικών τοπικών σκευασμάτων που αναγεννούν την τρίχα και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της ενώ έχουν θέση και τα συμπληρωματα για ολιγόμηνη χρήση η για την αποκατάσταση ελλείψεων και ανεπαρκειών του οργανισμού.Τα νύχια βελτιώνονται πολύ πιο γρήγορα με αυτά τα συ πληρώματα. Πρώτα από όλα όμως η ισορροπημένη σωστή διατροφή πρέπει να είναι η βάση σε κάθε προσπάθεια αποκατάστασης της υγείας και ομορφιάς του εαυτού μας.

Άρθρο στο ΔΥΟ Φεβρουαρίου 2023

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies