Τι κάνει μια δερματολογος για να καταπολεμήσει τη γήρανση

Η αντιγήρανση, σαν έννοια δεν περιλαμβάνει απλώς την περιποίηση του προσώπου με καλλυντικά και θεραπείες. Είναι για εμένα μια στάση ζωής, μια προσπάθεια να έχω  ταυτόχρονα μια καλή εμφάνιση αλλά και να αισθανόμαι νέα και υγιής  με την πάροδο του χρόνου.

Τι κάνει μια δερματολογος για να καταπολεμήσει τη γήρανση

Η ολιστική αυτή προσέγγιση για είναι ο μοναδικός τροπος που αποδίδει.

Θεωρώ κεφαλαιώδους σημασίας την τακτική άσκηση με συνέπεια και όχι μόνο λίγους μήνες πριν βγω στην παραλία. Ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης μαζί με βάρη / αντιστάσεις είναι ιδανικός και απαραίτητος για τις γυναίκες μετά τα 45 όπου σταδιακά χάνεται η μυική μάζα και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Αυτό ακολουθω κι εγώ τόσο για την υγεία και διατηρηση του βάρους μου, αλλά και την αίσθηση ευεξίας και αποφόρτιση απο το στρες. Επισης η γυμναστική με βοηθά στη σωστή στάση σωματος καθώς σκύβω πάνω από τον ασθενή στη δουλειά μου ώστε να μην έχω ενοχλήσεις από το μυοσκελετικό (πόνος στη μέση/ αυχένα κλπ). Εννοείται ότι βοηθά πολύ και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ο ήλιος είναι ο μεγάλος εχθρός του δερματος. Η πρώιμη γήρανση λόγω έκθεσης στον ήλιο (φωτογηρανση) είναι το τίμημα για το μαύρισμα του καλοκαιριού. Ο ήλιος καταστρέφει το κολλαγόνο, οδηγεί σε ρυτιδες, παναδες, χαλάρωση προσώπου και σωματος. Η καθημερινή αντιηλιακή προστασία με επανάληψη του αντιηλιακου ανα 3 ωρο (όταν βρίσκομαι σε εξωτερικό χώρο) είναι επιβεβλημένη για εμένα και διαλέγω αντιηλιακά που μου ταιριάζουν για να τα χρησιμοποιω συνεχώς.

Άλλος ένας πυλώνας στην αντιγήρανση είναι η σωστή διατροφή. Αυτό είναι τεράστιο κεφάλαιο. Προσωπικά τρώω τα πάντα σε μικρές ποσότητες προσέχοντας τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πολλά γλυκά.

Επιλέγω φρέσκα φρούτα εποχής και βιολογικά λαχανικά ενώ εντάσσω αρκετή πρωτεΐνη (καθως γυμνάζομαι) και αντιοξειδωτικές ουσιες στην καθημερινότητα μου. Η  ζάχαρη προκαλεί γλυκοζυλιωση στους ιστούς και επίσης γερνάει πρώιμα το δέρμα. Άλλος ένας λόγος λοιπόν να την αποφεύγω. Αυτό που επίσης προσπαθώ να περιορίσω είναι το αλκοόλ, που αν και μου αρέσει, με φοβίζουν οι μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση του με την άνοια . Άρα τα G&T περιορίζονται σε ένα όσο μεγαλώνω.Το κάπνισμα ποτε δε με απασχόλησε και έτσι δεν έχω να αντιμετωπίσω τις συνέπειες του στο δέρμα μου (κακη οξυγόνωση, θαμπαδα, ρυτιδες καπνιστή), αλλά και στην υγεία μου.

Η υποκατάσταση με συμπληρώματα διατροφής είναι επίσης χρήσιμη όταν υπάρχουν ελλείψεις (πχ σε ψευδάργυρο, ανεπάρκεια βιταμινης D, σίδηρο κλπ).

Για τις γυναίκες κοντά στην εμμηνόπαυση, η υποκατάσταση με οιστρογόνα, εαν το επιτρέπει το ιστορικό τους, βοηθάει πολύ και στη διατηρηση της ποιοτητας του δερματος αλλά και τη σεξουαλικη υγεία. Η Πτώση των οιστρογόνων έχει συνέπεια λεπτότερη επιδερμίδα, μείωση του κολλαγόνου στο δέρμα και μύες, ατροφία του κολπικού επιθήλιου αλλά και αλλαγές στη διάθεση.

Ο ύπνος επίσης σημαντικός για την ομορφιά και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Ευτυχώς είμαι πρωινός τύπος και ποτε δεν άντεχα το ξενύχτι. Ο ποιοτικότερος μάλιστα ύπνος είναι όταν κοιμόμαστε κοντά στις 11 ενώ φροντιζω να υπάρχει συσκότιση, καλή θερμοκρασία και όχι πολύ ξηρός αερας στο δωμάτιο. Οποιος μάλιστα, μπορεί να κοιμηθεί ανάσκελα για να αποφύγει τις ρυτιδες από το μαξιλάρι, αυτό είναι ιδανικό.

Σε σχέση με τα καλλυντικά, εκεί ως δερματολογος επιλέγω τη ρουτίνα αντιγηρανσης το βράδυ με συστατικά όπως ρετινολη και οξέα φρούτων, ενώ δεν αμελώ τον σχολαστικό καθαρισμό και πάντα αντιηλιακό το πρωί.

Οι θεραπείες που κάνω στον εαυτό μου είναι πολλές γιατί θέλω το δέρμα μου να είναι σε τέλεια κατάσταση. Τρεις φορές το χρόνο κάνω βοτουλινικη τοξίνη σε πρόσωπο και λαιμό ενώ διορθώνω την χαλάρωση με κατάλληλα fillers (ενέσιμα δερματικά εμφυτεύματα) που ταυτόχρονα είναι ενεργοποιητες του κολλαγόνου. Οι μεσοθεραπειες επίσης βοηθούν στην ποιότητα της επιδερμιδας και συνδυάζονται τέλεια με peelings για λάμψη και φωτεινότητα. Δεν αποκλείω και τα χειρουργεία στο μέλλον.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό συστατικό αντιγηρανσης είναι η διανοητική και ψυχική υγεία. Η δουλειά μου με κρατα πάντα σε εγρήγορση αλλά μου αρέσει πολύ και το διάβασμα όταν έχω χρόνο. Η διαχείριση του στρες και η αυτοβελτίωση είναι επίσης μέσα στους στόχους μου ώστε η ζωή μου μεγαλώνοντας να παραμένει πλούσια και ποιοτική.

Συνέντευξη της Δρ. Μουσάτου στο ow.gr

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies