Τι είναι τα εξωσώματα;

Πρόκειται για επίτευγμα της εξέλιξης της αναγεννητικής ιατρικής, στόχος της οποίας είναι να ωθήσουμε τα κύτταρα να αξιοποιήσουν τις αναπλαστικές τους ιδιότητες.

Τι είναι τα εξωσώματα;

Είναι γνωστό ότι η διαφορά στο γηρασμένο από το νεανικό ιστό, είναι ότι ο πρώτος δεν ανανεώνει με ταχύτητα κι ευκολία τα κύτταρα του, «τεμπελιάζει» και χάνει την ικανότητα αναγέννησης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, κινήθηκε η επιστήμη των βλαστοκυττάρων, κυττάρων πιο πρώιμων, με αναπτυγμένες ικανότητες ανάπλασης σε νέα κύτταρα. Τέτοια κύτταρα υπάρχουν ήδη στο δέρμα μας και σε αλλα όργανα, ειδικά στο λίπος.

Η αρχική κατεύθυνση εμφύτευσης λίπους (πλούσιου σε βλαστοκύτταρα) από άλλες περιοχές του σωματος στο πρόσωπο, λαιμό, χέρια, εμφανίζει περιορισμούς.

Είναι ακριβή διαδικασια που απαιτεί χειρουργείο και αναισθησία.

Ωστόσο, η δράση των εξωσωμάτων βασίζεται στην εξής σκέψη: αντί να «φυτέψουμε» σε μια περιοχή βλαστοκύτταρα, μπορούμε να διεγείρουμε τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων εκεί κυττάρων μέσω μορίων που παράγονται από τα βλαστοκύτταρα και αυτό θα οδηγούσε σε αποκατάσταση της δράστικοτητας τους.

Το μέσο, ο τρόπος για να στείλουμε αυτό το μήνυμα και να διεγειρουμε προς δράση τα κύτταρα, ειναι τα εξωσωματα.

Είναι δηλαδή μόρια - αγγελιοφόροι σαν κυστίδια που υπενθυμίζουν στα υπάρχοντα δερματικά κύτταρα τη λειτουργία τους.

Τα ενεργοποιούν, μεταφέροντας αυξητικούς παράγοντες, πρωτεϊνικά μηνύματα (παραγόμενα από τα βλαστοκύτταρα) που χρησιμοποιούνται από τα κύτταρα στην επικοινωνια μεταξύ τους. Αυτή η σύνδεση, σε πολλές μελέτες έδειξε και επιπλεον οφέλη : μειώθηκε η φλεγμονή σε παθήσεις όπως η ατοπικη δερματιτιδα αλλά και βελτιώθηκε η αγγεία η των ιστών.

Το δέρμα δηλαδή αυτοθεραπεύεται.

Η διαδικασία

Ο τροπος που εφαρμόζονται τα εξωσωματα, αρχικά έγινε με απλή επάλειψη. Στη συνέχεια για καλύτερη δράση χρησιμοποιήθηκε κάποιο όχημα μεταφοράς τους με μεθόδους όπως  το micro needling. Διέρχονται μέσω των μικροσκοπικών οπών που δημιουργούνται από τον μικροβελονισμο μέσα στο δέρμα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθούν και μέσω ιοντοφορησης η και με συσκευές κλασματικών ραδιοσυχνοτητων. Η ταυτόχρονη δημιουργία ήπιου ερεθισμού η αύξησης θερμοκρασίας του δερματος πχ με λειζερ βελτιστοποιει το αποτέλεσμα.

Τα έξωσώματα δρουν συνεργικα  με όλες αυτές  τις μεθόδους και αυξάνουν πολύ την αποτελεσματικότητα τους.

Προέλευση

Στην Αμερική υπάρχει η έγκριση για χρήση εξωσωματων ανθρώπινης προέλευσης, όχι όμως στην Ευρώπη. Τα εξοσωματα που χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά είναι είτε φυτικής προέλευσης (πχ απο βλαστοκύτταρα από τριαντάφυλλο ) είτε ζωικής (σκύλος, πρώτο γάλα βοοειδών). Διατίθενται σε σκόνη που διαλύεται σε ειδικό διαλύτη ακριβώς πριν τη θεραπεία. Είναι απόλυτα ασφαλής θεραπεία ενώ αναμένεται στο μέλλον και η έγκριση για την απευθείας έγχυση στο δέρμα.

Εφαρμογές

Η εφαρμογή των εξωσωματων προτείνεται όπου θελουμε να επιτύχουμε βελτίωση της ποιοτητας του δερματος. Προτείνεται ως θεραπεία για βελτίωση ρυτίδων, ουλων ακμης, εξομάλυνση της χρωματικής ομοιογένειας, μείωση των πόρων της επιδερμιδας, βελτίωση του ερυθήματος.

Προτείνονται 3-4 θεραπείες με τη μέθοδο που επιλέγει ο δερματολογος (microneedling, roller, διαδερμική ραδιοσυχνότητα κλπ)

Είναι μεθοδος που τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη εφαρμογή και με ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας.

Τέλος πολύ σημαντική εφαρμογή των εξωσωματων είναι στην αναγέννηση των μαλλιών και εκεί η θεραπεία γίνεται με μmicroneedling. Έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα ειδικά σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες θεραπείες για τα μαλλιά.

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies