Αντιηλιακά

Βρείτε τις απαντήσεις στα δικά σας ερωτήματα για τη χρήση αντιηλιακών

Τι δηλώνει ο δείκτης SPF;

Ο δείκτης αυτός δηλώνει πόσο περισσότερο χρόνο στον ήλιο μπορεί κάποιος να εκτεθεί και να είναι προστατευμένος από τη UVB σε σχέση με το χρόνο που θα εκτίθετο χωρίς να κοκκινήσει χωρίς αντιηλιακό. Δηλ. εάν κάποιος αρχίζει να κοκκινιζει στα 3 λεπτά έκθεσης χωρίς αντιηλιακό, με αντιηλιακό SPF 30, μπορεί να για τημείνει 3x30=90 λεπτά. Βέβαια στα 90 λεπτά ακόμα και με αντηλιακό δεν προστατεύεται από τη UVA.

Υπάρχει δείκτης προστασίας για τη UVA;

Δεν υπάρχει αντίστοιχος, κοινός για όλες τις μάρκες δείκτης για τη UVA.Τα αντηλιακά που έχουν υψηλή προστασία για τη UVA, οφείλουν να έχουν τουλάχιστον κατά το 1/3 του SPF τους προστασία για UVA.

Αν φοράω αντηλιακό και το ανανεώνω συχνά, μπορώ να μείνω πάνω από 3-4 ώρες στον ήλιο χωρίς να καω;

Όχι διότι ακόμα και με το μέγιστο δείκτη προστασίας, δεν προστατεύεσαι αποτελεσματικα από τη UVA και αν είναι μεσημέρι, θα καείς.

Πόσο αντηλιακό να χρησιμοποιώ;

Πολύ. Και μάλιστα πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεσαι προκειμένου να επιτύχεις την προστασία που αναγράφεται. Κοινώς σε κάθε 5-6 εκθέσεις στον ήλιο χρειάζεσαι καινούριο αντηλιακό. Για το πρόσωπό-λαιμό επίσης πολύ, όσο 7 πιέσεις σε ντισπένσερ.

Ο φίλος μου είναι τριχωτός και απεχθάνεται τα αντηλιακά. Υπάρχει κάτι να του προτείνετε;

Υπάρχουν αντηλιακά με ανάλαφρη και oil-free σύνθεση που δεν «ασπρίζουν» καθόλου. Ας προτιμήσει αντηλιακό με SPF έως 20 διότι τα αντηλιακά με υψηλότερο δείκτη έχουν βαρύτερες υφές.

Τα μαλλιά χρειάζονται όντως αντηλιακή προστασία;

Εάν σε ενδιαφέρει να μην «ανοίξουν» χρωματικά από τον ήλιο αλλά και να τα διατηρήσεις ενυδατωμένα και χωρίς ψαλίδα, πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακό σπρευ μαλλιών. Ειδικά εάν είσαι ικανοποιημένη από τον τόνο των βαμμένων μαλλιών σου και θες να τον διατηρήσεις, το αντηλιακό είναι απαραίτητο.

«Χαλάει» το περσινό αντηλιακό;

Μετά το άνοιγμα διατηρείται περίπου για 1 χρόνο. Εάν όμως έχει αλλοιωθεί η σύστασή του (διαχωρίζεται η ελαιώδης από την κρεμώδη φάση) πεταξέ το.

Κάθε πότε να ανανεώνω το αντηλιακό;

Κάθε 3 ώρες στην πόλη, ενώ στην παραλία πολύ συχνότερα, όσο συχνά βουτάς ή ιδρώνεις.

Μπορώ να μαυρίζω χρησιμοποιώντας αντηλιακά με υψηλούς δείκτες;

Κανονικά και εφόσον τα χρησιμοποιείς σωστά, δεν πρέπει να μαυρίζεις. Το μαύρισμα είναι η προσπάθεια του δέρματος να προστατευτεί όταν δεν του αρκεί η αντηλιακή προστασία εξωγενώς.

Πολλά αντηλιακά προκαλούν σπυράκια στο πρόσωπο. Τι να κάνω;

Να χρησιμοποιείς αντηλιακά με δείκτη έως 30 και να επιλέγεις σειρές για λιπαρά δέρματα. Επίσης επιστρέφοντας στο σπίτι να κάνεις ντεμακιγιάζ και πλύσιμο σα να ήσουν βαμμένη.

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies