Πως το στρες επηρεάζει την ακμή

Πώς σχετίζεται το άγχος με την υγεία της επιδερμίδας; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση ακμής που οφείλεται σε άγχος; Υπάρχουν λύσεις που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι;

1. Πώς σχετίζεται το άγχος με την υγεία της επιδερμίδας; Γιατί μπορεί να εμφανίσουμε σπυράκια σε περιόδους αυξημένου στρες;

Παρατηρούμε συχνά ότι σε περιόδους στρες πχ κακή ψυχολογία , εξετασεις, επαγγελματική πίεση, στρες από καταπόνηση όπως ασθένειες, διαπιστώνουμε ότι η επιδερμίδα μας επηρεάζεται . Γίνεται πιο θαμπή και λιπαρή , ενώ στα άτομα με προδιάθεση ακμης, εμφανίζεται έξαρση με παρουσία φαγεσωρων και φλεγμονωδών βλαβών ( σπυράκια).

Η διαπίστωση αυτη είναι αληθής και οφείλεται στην υπερπαραγωγή κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του στρες, η οποια με τη σειρά της δρα στους σμηγματογονους αδένες ωθώντας τους στην υπερπαραγωγή σμηγματος.Το σμήγμα αυτό μπλοκάρει τους πόρους με αποτέλεσμα την εμφάνιση ακμης. Επιπλέον σε περιόδους στρες, επιβραδύνεται η επουλωτικη ικανότητα της επιδερμιδας  κι έτσι τα σπυράκια που ήδη υπάρχουν , αργούν περισσότερο να φύγουν.Τέλος σε περιόδους στρες συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη τάση στα άτομα με σπυράκια να τα « πειράζουν» επιδεινώνοντας την κατάσταση.

2. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση ακμής που οφείλεται σε άγχος;

Η ακμή δεν έχει σαν αιτία το στρες, όμως επιδεινώνεται από αυτό. Όταν η ακμή σαν πάθηση αντιμετωπιστει αποτελεσματικα, σίγουρα το στρες επηρεάζει λιγότερο.Η θεραπεία των εξάρσεων, εκτός από την προσπάθεια διαχείρισης του στρες( γυμναστική, καλός ύπνος και σωστή διατροφή ) γίνεται με τη συνδρομή του δερματολόγου με κατάλληλη για τον κάθε τύπο ακμης θεραπεία. Σίγουρα ο σωστός και τακτικός καθαρισμος του δερματος και χρήση προϊόντων που περιορίζουν τη σμηγματορροια και το κλείσιμο των πόρων , βοηθάει .Ουσιες όπως ρετινοειδή, σαλυκιλικο οξύ , υπεροξειδιο του βενζολιου, αζελαικο οξύ , που περιέχονται σε προϊόντα κατά της ακμης βοηθούν στις ήπιες περιπτώσεις. Σε πιο επιβαρυμένες και επίμονες ακμές υπάρχουν άλλες θεραπείες ( πηλινγκ, blue light , χάπια από το στόμα) που ανάλογα την περίπτωση επιλέγουμε.

3. Υπάρχουν λύσεις που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Οι λύσεις στο σπίτι είναι συνήθως ανεπαρκείς γιατί δεν υπάρχει η γνώση για επιλογή των κατάλληλων προϊόντων από την πληθώρα που υπόσχονται εξάλειψη της ακμης και καθαρό δέρμα .

Σίγουρα οι γενικές οδηγίες για πλύσιμο του προσώπου1-2 φορές τη μέρα , αλλαγή μαξιλαροθήκης τακτικά, αντισηψια της οθόνης του κινητού , τακτικό λούσιμο και απομάκρυνση των λιπαρών μαλλιών ( πχ φρατζες/ αφέλειες) από το πρόσωπο και αποφυγή π« πειράγματος» των σπυριών, βοηθούν. Πολύ περισσότερο όμως βοηθά η σωστή δερματολογικη συμβουλή καθώς η ακμή είναι μια χρονια πάθηση που θέλει οριστική και μόνιμη θεραπεία.

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies