Πώς έμαθα ότι η επιδερμίδα μου είναι πιο νέα από εμένα

Μια επίσκεψη στη δερματολόγο με έμαθε ότι η ηλικία της επιδερμίδας μου είναι διαφορετική από τη βιολογική μου ηλικία, ποια είναι τα συγκεκριμένα προβλήματά της και πώς θα μπορέσω να τη φροντίσω με τον καλύτερο τρόπο. Κι όλα αυτά σε ελάχιστα λεπτά, χάρη σε μία συσκευή.

Πώς έμαθα ότι η επιδερμίδα μου είναι πιο νέα από εμένα

Είμαι ο άνθρωπος που δεν έχει κάνει την παραμικρή επεμβατική ή μη θεραπεία στο πρόσωπό του, παρά μόνο μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού καθαρισμούς σε κάποιο ινστιτούτο αισθητικής. Επιπλέον, φρόντισα να αμελήσω συστηματικά μια ρουτίνα αντιγηραντικής πρόληψης με εξειδικευμένα προϊόντα, όταν έπρεπε.

Έτσι, όταν πέρασα το δεύτερο μισό της δεκαετίας των 40, τα σημάδια της παραμέλησης και της αφυδάτωσης άρχισαν να γίνονται εμφανή και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αν νομίζετε ότι αυτό με έκανε να αλλάξω άποψη για τις επεμβατικές θεραπείες, θα σας απαντήσω όχι.

Εξακολουθώ να μη θέλω να κάνω τίποτε (εδώ να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω θέμα με τις επεμβατικές θεραπείες, πέρα από τον πόνο και την αναγκαιότητα των τακτικών επαναλήψεων). Μάλιστα, εξακολουθώ να είμαι επιφυλακτική και απέναντι στις μη επεμβατικές θεραπείες.

Επίσκεψη στη δερματολόγο

Μετά όμως από τις πιέσεις της συναδέλφου μου και beauty editor Πάτιας, αποφάσισα να επισκεφθώ τη δερματολόγο Βάλια Μουσάτου MD, PhD, ώστε να μου κάνει μια διάγνωση της κατάστασης της επιδερμίδας μου και των αναγκών της – με την προϋπόθεση ότι δεν θα μου πρότεινε κάτι επεμβατικό.

Πέρα από τη δική της κλινική εξέταση, η κ. Μουσάτου μου ζήτησε να βάλω το πρόσωπό μου σε μία συσκευή που ελέγχει λεπτομερώς την κατάσταση του δέρματος, και πιο συγκεκριμένα την κατάσταση των βαθύτερων δερματικών στρωμάτων, που είναι αόρατα με το γυμνό μάτι. «Tο κλειδί για ένα υγιές δέρμα, προστατευμένο από τα σημάδια του χρόνου, βρίσκεται στα πιο μέσα στρώματα του δερματικού ιστού», μου εξήγησε.

Μια συσκευή σχεδόν μαγική

Το διαγνωστικό απεικονιστικό σύστημα της συσκευής στηρίζεται στην αρχή του φθορισμού, αποκαλύπτοντας τον φθορισμό του δέρματος με τη βοήθεια μιας χαμηλής δόσης ακτίνων UV, απόλυτα ασφαλούς. Εξηγώ λίγο καλύτερα: Τα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος εκπέμπουν φως με έναν μοναδικό τρόπο. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι διάφορες δερματικές καταστάσεις γίνονται ορατές με χρώματα και διάφορα μοτίβα που εμφανίζουν φθορισμό, όταν εκτίθενται στην ακτίνα UV.

Μέσα λοιπόν σε λίγα δευτερόλεπτα και μετά από μερικά κλικ στο πρόσωπό μου, η συσκευή, σχεδόν σαν μαγική σφαίρα, είχε καταγράψει τα πάντα και μπορούσε να μας δώσει αναφορά τόσο για την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, όσο και για τα βαθύτερα στρώματα, για 5 συγκεκριμένες κατηγορίες:

 • την άμυνα του δερματικού φραγμού,
 • τις αλλοιώσεις από την ηλιακή ακτινοβολία,
 • την υπερμελάγχρωση (δηλαδή τις βαθύτερες κηλίδες που δεν διακρίνονται με γυμνό μάτι),
 • την ακμή και
 • τις ίνες του κολλαγόνου.

Τι μπορείς να μάθεις για την ηλικία της επιδερμίδας σου από ένα μηχάνημα

Θα με ρωτήσετε ίσως τι έμαθα από αυτή τη διαδικασία που δεν ήξερα προηγουμένως; Έμαθα λοιπόν:

 • σε ποια σημεία του δέρματός μου υπάρχουν βαθιές σκούρες κηλίδες, που κάποια στιγμή θα βγουν στην επιφάνεια, αν δεν λάβω τα μέτρα μου,
 • πώς θα «γεράσει» το δέρμα μου, δηλαδή πώς θα φαίνεται σε 10 χρόνια,
 • σε ποια σημεία υπάρχουν αόρατες βλάβες από τον ήλιο,
 • ότι έχω ήπια ακμή, ειδικά στις περιοχές με τάση λιπαρότητας,
 • ποιο είναι το ακριβές ποσοστό της αφυδάτωσης της επιδερμίδας μου, που δεν είναι χαμηλό,
 • ότι το μεικτό δέρμα μου έχει ανάγκη από εξειδικευμένα προϊόντα και συγκεκριμένη περιποίηση για να εξισορροπήσει την τάση λιπαρότητας και την αφυδάτωση και να γίνει πιο ανθεκτικό στους εξωτερικούς εισβολείς,
 • ότι δεν έχω βαθιές ρυτίδες, ούτε μαύρα στίγματα.

Πώς θα φροντίσω το δέρμα μου από δω και πέρα

Όλες αυτές οι πληροφορίες συνοδεύονται από μια σειρά συστάσεων περιποίησης, σχετικά με το τι είδους προϊόντα χρειάζομαι (για παράδειγμα, κατάλληλα για μένα είναι συστατικά όπως οι βιταμίνες C, Ε και το πράσινο τσάι, που έχουν αντιοξειδωτική δράση), πόσο συχνά να κάνω απολέπιση και ενυδατική μάσκα, ακόμη και τι διατροφή να επιλέξω!

Εκείνο όμως που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η ηλικία της επιδερμίδας μου, η οποία τελικά είναι 6 χρόνια νεότερη από τη βιολογική μου ηλικία, πράγμα πολύ ευχάριστο για έναν άνθρωπο που σχεδόν αδιαφορεί για τη πρόσωπό του.

«Ενισχύστε την αντηλιακή προστασία, αποφεύγοντας τις UV ακτίνες και επιμένοντας στη βαθιά ενυδάτωση. Προτιμήστε λιγότερες πικάντικες και επεξεργασμένες τροφές, καθώς και λιγότερα ανθρακούχα ποτά. Δώστε βάρος σε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και κολλαγόνο. Επιλέξτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς και προϊόντα περιποίησης που περιέχουν στη σύνθεσή τους πεπτίδια και ρετινόλη, για να ενισχύσετε τη σύνθεση του κολλαγόνου και να αυξήσετε την ελαστικότητα του δέρματος». Με αυτό το συμπέρασμα ανά χείρας, ξέρω πλέον πώς μπορώ να βελτιώσω την καθημερινή φροντίδα του δέρματός μου και με τις ανάλογες υποδείξεις της ειδικού είμαι έτοιμη να το κάνω!

Άρθρο της Κ. Σώκου στο ow.gr

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies