ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Τα διδάγματα του 2020 - Τα resolutions του 2021

Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για όλους μας σε παγκόσμια κλίμακα. Η πανδημία επηρέασε με τον πιο απόλυτο τρόπο όλους τους τομείς της επαγγελματικής, κοινωνικής και προσωπικής ζωής του καθενός μας.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Τα διδάγματα του 2020 - Τα resolutions του 2021

Ήταν μια χρονιά εσωστρέφειας που, ωστόσο, είχε και κάποιες θετικές πτυχές. Έδωσε χρόνο να ασχοληθούμε περισσότερο με τον εαυτό μας, να παρατηρήσουμε και να αφουγκραστούμε τις ανάγκες μας και συγκεκριμένα τις ανάγκες του δέρματός μας.

Αναγκαστήκαμε να βάλουμε στην καθημερινότητά μας τη μάσκα, και μάλιστα να τη φοράμε πολλές ώρες την ημέρα αντιμετωπίζοντας και την πρόκληση της mascne, της ακμής δηλαδή που προκαλείται σε πιο λιπαρά ή μεικτά δέρματα από την πολύωρη χρήση.

Πρόκειται για την εμφάνιση ακμής με διάφορες μορφές (εγκλωβισμένο σμήγμα, φλεγμονώδη σπυράκια, κύστες) στις περιοχές που καλύπτει η μάσκα, όταν τη φοράμε πολλές ώρες. Μπορεί να συνυπάρχει κνησμός, ερεθισμός της επιδερμίδας ή και πόνος στα σημεία φλεγμονής. Δημιουργείται λόγω των συνθηκών τριβής και υγρασίας που συγκρατείται περιστοματικά εξαιτίας των υδρατμών της εκπνοής. Επίσης, ο εγκλωβισμός της λιπαρότητας πάνω στο δέρμα προδιαθέτει σε απόφραξη των πόρων και δημιουργεί ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη βακτηρίων.

Το μακιγιάζ επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση, λόγω της απόφραξης των πόρων των σμηγματογόνων αδένων, συνεπώς καλό είναι να αποφεύγουμε τα πιο βαριά make-up και να χρησιμοποιούμε κάποια ελαφριά πούδρα ή και καθόλου στην περιοχή της μάσκας. Ούτε οι BB κρέμες βοηθούν, καθώς τα αντηλιακά φίλτρα που περιέχουν προδιαθέτουν επίσης τα μεικτά και λιπαρά δέρματα σε εμφάνιση ακμής.

Άλλωστε, το 2020 ήταν μια χρονιά κοινωνικής αποστασιοποίησης και το μακιγιάζ δεν είχε την πρώτη θέση στην κατηγορία των προϊόντων ομορφιάς, καθώς αφενός η χρήση μάσκας το καλύπτει και αφετέρου δεν υπήρξαν οι κοινωνικές συναθροίσεις και οι ευκαιρίες συνευρέσεων με κόσμο, ώστε να το χρειαζόμαστε.

Περισσότερο εστιάσαμε στην καθημερινή φροντίδα του δέρματος, ώστε να είναι υγιές και να το χαιρόμαστε με φυσική λάμψη. Άρα, δώσαμε έμφαση στον σχολαστικό καθαρισμό της επιδερμίδας με προϊόντα που έχουν μικροαπολεπιστική δράση (γλυκολικό οξύ/σαλικυλικό οξύ) σε χαμηλές συγκεντρώσεις και βοηθούν ώστε να καθαρίζεται η επιφάνειά της από το σμήγμα, τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα που μπλοκάρουν τους πόρους. Επιλέξαμε προϊόντα ήπια για να μην ξηραίνουν υπερβολικά την επιδερμίδα, ώστε να μη διαταράσσεται ο φραγμός της. Στην ίδια λογική, συνεχίσαμε με μια σμηγματορρυθμιστική κρέμα περιποίησης που μειώνει σε ένα μεικτό δέρμα την υπερβολική λιπαρότητα.

Το 2021 ελπίζουμε όλοι να είναι μια χρονιά εξωστρέφειας που ευελπιστούμε να απελευθερωθούμε από τις μάσκες, να πλησιάσουμε τους γύρω μας, να γίνουμε πάλι κοινωνικά όντα χωρίς φόβο. Στην κατεύθυνση αυτή θέλουμε να δείξουμε και να αναδείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό, το πιο λαμπερό δέρμα, το πιο γοητευτικό μας χαμόγελο. Συνεπώς, τα προϊόντα περιποίησης θα πρέπει να εξυπηρετήσουν αυτό το σκοπό. Κρέμες με ρετινόλη και οξέα φρούτων είναι στην πρώτη γραμμή περιποίησης για να φωτίσουν το δέρμα μας. Τα αντηλιακά θα πρέπει πάλι να λάβουν την πρώτη θέση προστατεύοντας το (ακάλυπτο από μάσκα) πρόσωπο. Το μακιγιάζ θα ξαναπάρει τα σκήπτρα στην καθημερινή μας ρουτίνα. Η επίσκεψη στο δερματολόγο θα γίνεται πλέον για ευχάριστες θεραπείες αντιγήρανσης και όχι λόγω mascne.

Εξατομικευμένη φροντίδα

Μια τάση που σίγουρα θα μας απασχολήσει τον επόμενο χρόνο, αλλά και γενικά στο μέλλον, είναι η εξατομικευμένη φροντίδα, τόσο σε καλλυντικά όσο και σε θεραπείες, βασιζόμενη σε γονιδιακό τεστ (DNA test) που αποκαλύπτει τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού. Η ευαισθησία του καθενός στη γλυκοζυλίωση, στη φωτογήρανση και στο οξειδωτικό στρες είναι κάποια παραδείγματα, ενώ τα καλλυντικά που θα επιλέξουμε θα έχουν στόχο να βοηθήσουν τις εγγενείς μας αδυναμίες κάνοντας την αντιγήρανση πραγματικότητα. Η έγκαιρη πρόληψη με στοχευμένες θεραπείες, επίσης βάσει τεστ, βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα. Ο οργανισμός μάς αποκαλύπτει τι κάνει καλό στο δέρμα και στη γενικότερη υγεία του. Διότι κανείς δεν είναι ίδιος, είναι μοναδικός και αυτή είναι η ομορφιά της ιδιαιτερότητας.

Άρθρο της Δρ. Μουσάτου στο περιοδικό ΔΥΟ στις 20/3/2021

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies