Περιποίηση δέρματος μετά από χημειοθεραπείες

Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία για το νόσημα τους, αντιμετωπίζουν μια παρα πολύ στρεσογόνο κατάσταση.

Η αγωνία για την έκβαση της πορείας της υγείας τους και η ψυχολογική επιβάρυνση είναι τεράστια. Η εικόνα του σωματος τους που μπαίνει σε αυτή τη δοκιμασία, τους καταβάλλει ακόμα περισσότερο. Το δέρμα / μαλλιά και νύχια είναι από τα όργανα που πλήττονται άμεσα από τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα κατά προτίμηση ακόμα και πριν την έναρξη της θεραπείας.

Η ξηρότητα κι ευθραυστότητα του δερματος λόγω φαρμάκων, εκτός από τη δυσανεξία και το αίσθημα κνησμού που δημιουργεί, προδιαθέτει σε λοιμώξεις του δερματος. Αυτό συμβαίνει γιατί χάνεται η ακεραιότητα του επιδερμιδικου φραγμού. Συνεπώς η φροντίδα του πρέπει να γίνεται σχολαστικά και με συνέπεια για να διατηρηθεί η αμυντική του ικανότητα απέναντι σε εξωτερικές επιθέσεις. Το πλύσιμο να γίνεται με μαλακα καθαριστικά χωρίς σαπούνι και αρώματα -εδώ είναι κατάλληλα τα προϊόντα σχεδιασμένα για ατοπικη δερματιτιδα. Τα προϊόντα αυτά σέβονται τα λιπίδια του δερματος και καθαρίζουν χωρίς να αφυδατώνουν ενώ προστατευουν και το δερματικό  μικροβιωμα. Στην ίδια γραμμή και τα ενυδατικά προσώπου και σωματος με εφαρμογή μετά το μπανιο η και πιο συχνά εάν χρειάζεται. Ενυδατώνουν, ανακουφίζουν από τον κνησμό κι αυξάνουν την ελαστικοτητα. Περιέχουν ουσιες όπως γλυκερίνη, πανθενολη, υαλουρονικο, ουρία σε μικρή συγκέντρωση, αλόη, βρώμη κ.α

Να αποφεύγονται τα πολύ ζεστά μπανια επι μακρον για να αποτρέπεται η αφυδάτωση. Επίσης η χρήση αντιηλιακου είναι πολύ σημαντική καθώς η αντοχή στον ήλιο είναι περιορισμένη ενώ κάποια φάρμακα μπορεί να κάνουν φωτοευαισθησια.

Τα νύχια επίσης γίνονται εύθραυστα και λεπτά και πρέπει να είναι κοντά κομμένα για να μην τραυματίζονται και να προστατεύονται με ήπια αντισηπτικά. Υπάρχουν ενυδατικά προϊόντα και για τα νύχια, όμως σε περίπτωση λοίμωξης, ο δερματολογος μπορεί να χορηγήσει και τοπικα η συστηματικά αντιβιοτικά.

Τα μαλλιά δε χάνονται πάντα, εξαρτάται το είδος της χημειοθεραπείας. Στην περίπτωση που τα επηρεάζει, να γνωρίζουμε ότι θα ανακτηθούν πλήρως μετά την ολοκλήρωση. Μπορεί να προσβληθούν και φρύδια/ βλεφαρίδες επίσης. Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες  μελέτες αποτελεσματικότητας, πάντως αφού ολοκληρωθει η θεραπεία, χρήση τοπικων σκευασμάτων με μινοξιδιλη και λατανόπροστη δειχνουν να βοηθουν στην επανεκφυση γενικά.

Υπάρχει περίπτωση αλλαγής χρώματος και ποιοτητας της νεοεκφυομενης τρίχας.

Να σημειωθεί εδώ ότι κάποια χημειοθεραπευτικα μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα στο δέρμα, που αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από το δερματολόγο.

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies