Παθήσεις του δέρματος το καλοκαίρι

Η ιδιαιτερότητα που έχουν οι καλοκαιρινοί μήνες σε σχέση με το δέρμα, είναι ότι αυτό βρίσκεται εκτεθειμένο πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες εποχές  στα στοιχεία της φύσης και και γενικά βρίσκεται σε επαφή με τη φύση (θάλασσα, πανίδα και χλωρίδα) με δυσάρεστες ορισμένες φορές συνέπειες.

Παθήσεις του δέρματος το καλοκαίρι

Επιπλεον οι υψηλές θερμοκρασίες και η εφίδρωση προκαλούν δερματικές παθήσεις (πχ ακμή, μυκητιάσεις, ποικιλοχρου πιτυριαση, ιδρωα  και άλλες) λόγω τοπικών συνθηκών. Τέλος,  η έντονη έκθεση στον ήλιο επιδεινώνει κάποιες προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις ενώ φωτό δερματιτιδες και φωτό αλλεργίες είναι επίσης αρκετά συχνές.

Παθήσεις από τον ήλιο

 • Το ηλιακό εγκαυμα είναι συνηθισμένο πρόβλημα για το δέρμα μας το καλοκαίρι. Είναι επισης δυνητικά επικινδυνη κατάσταση  για τους πάσχοντες, καθώς τα ηλιακά εγκαύματα προδιαθέτουν για καρκίνο του δερματος.
  Εμφανίζονται μετά από μη προστατευμένη έκθεση στον ήλιο η παρατεταμένη έκθεση χωρίς επαρκή προστασία.
  Τα πιο ήπια εγκαύματα χαρακτηρίζονται από ερυθρό κι ευαίσθητο δέρμα ενώ τα πιο σοβαρά και εκτεταμένα μπορεί να συνοδεύονται από φυσαλίδες και γενικά σύμπτωματα  ( σύγχυση, πυρετό, ναυτία, πονοκέφαλο ). Ειδικά τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται με όλα τα μέσα από τον ήλιο  γιατί τα εγκαύματα στην παιδική ηλικία προδιαθέτουν σε καρκίνο του δερματος στο μέλλον.
 • Άλλες δερματικές παθήσεις σχετιζόμενες με τον ήλιο είναι οι φωτό αλλεργίες και φωτό δερματίτιδες. Φωτό αλλεργία λέγεται η πάθηση κατά την οποια η απότομη ακόμα και ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο προκαλεί κνησμωδες εξάνθημα στις φωτό εκτεθειμένες περιοχές. Εμφανιζεται αρχές καλοκαιριού και υποχωρεί με την σταδιακή προοδευτική έκθεση στον ήλιο ( σαν να « συνηθίζει» το δέρμα και να μην αντιδρά πλέον).
 • Οι φωτο δερματίτιδες προκύπτουν από αλληλεπίδραση τοπικού παράγοντα ( πχ αρώματα, καλλυντικά, βαφές, χυμός από εσπεριδοειδή κ.α) και ηλίου προκαλώντας ερεθισμό, κοκκινίλα και κνησμό στην περιοχή που εφαρμόστηκαν.
 • Επίσης η λήψη κάποιων φαρμάκων  ( ρετινοειδή, διουρητικά, αμιοδαρονη κ.α) σε συνδυασμό με τον ήλιο μπορεί να οδηγήσουν σε έντονες φωτό δερματίτιδες. Αυτό είναι συχνο σε ηλικιωμένους που μπορεί να λαμβάνουν πολλά φάρμακα.
 • Τέλος η έντονη έκθεση στον ηλιο μπορεί να επιδεινώσει η να προκαλέσει έξαρση σε παθήσεις όπως επιχειλιος ερπης,ροδοχρους ακμή, πορφυριες, δισκοειδη και συστηματικό λύκο, δερματομυοσιτιδα.

Παθήσεις λόγω εφίδρωσης

 • Η αυξημένη εφίδρωση μπορεί να προκαλέσει κνησμωδες εξάνθημα στις περιοχές που ιδρώνουμε πολύ και λέγεται ιδρωα. Είναι συχνη σε βρέφη και παιδιά ( δροτσιλα).
 • Η εφίδρωση αυξάνει τοπικα τις συνθήκες υγρασίας στο δέρμα και μπορεί να προδιαθέσει σε μυκητιάσεις ειδικα σε περιοχές που δεν αερίζονται. Μπορεί να εντοπίζονται σε πέλματα ( όταν φοράμε κλειστά παπουτσια), στις πτυχές του στήθους ( σε γυναίκες με μεγάλο στηθος συνήθως) η στις μηροβουβωνικες πρυχες( συνήθως σε πιο εύσωμα άτομα).Τέλος στις γυναίκες η μυκητιασικη κολπίτιδα επίσης εμφανιζεται συχνοτερα το καλοκαιρι( βρεγμένα μαγιώ, εφίδρωση κλπ)
 • Επίσης η εφίδρωση προδιαθέτει σε εμφάνιση ποικιλοχρου πιτυριασεως. Είναι αθώα, μη κολλητική πάθηση που οφείλεται σε ένα μύκητα, της φυσιολογικής χλωρίδας του δερματος. Υπάρχει σε όλους μας,  όμως εμφανιζεται συνήθως σε πιο λιπαρά δερματα όταν οι αυξημένες συνθήκες υγρασίας ( εφίδρωση) και θερμοκρασίας το επιτρέπουν. Όταν λοιπόν πολλαπλασιαστεί, παρουσιάζονται διαφορετικού χρώματος κηλίδες  στον καθένα  ( συνήθως ωχρότερες στους συνηθισμένους στην Ελλάδα φωτοτυπους) με φαγούρα και ελαφρύ λεπι. Η εντοπιση συνήθως είναι η πλάτη, ο λαιμός και ο θώρακας ενώ ο μύκητας αφθονεί στο τριχωτό κεφαλής. Πολλοί νομίζουν εσφαλμένα ότι κολλάνε από πετσέτες, άμμο η άλλα άτομα, όμως δεν ισχύει.
 • Η ακμή επίσης επιδεινώνεται με την εφίδρωση αλλά και τη χρήση μη κατάλληλων για το ακνεικο δέρμα καλλυντικών ( πχ λιπαρές αντιηλιακες κρέμες προσώπου η λάδια σωματος )
 • Η υπεριδρωσια και το δυσιδρωσικο έκζεμα επίσης είναι παθήσεις που έχουν έξαρση το καλοκαίρι.

Τσιμπήματα

Η επαφή με τη φύση έχει μερικές φορές δυσάρεστα συναπαντήματα. Τα τσιμπήματα εντόμων/ τσούχτρας κυρίως απασχολούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ποικιλης βαρύτητας και έχουν διαφορετικη αντιμετώπιση ανάλογα την περίπτωση. Τα κουνούπια είναι το συχνότερο πρόβλημα  αλλά επίσης σκνίπες, τσιμπούρια μέλισσες, σφήκες και μέδουσες επίσης συγκαταλέγονται στα πιθανά προβλήματα στην εξοχή το καλοκαίρι.

Παθήσεις του δερματος από ιούς

Το καλοκαίρι λόγω ζέστης είναι ευχάριστη η επαφή με το νερό και πολλοί προτιμούν τις πισίνες για μία ευχάριστη ανάπαυλα ή και άσκηση. Δυστυχώς όμως κάποιες ιογενείς λοιμώξεις του δέρματος (μυρμηκιές,) μεταδίδονται εύκολα από τις επιφάνειες (πλακάκια, δάπεδο, λαβες) που έχουν έρθει σε επαφή με δέρμα πασχόντων.

Σεξουαλικως μεταδιδόμενα νοσήματα

Είναι πολύ πιο συχνη η μετάδοση τους κυρίως ανάμεσα σε νεαρά άτομα κατα τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω κοινωνικών συνθηκων (ελεύθερος χρόνος, αυξημένη libido, λήψη αλκοόλ). Μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες και γι αυτό η προφύλαξη και η υπεύθυνη συμπεριφορά είναι η καλύτερη αντιμετώπιση

Άρθρο της Δρ. Μουσάτου στο περιοδικό ΔΥΟ Ιουλίου 2023

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies