Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα fillers με υαλουρονικό οξύ

Σίγουρα όλοι παρατηρήσαμε υπερβολές στη χρήση του υαλουρονικου με τεράστια χείλη, τετραγωνισμένα πρόσωπα, αφύσικα μεγάλα ζυγωματικά.

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα fillers με υαλουρονικό οξύ

Ωστόσο η τάση για πιο μινιμαλιστική αισθητική έχει επικρατήσει και το overfilled face syndrome (σύνδρομο παραφουσκωμενου προσώπου) τείνει να εγκαταληφθεί ενώ πολλές διασημότητες σπεύδουν να διαλύσουν τα υπερβολικά υαλουρονικα για χάρη πιο φυσικής εικόνας.

Η θεραπεία με υαλουρονικο όταν γίνεται σεβόμενοι την συμμετρια του κάθε προσώπου, το αποτέλεσμα είναι αρμονικό και αναδεικνύει τη μοναδικότητα του καθενός/μιας.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι τα fillers με υαλουρονικί οξύ και πως λειτουργούν;

Το υαλουρονικο οξύ βρίσκεται σε αφθονία στους ιστούς μας και κυρίως στο δέρμα, τους συνδετικούς ιστούς (αρθρώσεις και συνδέσμους) οπως και τους οφθαλμους. Στο δέρμα συγκρατεί υγρασία, διατηρώντας το ενυδατωμένο, σφριγηλό κι ελαστικό.Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται το ενδογενές υαλουρονικο οξύ οδηγώντας σε αφυδάτωση στο δέρμα, μείωση σφριγηλοτητας και ανθεκτικότητας.

Τα fillers (δερματικά εμφυτεύματα) υαλουρονικου οξεος είναι βιοδιασπώμενα μόρια με τη μορφή γέλια (τζελ) που έχουν διάρκεια ζωής από 6-18 μήνες και η έγχυση τους στο δέρμα ανάλογα το είδος του υαλουρονικου (λεπτόρρευστο, παχύρρευστο, συμπαγές, ελαστικό )και το βάθος έγχυσης, έχει πολλαπλές δράσεις.

Όλα τα εμφυτεύματα υαλουρονικου οξεος συγκρατούν νερό, αποκαθιστώντας την ενυδάτωση του δερματος.

Περαν αυτού, λειτουργούν και σαν δομικό στοιχείο στην αρχιτεκτονική του προσώπου γεμίζοντας ρυτιδες, ανασηκωνοντας πτυχές και πτωτικούς ιστούς, καθώς είναι εξαιρετικά βιοσυμβατα με το δέρμα.

2. Για ποιούς λόγους επιλέγει κάποιος να κάνει filler με υαλουρονικό οξύ; Σε τι εξυπηρετούν;

Με την πάροδο του χρόνου συντελούνται αλλαγές σε όλους τους ιστούς του προσώπου. Τα οστά, όπως και τα δόντια χάνουν την πυκνότητα τους, οι μύες γίνονται υπερτονικοι, οι συνδέσμου χαλαρώνουν, το υποδόριο λίπος ανακατανέμεται δηλαδή συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του προσώπου και χάνεται από το άνω μερος.

Αποτέλεσμα είναι η χαλάρωση, το «άδειασμα» στα ζυγωματικά, τους κροτάφους και τα μάγουλα, η δημιουργία ρυτίδων και πτυχων γύρω από το στόμα Ο ρόλος του υαλουρονικου οξεος είναι αποκαταστήσει τον χαμένο όγκο με όσο πιο φυσικό τρόπο γίνεται, να γεμίσει ρυτιδες και να « ανασηκώσει» τους πτωτικούς ιστούς. Να αποκαταστήσει δηλαδή στο μέτρο του δυνατού, την αρχιτεκτονική του προσώπου.

Εκτός από τη χρήση του για να καταπολεμήσουμε τη γήρανση. το υαλουρονικο οξύ χρησιμοποιειται και για beautification, δηλαδή αισθητική βελτίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διορθωθούν ασυμμετρίες, να ενισχυθεί η ενυδάτωση, να βελτιωθούν οι ουλες ακμης.

3. Υπάρχει ενδεδειγμένη προετοιμασία πριν από μια μη επεμβατική θεραπεία με filler;

Η λήψη του ιστορικού από τον εκπαιδευμένο δερματολόγο/ πλαστικό είναι πολύ σημαντική πριν οποιαδήποτε εφαρμογή υαλουρονικου οξεος. Το υαλουρονικο οξύ είναι πολύ φιλικό στο δέρμα και προσομοιάζει με το ενδογενές υαλουρονικο οξύ. Όμως σε περίπτωση σοβαρων αυτοάνοσων παθήσεων (λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, δερματομυοσιτιδα) είμαστε επιφυλακτικοί στη χρήση για να μη διεγείρθει το ανοσοποιητικό κι έχουμε έξαρση του αυτοανοσου. Επίσης μας ενδιαφέρει εάν έχει γίνει στο παρελθόν θεραπεία με αλλου είδους fillers (ημιμονιμα η μόνιμα), εάν λαμβάνονται αντιπηκτικά, ενώ συμβουλεύουμε να μην έχει ληφθεί ασπιρίνη η αντιφλεγμονωδη το τελευταίο 48ωρο.

Ο ασθενης επίσης ενημερώνεται για τυχόν επιπλοκές ενώ είναι σημαντικό να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες.

Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε αναισθητικη κρέμα 30-45 λεπτά πριν την εφαρμογή, η οποια γίνεται σε καθαρό και υγιές δέρμα.

Αποφευγουμε την εφαρμογή σε περιοχή με ενεργό φλεγμονή (ακμή, ροδοχρους, ερπης κλπ) ενώ η εγκυμοσύνη για πολλούς είναι περίοδος που ενώ δεν απαγορεύεται, καλό είναι να αποφεύγεται η εφαρμογή fillers.

4. Πόσο διαρκεί μια τυπική συνεδρια εφαρμογής και πόσο γρήγορα θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα;

Ανάλογα την περιοχή που θελουμε να κάνουμε την εφαρμογή και πόσες σύριγγες υλικού θα χρησιμοποιήσουμε ανα συνεδρια. Συνήθως οι εφαρμογες αφορούν σε 1-3 σύριγγες ανα συνεδρια, χωρίς να σημαίνει ότι δε χρησιμοποιούμε περισσότερες εάν χρειάζεται. Αυτό καθορίζεται από τον ασθενή και τις ανάγκες του, την τεχνική του ιατρού και το budget του ασθενούς. Ακόμα και εάν έχουμε θεραπευτικό πλάνο για πολλές σύριγγες, συνήθως χωρίζουμε τις θεραπείες για πιο φυσικό αποτέλεσμα και για να αποφύγουμε το οίδημα από πολλούς χειρισμούς.

Άρα η διάρκεια της θεραπείας είναι από 10 - 30 λεπτά κατά μεσο ορο.Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά ενώ καθώς το υαλουρονικο ενσωματώνεται στο δέρμα, βελτιώνεται ακόμα περισσότερο τις επόμενες 15-20ημερες.

5. Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές του προσέπου που επωφελούνται περισσότερο απο την εφαρμογή των fillers? (Σε ποιες περιοχές του προσώπου εφαρμόζουμε συνήθως το filler και γιατί; Εκτός απο το πρόσωπο, σε ποια άλλα σημεία μπορούμε να το εφαρμόσουμε (πχ στο ντεκολτέ ή στον λαιμό;)

Η κυρια εφαρμογή των εμφυτευμάτων υαλουρονικου οξεος είναι στο πρόσωπο. Σχεδόν παντού εφαρμοζεται όπου υπάρχει ανάγκη: σε ζυγωματικά και κροτάφους για ανόρθωση.στα μάγουλα όταν έχουν υποχωρήσει,, στα χείλη για διόρθωση σχήματος η αύξηση μεγέθους, κάτω από τα μάτια για μαύρους κυκλους, στις ρινοπαρειακες ρυτιδες για πλήρωση. στο πηγούνι για αποκατάσταση συμμετρίας και διόρθωση οβαλ, στο μέτωπο για ρυτιδες, στη μυτη για διόρθωση σχήματος αλλα και το περίγραμμα του προσώπου παράλληλα με την κάτω γνάθο για το οβαλ, στην περιοχή μπροστά από το αυτί για ανασηκωμα του προσώπου καθώς και σε όλες τις ρυτιδες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθει, στα χέρια (στη ραχιαία επιφάνεια) για αναπλήρωση του όγκου (να μη φαίνονται σκελετωμένα και ρυτιδιασμένο) στο λαιμό για τις οριζόντιες ρυτιδες και ενυδάτωση και το ντεκολτέ για ρυτιδες ύπνου.

Τέλος υπάρχουν ειδικά εμφυτεύματα υαλουρονικου οξεος για το σώμα κυρίως για την περιοχή των γλουτών για σμίλευση του σχήματος τους.

6. Ποια είναι τα μεγαλύτερα οφέλη της εφαρμογής του filler με υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο;

Τα εμφυτεύματα υαλουρονικου οξεος είναι μια επανάσταση για την αισθητική δερματολογια. Είναι το πλέον χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο για να σμιλεύσουμε το πρόσωπο και να συντηρούμε την αρχιτεκτονική του.

Εάν ο ασθενης είναι συνεπής στο θεραπευτικό πλάνο και ξεκινήσει από νωρις να κάνει θεραπείες, διατηρεί για πολλά χρονια τη νεανική του εμφάνιση και παρατείνει σε απώτερο μέλλον την ανάγκη για χειρουργικές θεραπείες.

Ως πλεονεκτήματα είναι η γρήγορη και χωρίς χρόνο αποκατάστασης εφαρμογή. Είναι θεραπεία άριστα ανεκτή σε σχέση με τον πόνο και εξαιρετικη ενσωμάτωση στο δέρμα.

Είναι μια θεραπεία που μπορεί να κάνουν σχεδόν όλοι και με κόστος πολύ πιο προσιτό από χειρουργικές τεχνικές και γίνεται σε περιβάλλον ιατρείου.

7. Υπαρχουν παρενέργειες ή πιθανοί κίνδυνοι απο αυτή τη θεραπεία; Και αν ναι, πως αντιμετωπίζονται;

Όπως σε κάθε επεμβατική μέθοδο, υπάρχουν- σπάνια ευτυχώς -και ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι αθώες και συνήθεις ανεπιθυμητες ενέργειες είναι οίδημα και ερυθρότητα της περιοχής που υποχωρούν συνήθως σε 48 ώρες. Άλλη συχνη σνεπιθυμητη ενέργεια, είναι η δημιουργία αιματώματος (μελανιάς) η μικρών εκχυμώσεων, ειδικά εάν η έγχυση γίνεται με βελόνα αντί μικροκαννουλα. Επίσης η δημιουργία μικρών οζιδιων η η υπέρ διόρθωση είναι διαχειρίσιμες παρενέργειες.

Επιμόλυνση και φλεγμονή, αλλεργία, κοκκιωματα είναι σπάνιες αλλα αντιμετωπίσιμες από τον γιατρό επιπλοκές. Αναλογα το πρόβλημα, μπορεί να χορηγήσει αντιβιοτικά, κορτιζόνη, αντιισταμινικά, η να προβεί σα διάλυση του υαλουρονικου με υαλουρονιδαση.Εξαιρετικα σπάνιες είναι οι αγγειακές επιπλοκές (να μπλοκαριστεί κάποιο αγγείο από υαλουρονικο) με σοβαρό κίνδυνο για δημιουργία μόνιμων βλαβών. Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση με την υαλουρονιδαση από τον γιατρό, αναστρέφει τις περισσότερες φορές την αγγειακή επιπλοκή.

8. Πως φροντίζουμε την επιδερμίδα μας μετά την εφαρμογή; Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που δίνετε στην πελατισσα;

Αποφυγή θερμού περιβάλλοντος (σάουνα, ατμό, ηλιοθεραπεία, τζάκι) για μερικές μέρες η έντονης άσκησης για 48 ώρες είναι η συνήθης οδηγία. Αυτό για να διευκολυνθεί η υποχωρήση μικρού πιθανού οιδήματος που μπορεί να προκύψει μετά την εφαρμογή.Αναλογα την περιοχή μπορεί να δώσουμε οδηγία για μασάζ με κρέμα πάνω στην περιοχή της θεραπείας. Μακιγιάζ από την επόμενη ημέρα. Επίσης για να αποφευχθεί η μικροβιαιμια που μπορεί να επιμολυνει τα πρόσφατα εμφυτεύματα, αποφευγουμε λίγες μέρες πριν τη θεραπεία οδοντιατρικές εργασίες που απαιτούν αντιβίωση η προκαλούν οίδημα.

Τέλος υπάρχουν κάποιες θεραπείες που καλό είναι να μη γίνουν αμέσως μετά τα fillers (fractional co2, fractional ραδιοσυχνότητες, HIFU, κ.α) γιατί επιταχύνουν την αποδόμηση του υαλουρονικου.

9. Ποιος είναι ο/η ιδανικός/ή υποψήφιος/α για μια τέτοια θεραπεία και ποιος πρέπει να την αποφεύγει;

Ιδανικός-η υποψήφιος/ια είναι ένα υγιές άτομο που το ενδιαφέρει η βελτίωση της εμφάνισης του, σε όχι προχωρημένη ηλικία, με ρεαλιστικές προσδοκίες που συμμορφώνεται με τις οδηγίες και ακολουθεί το θεραπευτικό πλάνο.

Οι απόλυτες αντενδειξεις είναι άτομα με σοβαρά αυτοάνοσα, ενεργό φλεγμονή στην περιοχή θεραπείας, καθώς και άτομα με διαταραγμένο ψυχισμό. Καλό είναι να αποφεύγονται οι θεραπείες από εγκυμονούσες, άτομα κάτω των 18, άτομα με σοβαρή αντιπηκτική αγωγή η αλλεργία στο υαλουρονικο.

Συνέντευξη στην Π. Ιορδανίδου στο ow.gr

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies