Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον καρκίνο του δέρματος

Η δερματολόγος Βάλια Μουσάτου να χαρτογραφεί τη φύση και τους παράγοντες εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος, ενός από τους συχνότερους και πιο επικίνδυνους τύπους καρκίνου παγκοσμίως.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον καρκίνο του δέρματος

Τι είναι ο καρκίνος του δέρματος; 

Είναι ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός δερματικών κυττάρων που ανάλογα με το είδος τους, οδηγούν σε διαφορετικό είδος καρκίνου του δερματος.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου του δέρματος 

Υπάρχουν πολλές μορφές καρκίνου του δερματος. Οι πιο συνηθισμένες είναι το βασικοκυτταρικο και ακανθοκυτταρικό επιθηλιωμα, ενώ η πιο σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα μορφή, είναι το μελάνωμα.

Με τι μοιάζει το μελάνωμα; Πότε να θορυβηθούμε; 

Υπάρχουν πολλά είδη μελανώματος. Συνήθως εμφανιζεται ως νέα ελια σε ενήλικα άτομα, καθώς οι καινούριες αθώες ελιές εμφανίζονται έως τα 25 έτη , είτε ως αλλαγή (σχήμα/ χρωμα / μέγεθος) προϋπάρχουσας ελιάς. Επίσης ο κνησμός και η αυτόματη αιμορραγία σε προϋπάρχουσα ελια πρέπει να αξιολογηθούν από δερματολόγο.

Κινδυνεύουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο από καρκίνο του δέρματος 

Υπάρχουν παράγοντες αυξημένου κινδύνου για μελάνωμα. Τέτοιοι είναι οικογενειακό η ατομικό ιστορικό μελανώματος, η ύπαρξη πολλών άτυπων ελιών, η ύπαρξη ηλιακών εγκαυμάτων σε παιδική ηλικία, ο ανοιχτόχρωμος φωτοτυπος, η αυξημένη έκθεση στον ήλιο ή σε τεχνητές πηγές φωτός (σολαριουμ κλπ).

Είναι το μελάνωμα κληρονομικό; 

Κάποιες μορφές μελανώματος είναι και για το λόγο αυτό θεωρούμε παράγοντα κινδύνου το οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

Από ποια ηλικία να τσεκάρεις τις ελιές σου;  

Το μελάνωμα είναι πολύ σπάνιο στα παιδιά. Επιπλεον οι ελιές αυξάνουν με την ανάπτυξη των παιδιών και θεωρείται φυσιολογικό να μεγαλώνουν όσο μεγαλώνει το παιδί. Ωστόσο εάν υπάρχει δυσανάλογη αύξηση κάποιας ελιάς, αναζητούμε δερματολογικη συμβουλή, ειδικά εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου.

Τι να κάνουμε για πρόληψη; 

Το μόνο μέτρο πρόληψης, είναι η αποφυγή άσκοπης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία ( ήλιος και σολαριουμ). Τα γνωστά μέτρα αντιηλιακά, καπέλο, γυαλιά κλπ μας προστατευουν έως ένα βαθμό.

Επίσης ο τακτικός έλεγχος των ελιών στο δερματολογια και εάν χρειαστεί, η χαρτογράφηση των ελιών είναι πολύ σημαντικό εργαλείο, όπως και η συχνη αυτοεξέταση του δερματος.

Με ποιους τρόπους να εκπαιδεύσουμε/προστατεύουμε τα παιδιά μας; 

Η αποφυγή άσκοπης έκθεσης και η επιμελής χρήση μέτρων προστασίας είναι το ζητούμενο από πολύ νεαρή ηλικία. Οι γονεις πρώτοι πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και να αποφεύγουν τον ήλιο (αποφυγή έκθεσης στις ακατάλληλες ώρες, άφθονο αντιηλιακό, ρουχισμός κλπ).

Άρθρο στο ow.gr

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies