Το δέρμα μας το χειμώνα

Το δέρμα είναι ένα όργανο που συντελλεί πολλούς ρόλους. Προστατεύει και στηρίζει τους υποκείμενους ιστούς από τις φυσικές επιθέσεις (ήλιος, κρυο, θερμότητα, νερό) από τις μηχανικές πιέσεις (τριβή, έλξη, έκταση, πίεση)τα μικρόβια και τους ιούς καθώς και παίζει ρόλο στη γενικότερη άμυνα και τη σύνθεση βιταμίνης D. Επίσης αντανακλά τη γενικότερη υγεία (αναιμία, ίκτερος, μαυροι κύκλοι, εξανθήματα) του οργανισμού και είναι όργανο που εκφράζει και το συναισθηματικό κόσμο του ατόμου.

Το δέρμα είναι ένα όργανο που συντελλεί πολλούς ρόλους. Προστατεύει και στηρίζει τους υποκείμενους ιστούς από τις φυσικές επιθέσεις (ήλιος, κρυο, θερμότητα, νερό) από τις μηχανικές πιέσεις (τριβή, έλξη, έκταση, πίεση)τα μικρόβια και τους ιούς καθώς και παίζει ρόλο στη γενικότερη άμυνα και τη σύνθεση βιταμίνης D. Επίσης αντανακλά τη γενικότερη υγεία (αναιμία, ίκτερος, μαυροι κύκλοι, εξανθήματα) του οργανισμού και είναι όργανο που εκφράζει και το συναισθηματικό κόσμο του ατόμου.

Συχνά ωστόσο δε δίνουμε τη φροντίδα και τη σημασία που χρειάζεται για να διατηρούμε την όψη του όμορφη και το παραμελούμε. Ειδικά το χειμώνα, το κρύο ταλαιπωρεί και αφυδατώνει το εκτεθειμένο δέρμα του προσώπου και των χεριών σε όσους περνούν χρόνο εκτός θερμαινόμενου χώρου αλλά και στους οδηγούς δικύκλων. Το ίδιο συμβαίνει και στα χέρια όσων τα πλένουν συχνά και με κρύο νερό με αποτέλεσμα να σκάνε, να ανοίγουν να τσούζουν και να έχουν τραχιά και αφυδατωμένη όψη. Επίσης η συχνή χρήση αντισηπτικών στα χέρια για πρόληψη των λοιμώξεων το χειμώνα, αφαιρει τον προστατευτικό μανδύα τους και τα αφυδατώνει.

Ούτε το ζεστό νερο βοηθάει όμως και ιδίως όταν κάνουμε παρατεταμένα ντους ή μπάνια που είναι ευχάριστα για να μας ζεστάνουν, ξηραίνουν όμως πολύ το δέρμα διότι απομακρύνονται όλα τα φυσικά λιπίδια της επιδεμίδας. Ο θερμός και ξηρός αέρας των καλοριφερ και –condition επίσης προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα.

Οι συνέπειες της αφυδάτωσης του δέρματος εκτός από την κακή όψη της επιδερμίδας με ξηρότητα, σκασίματα και ξεφλούδισμα, είναι η απώλεια της συνοχής των κυττάρων με αποτέλεσμα να εισέρχονται ευκολότερα μικρόβια και ιοί στον οργανισμό. Ειδικά τα άτομα που έχουν ξηρό δέρμα όπως ατοπική δερματίτιδα, υποθυρεοειδισμό ή αναιμία καθώς και τα ηλικιωμένα άτομα, θα πρέπει το χειμώνα να ενυδατώνουν πολύ σχολαστικά το δέρμα τους για να μην υποφέρουν από κνησμό, που είναι συνηθισμένο σύμπτωμα της ξηρότητας. Και τα χείλη όμως ξηραίνονται λόγω κρύου και πρέπει να τα ενυδατώνουνε πολλες φορές την ημέρα με κατάλληλα προιόντα.

Η φροντίδα που πρέπει να προσφέρουμε στο δέρμα πρέπει να περιλαμβάνει πλούσιες ενυδατικές κρέμες σώματος και όχι λάδια. Στη σύνθεση αυτών περιλαμβάνονται ενυδατικά και καταπραυντικά συστατικά όπως πανθενόλη, ουρία, βρώμη, που συγκρατούν το νερό στους ιστούς και αποτρέπουν την αφυδάτωση. Παράλληλα ανακουφίζουν από τον κνησμό και την ενοχλητική αίσθηση «τραβήγματος». Υπάρχουν και ειδικά αφρόλουτρα με ενυδατικά στοιχεία κατάλληλα για το ξηρό ή και ατοπικό δέρμα που βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ξηρότητας. Για όσους πλένουν συχνα τα χέρια τους συνιστώνται ειδικά σαπούνια καθώς και ενυδατικές κρέμες χεριών. Ο δερματολόγος ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δέρματος. Τέλος γενικά μέτρα όπως η χρήση υγραντήρα στο δωμάτιο, ή η τοποθέτηση ενός ρηχού δοχείου στο καλοριφερ, εφυγραίνουν τον ξηρό αέρα και βοηθούν επιπλέον το δέρμα μας. Και η διατροφή μας το χειμώνα δεν πρέπει να υπολείπεται σε νερό παρά το γεγονός ότι δε διψάμε τόσο όσο το καλοκαίρι, καθώς το νερό σε επαρκείς ποσότητες είναι απαραίτητο για ένα όμορφο δέρμα, αλλά και για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.

Ειδικά για το δέρμα του προσώπου, συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ είναι πολύ ενυδατικά χωρίς να βαραίνουν και να κάνουν λιπαρό το δέρμα. Να τονιστεί εδω οτι η χρήση του αντιηλιακού στο πρόσωπο είναι απαραίτητη και το χειμώνα, κάτι που συχνά αμελούμε, ξεχνώντας ότι ο ήλιος χειμώνα- καλοκαίρι απειλεί με φωτογήρανση το δέρμα μας.

Ο χειμώνας λόγω περιορισμένης συνήθως ηλιοφάνειας προφέρεται για θεραπείες αντιγήρανσης με πήλινγκ, λέιζερ καθώς και κρέμες που περιέχουν συστατικά αντιγηραντικά (οξέα φρούτων, βιταμίνη Α) όπως και χρήση προιόντων για λεύκανση και εξάλειψη κηλίδων (υδροκινόνη, κοχικό οξύ, αζελαικό οξύ, βιταμίνη C). Οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες δε χρησιοποιούνται το καλοκαίρι και εκμεταλλευόμαστε αυτή την εποχή για να τις αξιοποιήσουμε. Τέλος το χειμώνα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για θεραπείες ακμής καθώς οι περισσότερες είναι ελαφρώς ερεθιστικές για το δέρμα και τις αποφεύγουμε λόγω ήλιου το καλοκαίρι, καθώς και για καυτηριασμους θηλωμάτων, ξανθελασμάτων και λοιπών βλαβών του δέρματος όπως και ευρυαγγειών και αιμαγγειωμάτων. Αυτό συμβαίνει διότι η κρούστα ή ο μώλωπας που προκύπτει από αυτές τις θεραπείες, πρέπει για το χρονικό διάστημα επούλωσης να μην εκτεθούν στον ήλιο.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι ο χειμώνας είναι μεν μια δύσκολη εποχή για το δέρμα, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα μπορούμε να τον έχουμε σύμμαχο και όχι εχθρό στην προσπάθειά μας για διατηρηση της όμορφης και υγιούς όψης του.

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies