Η επιστήμη σε... πόλεμο με τις κηλίδες! Συνέντευξη της Δρ. Β. Μουσάτου στο iqbeaute.com Ιουνίου.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη φροντίδα της επιδερμίδας. Έχουν ποικίλα αίτια, αντιμετωπίζονται δύσκολα και είναι πολύ πιθανό να επανεμφανιστούν... Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να αποκτήσουμε καθαρό, λαμπερό δέρμα χωρίς κηλίδες και δυσχρωμίες;

Η επιστήμη σε... πόλεμο με τις κηλίδες! Συνέντευξη της Δρ. Β. Μουσάτου στο iqbeaute.com Ιουνίου.

Βάλια, ομολογώ ότι τα τελευταία χρόνια οι κηλίδες στο πρόσωπο μου με απασχολούν περισσότερο από τις ρυτίδες... και βλέπω πολλές άλλες γυναίκες φίλες και αναγνώστριες να νιώθουν έτσι και μάλιστα ειναι εντυπωσιακό το ηλικιακό εύρος που αφορά αυτό το ζήτημα από πολύ νεαρές ηλικίες μέχρι γυναίκες στην ώριμη ηλικία! Ποια η άποψη σου;

Η ανομοιογένεια του χρωματικού τόνου απασχολεί πολλές γυναίκες σε όλες τις ηλικιες. Σε νεαρότερες γυναίκες, η ακμή μπορεί να αφήσει μεταφλεγμονωδη υπερχρωση, σκούρα σημαδια εκεί που προϋπήρχε ακμή. Αλλά και κάθε είδους φλεγμονή (μόλυνση, τραύμα, εγκαυμα η ερεθισμός) στο πρόσωπο επίσης μπορεί να αφήσει δυσχρωμια εκεί όπου υπήρχε ερυθρότητα. Σε ηλικιες μετά τα 30 μπορεί να εμφανιστεί μελασμα, διάχυτη δυσχρωμια συνήθως στο μέτωπο, το άνω χείλος, τις παρειές. Σε μεγαλυτερες ηλικιες εμφανίζονται κηλίδες, πιο περιγεγραμμένες δηλαδή δυσχρωμιες ειτε ανοιχτόχρωμες είτε πιο σκούρες ανάλογα τον φωτοτυπο, στα ήλιοεκτεθειμένα μέρη όπως στο πρόσωπο, το ντεκολτέ και τη ράχη των χεριών.

Άρα η ομοιογένεια του χρωματικού τόνου είναι το ζητούμενο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και η ανάγκη για στοχευμένη φροντίδα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ευρεία.

Μιλώντας για κηλίδες... Ποια είναι τα αίτια που τις προκαλούν και πώς προκύπτουν τελικά στο δέρμα μας; Ποιός είναι ο μηχανισμός εννοώ.

Ο μηχανισμός που δημιουργείται η υπερμελαχρωση, δηλαδή η εντοπισμενη εναπόθεση μελανίνης, εξαρτάται από το είδος της δυσχρωμιας. Στη μεταφλεγμονωδη υπερχρωση, κύριο λόγο έχει η προηγηθείσα φλεγμονή σαν αιτια που προκαλεί την αυξημένη εναπόθεση μελανίνης στα σημεία φλεγμονης. Στο μελασμα η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντικη και υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Κάποιο ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις παίζει και το ορμονικό υπόβαθρο (εγκυμοσύνη / αντισυλληπτικά / φάρμακα γονιμότητας)

Οι κηλίδες είναι σημείο φωτογηρανσης, πρώιμης γήρανσης του δερματος λόγω αθροιστικής έκθεσης στον ήλιο (η αντοχή του κάθε φωτοτυπου στον ήλιο είναι διαφορετικη).

Σε κάθε περίπτωση δυσχρωμιας όμως, κύριο ρόλο παίζει η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είτε από ήλιο είτε από τεχνητές πηγες (σολαριουμ) που πυροδοτεί την παραγωγή μελανίνης από τα μελανινοκυτταρα όχι με ομοιογενή τρόπο, αλλα κατά τόπους.

Αντιμετωπίζονται εύκολα ή δύσκολα; Και πως; (σύντομη αναφορά και στις δράσεις στο ιατρείο αλλά και στις αγωγές για το σπίτι)

Οι κηλίδες αποτελουν θεραπευτική πρόκληση για το δερματολόγο στην Ελλάδα με την τόσο αυξημένη ηλιοφάνεια. Αφ ενός οι μήνες χωρίς εντονο ήλιο είναι λίγοι για να κάνουμε πιο αποτελεσματική θεραπεία στο ιατρειο

(peelings/ lasers/ μεσοθεραπειες), αφετέρου οι ασθενείς πρέπει να μάθουν να ανανεώνουν το αντιηλιακό ανα 2-3 ώρες μέσα κι έξω από το σπίτι, κάτι που τους φαίνεται δύσκολο η υπερβολικό. Τέλος οι θεραπείες για δυσχρωμιες στο σπίτι απαιτούν συμμόρφωση και υπομονή καθώς οι δυσχρωμιες συχνά επανέρχονται και πρέπει να εφαρμόζονται επολλές εβδομάδες για να αποδώσουν.

Ποια είναι τα δραστικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους;

Τα δραστικά συστατικά για αντιμετώπιση των δυσχρωμιων είναι πολλά ξεκινώντας από τα φάρμακα όπως υδροκινονη (μόνο συνταγογραφούμενα φτιαχτά από δερματολόγο), αλλα και πολλά αλλα όπως κοχικο οξύ, αζελαικο οξύ, τρανεξαμικο οξύ, βιταμίνη c, νιασιναμιδη, AHA’s PHA’s, ρετινολη και αλλα, συνήθως σε μεταξύ τους συνδυασμούς.

Η Νιασιναμίδη φαίνεται ότι διεθνώς αυτή τη στιγμή είναι το πιο δημοφιλές συστατικό στα καλλυντικά για την αντιμετώπιση των κηλίδων... Μίλα μας ειδικότερα γι αυτήν.

Η νιασιναμιδη (B3) είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β με αντιφλεγμονωδη και αντιοξειδωτική δράση. Σε αντίθεση με αλλα λευκαντικά συστατικά, δεν είναι ερεθιστική και μπορεί να συνδυαστεί με σχεδόν όλα τα αλλα δραστικά συστατικά και σε όλες τις ηλικιες.

Η αντιμετώπιση των κηλίδων είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας και η νιασιναμιδη κερδίζει γιατί δρα αργά αντιμετωπίζοντας τους λόγους που προκαλούνται.

Πρώτον :μπλοκάρει τη μεταφορά της μελανίνης από τα μελανινοκυτταρα στην επιφάνεια της επιδερμιδας και δεύτερον αναστέλλει τα στάδια παραγωγής της μελανίνης.

Τριτον δρα και στη φλεγμονή, που είναι παράγοντας που πυροδοτει τη μελάνινογένεση.

Ποια είναι η δράση της Νιασιναμίδης τελικά;

Εδώ νομίζω περιττεύει γιατί καλύπτεται από ερώτηση 5 και 7

Ποια τα προτερήματα που έχει ως συστατικό;

Η νιασιναμιδη σε αντίθεση με άλλες βιταμινες όπως η Α, ακόμα και η C, δεν είναι ερεθιστική και μπορεί να συνδυαστεί με σχεδόν όλα τα αλλα δραστικά συστατικά και σε όλες τις ηλικιες.Η αντιφλεγμονωδης ενυδατική και αντιοξειδωτική δράση της έχει εφαρμογή σε παρα πολλές καταστάσεις όπως ακμή, αντιγήρανση, δυσχρωμιες. Ενισχύει το δερματικό φραγμό και μπλοκάρει τις ελεύθερες ρίζες. Προάγει την ενυδάτωση και προστατεύει το κολλαγόνο από τις οξειδωτικές επιθέσεις. Μπορεί να ενταχθεί σε όλες τις ρουτίνες ομορφιάς

Η L’oreal Paris που πρωτοπορεί πάντα, τα τελευταία χρόνια αξιοποιεί στις συνθέσεις της τα πιο διάσημα δραστικά συστατικά και εμπνέεται από δερματολογικές μεθόδους ανανέωσης της επιδερμίδας ώστε να δημιουργεί ρουτίνες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι. Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια ολοκληρωμένη σειρά κατά των κηλίδων, την Bright Reveal, που περιέχει υψηλή συγκέντρωση Νιασιναμίδης σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις κηλίδες σε κάθε στάδιο! Πιο συγκεκριμένα ο ορός της σειράς περιέχει Νιασιναμίδη σε συγκέντρωση 7,5%, και συνδυάζεται με 2,5% Αμινοσουλφονικού Οξέος. Πώς σου φαίνεται λοιπόν μια τέτοια σύνθεση;

Είναι μια δυνατή και απαλή ταυτόχρονα θεραπεία, που στοχεύει στην αντιγήρανση και ταυτόχρονα στην καταπολέμηση των δυσχρωμιων. Η περιεκτικότητα σε νιασιναμιδη7,5% και αμινοσουλφονικο 2,5% εξασφαλίζουν όλες τις ιδιότητες της νισιναμιδης για το δέρμα με δυσχρωμιες. Αυτες ενισχύονται από την αυξημένη διείσδυση που προκαλεί το ήπια απολεπιστικο μοριο αμονοσουλφονικου που έχει και αντιοξειδωτική δράση.

Ποιές γυναίκες και με ποιές ανάγκες μπορούν να επωφεληθούν από έναν τέτοιο ορό;

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, ο ορος απευθύνεται σε γυναίκες που επιθυμούν έναν πιο ομοιογενή χρωματικό τόνο, να βελτιωσουν τις κηλίδες στο πρόσωπο τους, να έχουν πιο λαμπερό, φωτεινό και λείο δέρμα.

Περαν αυτών, το πρωτόκολλο δρα αντιοξειδωτικά ενισχύοντας το δερματικό φραγμό στην κατεύθυνση της πρόληψης.

Η ολοκληρωμένη ρουτίνα Bright Reveal της L’oreal Paris περιλαμβάνει 5 προϊόντα συνολικά, εκτός από αυτό τον ισχυρό ορό με Νιασιναμίδη Κατά των Σκούρων Κηλίδων, υπάρχει ακόμη Κρέμα Προστασίας UV με SPF 50+ Kατά των Σκούρων Kηλίδων, εμπλουτισμένη με Νιασιναμίδη και Κρέμα Ημέρας Κατά των Σκούρων Κηλίδων με SPF50. Επιπλέον, την ρουτίνα συμπληρώνουν το Gel Καθαρισμού Προσώπου Κατά των Σκούρων Κηλίδων με Νιασιναμίδη και Σαλικυλικό Οξύ για καθημερινή χρήση και ένα Απολεπιστικό Peeling Προσώπου κατά των Σκούρων Κηλίδων. Θέλω να σε ρωτήσω λοιπόν την δερματολογική σου άποψη για τη συγκεκριμένη ρουτίνα περιποίησης που περιλαμβάνει κάποια βήματα προκειμένου να προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι τόσο σημαντικό να εφαρμόζονται ολοκληρωμένες τέτοιου είδους ρουτίνες στο πρόσωπο;

Είναι ένα πλήρες και μελετημένο πρωτόκολλο ώστε πλην της λευκαντικής δράσης, εστιάζει και στην πρόληψη και αναστολή της φλεγμονης.

Η νιασιναμιδη είναι μια ήπια ουσία, τη δράση της οποίας ενισχύουν τα απολεπιστικα μόρια (σαλυκιλικο / γλυκολικο) χωρίς τα οποια δεν υπάρχει ισχυρή δραστικότητα.

Επίσης η συμπλήρωση της σειράς με αντιηλιακό και η ανα 3ωρο χρήση του είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί η υποτροπή, ειδικά το καλοκαίρι.

Εφαρμόζοντας αυτή την εποχή στο δέρμα τον ορό Bright Reveal με υψηλή περιεκτικότητα Νιασιναμίδης, είναι τόσο σημαντικό να προστατευόμαστε από τον ήλιο με τόσο υψηλο δείκτη προστασίας; (50+)

Απαραίτητο βημα στη ρουτίνα ομορφιάς και θεραπείας των κηλίδων είναι το αντιηλιακό.

Συζητήσαμε ποσο σημαντική είναι η συχνη επανάληψη και ειδικά σε συνδυασμό με τα απολεπιστικα προϊόντα της θεραπείας (ορος απολέπισης που χρησιμοποιειται κάθε 2ο βράδυ). Αυτό διότι το ακόμα και ήπια απολεπισμενο δέρμα είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη δυσχρωμιων εάν μείνει έστω και λίγη ώρα απροστάτευτο από τον ήλιο.

Σχετικά με το peeling της σειράς Bright Reveal που περιέχει έναν μοναδικό συνδυασμό 25% οξέων σε συνδυασμό με Νιασιναμίδη και είναι εμνπευσμένο από τα δερματολογικά πήλινγκ. Μπορεί ένα τέτοιο Peeling να δράσει όπως ένα δερματολογικό

Φυσικά τα peeling που χρησιμοποιούμε στο ιατρειο, ακόμα και τα πιο επιφανειακά, είναι πιο ισχυρά από τα προϊόντα στο σπίτι. Στο ιατρειο ο δερματολογος ελέγχει πλήρως τη δράση τους και αξιολογεί το δέρμα του ασθενούς και μπορεί να χρησιμοποιήσει συνδυασμούς πηλινγκ για καλύτερο αποτέλεσμα.Στο σπίτι όμως το πλεονέκτημα των ηπιότερων απολεπιστικων τοπικών προϊόντων είναι η επανάληψη και η διάρκεια που αθροιστικά μπορεί να φέρουν εξίσου καλό αποτέλεσμα με τη συχνη χρήση.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα τέτοιο πήλινγκ στην επιδερμίδα μας συχνά;

Τα περισσότερα δερματα ανέχονται πολύ καλά το συγκεκριμένο πηλινγκ αλλα τα πολύ ευαίσθητα η δυσανεκτικα μπορεί να χρειαστούν πιο σταδιακή προσαρμογή. Σημασια έχει επίσης εάν ήδη χρησιμοποιούνται άλλες ερεθιστικές θεραπείες πχ για αντιγήρανση όπως η ρετινολη.

Την ρουτίνα bright reveal που είναι εμπλουτισμένη με Νιασιναμίδη και στοχεύει σε κάθε είδους κηλίδα, μπορούμε θεωρείς να την συνδυάσουμε με άλλες καλλυντικά και συστατικά; Και θα αναφερθώ ξεκάθαρα στα πιο δημοφιλή συστατικά αντιγήρανσης τη ρετινόλη τη βιταμίνη C αλλά και το υαλουρονικό οξύ.

Ουσιες που έχουν ερεθιστική δράση (ακόμα και η βιταμίνη C) η επίσης προκαλούν απολέπιση (σαλυκιλικο / οξέα φρούτων) καλό είναι να αποφεύγονται σε παράλληλη χρήση.

Όπως επίσης να αποφεύγεται και η παράλληλη χρήση ρετινολης ενώ ουσιες όπως το υαλουρονικο οξύ χρησιμοποιειται παράλληλα χωρίς περιορισμούς.

Επίσης, εφόσον μια γυναίκα ακολουθεί κάποιο πρωτόκολο στο ιατρείο με πιο επεμβατικές μεθόδους μπορεί να φοράει στην καθημερινότητα της μια τέτοια σειρά περιποίησης όπως η Bright Reveal? (αν υπάρχουν αντενδείξεις ας αναφερθούν)

Αντένδειξη χρήσης του πρωτοκόλλου με bright reveal αποτελουν οι θεραπείες στο ιατρειο που προκαλούν κάψιμο (πχ fractional co2), πολλαπλά τρυπηματα (microneedling), όπως και τα χημικά peelings. Εννοώ δηλαδή ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος αποθεραπείας με αναπλαστικές κρέμες όπου καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται ερεθιστικές κρέμες.

Επίσης άλλες αγωγές με ρετινοειδή από το στόμα για την ακμή, οπως και η θεραπεία με δερματολογικά σκευάσματα / φάρμακα επίσης καλό είναι να μη συνδυάζονται όλα μαζί.

Συνηθίζω να λέω, πως η L’oreal Paris έχει εκδημοκρατίσει εδώ και χρόνια την ομορφιά. Εχει κάνει τόσο προσιτά στις γυναίκες τα πιο σημαντικά δραστικά συστατικά αντιγήρανσης μέσα από αποτελεσματικές συνθέσεις που τελικά πιστεύω αν μια γυναίκα θέλει πραγματικά να κάνει κάτι για την επιδερμίδα της μπορεί να το πετύχει, αρκεί να ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη ρουτίνα καθημερινά και συστηματικά. Να κάνει υπομονή επίσης και να επιμείνει, γιατί χρειάζεται και ο απαιτούμενος χρόνος για να φανούν ουσιαστικά αποτελέσματα. Τι απαντάς σε αυτό;

Συμφωνω απόλυτα. Όλες οι κρέμες, ακόμα και οι θεραπείες θέλουν χρόνο να αποδώσουν. Ένα χρονικό διάστημα 2 μηνών είναι απαραίτητο για να δούμε αποτελέσματα. Το κάθε δέρμα είναι διαφορετικό και η ανταπόκριση εξατομικευμένη. Για όλους όμως ισχύει ότι η συμμόρφωση και η υπομονή φέρνει αποτελέσματα. Όταν συνδυάζονται τα προϊόντα όπως προτείνεται, τα αποτελέσματα έρχονται σίγουρα. Να τονιστεί εδώ ότι ο αγώνας κατά των δυσχρωμιων είναι συνεχής και δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία εάν δε βάζουμε ανα 3 ώρες αντιηλιακό. Τέλος κάποιες βαθειες δυσχρωμιες (μεικτό και βαθύ μελασμα) δεν είναι δυνατό να εξαλειφθούν ακόμα και με θεραπείες στο ιατρειο.

Και μια προσωπική ερώτηση... στο δικό σου δέρμα ποια συστατικά επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις στη ρουτίνα που ακολουθείς για αντιγήρανση;

Ως δερματολογος και μάλιστα προσανατολισμένη στην αντιγήρανση, περαν των καλλυντικών, αξιοποιώ και τα φάρμακα όπως την ισοτρετινοινη σε μικρή δόση- δόση αντιγηρανσης. Σε τοπική εφαρμογή μου αρέσουν οι κρέμες ρετινολης σε υψηλή συγκέντρωση (γιατί έχει συνηθίσει το δέρμα μου) όπως και απολεπιστικοι όροι ανάλογοι του bright reveal.

Το αντιηλιακό είναι ο καλύτερος φίλος μου όπου κάτω από αυτό βάζω αντιοξειδωτικους ορους, ενώ φοράω και καπέλο όπου μπορώ.

Τελικά Βάλια.. τι είναι Iqbeaute για τη σύγχρονη γυναίκα που θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατό για το δέρμα της σε όποια ηλικία;

Η σύγχρονη γυναίκα που ενδιαφέρεται για την αντιγήρανση κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχει ενεργό συμμετοχη προς αυτή την κατεύθυνση με καλές συνήθειες ζωής. Θαυματουργά φιλτρα δεν υπάρχουν. Η συνέπεια όμως και η κατανόηση των αναγκών της επιδερμιδας, η σωστή ρουτίνα ομορφιάς με τα κατάλληλα προϊόντα (άρα και σωστή ενημέρωση) και ο υγιεινός τροπος ζωής (ύπνος/ διατροφή/ γυμναστική :διαχείριση στρες, αποφυγή ηλίου και καπνίσματος) και οι κατάλληλες ανα ηλικία θεραπείες στο ιατρειο, διατηρούν τη νεότητα και φρεσκάδα για πολύ πολύ καιρό.

Συνέντευξη στο iqbeaute.com Ιουνίου

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies