Η επιδερμίδα μου είναι τρομερά λιπαρή και «λαδώνει» πολύ μέσα στη μέρα. Τι να κάνω;

Αν ταλαιπωρείσαι από υπερβολική λιπαρότητα, διάβασε τι μπορείς να κάνεις στο σπίτι και στο ιατρείο του δερματολόγου.

Η επιδερμίδα μου είναι τρομερά λιπαρή και «λαδώνει» πολύ μέσα στη μέρα. Τι να κάνω;

Πριν από λίγες μέρες, η καλή συνάδελφος Έλενα Μπούλια ήθελε να συζητήσουμε ένα θέμα που την απασχολεί πολλά χρόνια. Μου παραπονέθηκε ότι η επιδερμίδα της είναι πολύ λιπαρή και γυαλίζει όλο και περισσότερο όσο περνάει η μέρα. Με ρώτησε, λοιπόν, τι να κάνει για να περιορίσει την υπερβολική λιπαρότητα.

«Την κουβαλάω μαζί μου από την εφηβεία. Η γυναικολόγος μου είχε πει κάποτε ότι έχω υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, τα οποία προκαλούν τη λιπαρότητα. Η μόνη περίοδος που είδα την επιδερμίδα μου πραγματικά αλλαγμένη, σχεδόν τέλεια, χωρίς ίχνος λιπαρότητας, ήταν όταν έπαιρνα αντισυλληπτικά».

Το λιπαρό δέρμα και τα χαρακτηριστικά του

Για να διατηρείται η επιδερμίδα του προσώπου ενυδατωμένη και ελαστική, εκκρίνει φυσικά έλαια. Το «πρόβλημα» με το λιπαρό δέρμα, που έχει το 35% του πληθυσμού, είναι ότι εκκρίνει μεγαλύτερη παραγωγή ελαίων απ’ όσα χρειάζονται γι’ αυτήν τη λειτουργία. Το αποτέλεσμα είναι υπερβολική λιπαρότητα, έντονη γυαλάδα, φραγμένοι πόροι, μαύρα στίγματα, περιστασιακά σπυράκια. 

Η συμβουλή μου σε όποιον έχει λιπαρό δέρμα είναι ότι αφού δεν μπορεί να πάει ενάντια στο DNΑ του, ας φροντίζει τουλάχιστον να προσφέρει στην επιδερμίδα του μια εξειδικευμένη ρουτίνα ομορφιάς. Όταν ρώτησα την Έλενα ποια ρουτίνα περιποίησης ακολουθεί καθημερινά, βρήκα κάποια κενά που επιδέχονται βελτίωση.

Τότε συμβουλεύτηκα και τη δερματολόγο Βάλια Μουσάτου. «Οι καλλυντικές θεραπείες και τα προϊόντα για τοπική χρήση μπορούν να λύσουν το πρόβλημα μόνο παροδικά», τόνισε εκείνη. Ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχει μία μόνιμη λύση για την υπερβολική λιπαρότητα: «Είναι η αγωγή με χάπια με ισοτρετινοΐνη για την ακμή. Η θεραπευτική αγωγή δίνεται αποκλειστικά με συνταγή γιατρού, διαρκεί για ένα εξάμηνο περίπου και προϋποθέτει να κάνεις πρώτα εξετάσεις αίματος». Μου εξήγησε επίσης ότι βασική προϋπόθεση για να πάρεις τα χάπια είναι να μην είσαι έγκυος ή να μην προσπαθείς να συλλάβεις κατά τη διάρκεια της αγωγής καθώς και έναν μήνα μετά. Το καλύτερο είναι να κλείσεις ραντεβού με δερματολόγο, που θα εξετάσει εξατομικευμένα την περίπτωση σου και θα σε ενημερώσει για τις πιθανές παρενέργειες.

Μέχρι τότε, ακολούθησε τις συμβουλές μας για περιποίηση στο σπίτι και διορθωτικές κινήσεις μέσα στη μέρα, και εξέτασε το ενδεχόμενο της θεραπείας που σου προτείνουμε σε κάποιο ιατρείο. 

Στο σπίτι

Χρησιμοποίησε μόνο εξειδικευμένα προϊόντα καθαρισμού με σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ, πρωί ή/και βράδυ, έως δύο φορές τη μέρα. Είναι σημαντικό να κρατάς τους πόρους καθαρούς από το σμήγμα και τους ρύπους για να μην εμφανίσεις ακμή, κάτι που θα πετύχεις με αυτά τα δύο οξέα.

Επίσης, τα serum πρέπει να γίνουν ο βασικός πυλώνας της περιποίησής σου. Βάλε στην άκρη τις κρέμες ημέρας/νύχτας και αντικατάστησέ τις με ορούς που έχουν ενυδατικές, αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Στο τέλος, εφάρμοσε την αντηλιακή κρέμα, η οποία χρειάζεται να είναι oil-free, να έχει την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνα» και να μην περιέχει αλκοόλ. Φρόντισε και τα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιείς να έχουν βάση το νερό.

Ρίξε στην τσάντα σου blotting papers

Πρόκειται για απαλά χαρτάκια-μαντηλάκια προσώπου εμποτισμένα με συστατικά που απορροφούν την υπερβολική λιπαρότητα, απομακρύνουν παροδικά τη γυαλάδα, φρεσκάρουν αμέσως την επιδερμίδα και αφήνουν ματ αποτέλεσμα. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις όπου κι αν βρίσκεσαι, όσες φορές νιώθεις ότι το έχεις ανάγκη, καθώς δεν επηρεάζουν το μακιγιάζ. Πίεσέ τα απαλά πάνω στο πρόσωπο και αφήσέ τα για μερικά δευτερόλεπτα

Στο ιατρείο

Η κ. Μουσάτου προτείνει για την υπερβολική λιπαρότητα τη μη επεμβατική μικροδερμοαπόξεση. Αυτή η θεραπεία απομακρύνει τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα, μειώνει την περίσσεια σμήγματος και βοηθάει τα συστατικά των προϊόντων που ακολουθούν να εισχωρήσουν καλύτερα και βαθύτερα στην επιδερμίδα. Μπορείς να την κάνεις ακόμα και μια φορά τον μήνα για πιο ανανεωμένο και λείο δέρμα.

Άρθρο της Δρ. Μουσάτου στο ow.gr

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies