Εμμηνόπαυση και περιποίηση της επιδερμίδας σου

Η φυσιολογική πτωση των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση και η μεταβατική πορεία προς αυτή, επιφέρουν αλλαγές στο δέρμα προσώπου και σωματος που επιταχύνουν τη διαδικασια της γήρανσης.

Εμμηνόπαυση και περιποίηση της επιδερμίδας σου

Είναι χαρακτηριστικό ότι το γυναικείο δέρμα χανει περίπου το 30% του κολλαγόνου του τα 5 χρονια μετά την εμμηνόπαυση ενώ η ελαστικοτητα μειώνεται κατά 1,5% κάθε χρόνο.

Το δέρμα χανει την ελαστικοτητα του, γίνεται πιο ξηρό και τραχύ, εμφανιζεται χαλάρωση στο λαιμό ενώ οι ρυτιδες βαθαίνουν.

Οι κανόνες στη ρουτίνα ομορφιάς που θα προασπίσουν τη νεότητα περιλαμβάνουν τα εξής βήματα:

  • Ποτε χωρίς αντιηλιακό. Από όλους τους εξωγενείς παράγοντες, ο ήλιος είναι ο πιο επιβλαβής. Ειναι ο μεγάλος εχθρός του δερματος. Η πρώιμη γήρανση λόγω έκθεσης στον ήλιο (φωτογηρανση) είναι το τίμημα για το μαύρισμα του καλοκαιριού. Δεν ξεχνάμε το λαιμό, το στέρνο και τα χέρια, με συχνές επαλείψεις όλες τις εποχές του χρόνου. Στην εποχή μετά την εμμηνόπαυση, ο ήλιος είναι πιο καταστροφικός γιατί το δέρμα χανει προοδευτικά τις αναπλαστικές του ικανότητες. Οι κηλίδες και παναδες είναι άλλο ένα σημάδι ότι ο ήλιος έχει έχει βλαπτικά αποτελέσματα στο δέρμα.
  • Θωρακίζουμε το δέρμα με αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι συνήθως με τη μορφή ορου και περιέχουν ουσιες όπως Βιταμίνη c, φερουλικο οξύ κ.α Η χρήση είναι πρωί πριν το αντιηλιακό και προσφέρουν προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, το οξειδωτικό στρες κι ενισχύουν τη δράση του αντιηλιακου.
  • Ρετινολη εδώ και τώρα. Είναι η βασίλισσα της αντιγηρανσης και εάν έως τώρα δεν τη χρησιμοποιούσαμε, ήρθε ο καιρός να καταλάβουμε τα πολλαπλά οφέλη της. Η δράση της έγκειται στην επιτάχυνση της ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμιδας, με αποτέλεσμα τα παλιά φθαρμένα να αντικαθίστανται από νεότερα πιο υγιή, στη διέγερση παραγωγής κολλαγόνου με αποτέλεσμα τη μείωση των λεπτών ρυτίδων και τη βελτίωση του χρωματικού τόνου.
    Ξεκινάμε από σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα του συστατικού και χρήση 2-3 φορές την εβδομάδα το βράδυ. Όχι χρήση  σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας καθώς και χρήση αντιηλιακου το πρωί.
  • Τσεκάρουμε τα επίπεδα βιταμινης D καθώς στην εποχή μετά την εμμηνόπαυση κινδυνεύουμε περισσότερο για οστεοπόρωση. Γι αυτόν αλλά και πολλούς άλλους λόγους, εντάσσουμε στη ρουτίνα μας τη γυμναστική με βάρη η αντιστάσεις. Επίσης λαμβάνουμε συμπληρώματα με βιταμίνη d εάν έχουμε έλλειψη η ανεπάρκεια.
  • Ενυδατώνουμε συστηματικά το δέρμα του προσώπου, του λαιμού, αλλά και του σωματος που σταδιακά γίνεται πιο ξηρό. Χρησιμοποιούμε πιο ήπια καθαριστικά προσώπου, αλλά και σωματος με έμφαση στην ενυδάτωση. Κατάλληλα τα προϊόντα με υαλουρονικο, γλυκερίνη, πανθενολη, κεραμίδια. Για να περιποιηθούμε ακόμα περισσότερο το δέρμα στο σώμα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε ενυδατικές με οξέα φρούτων που καταπολεμούν την ξηρότητα και την τραχύτητα.
  • Δεν ξεχνάμε την περιποίηση της περιοχής των ματιων με κατάλληλη κρέμα πρωί και βράδυ. Φυσικά φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου στους εξωτερικούς χώρους με ηλιοφάνεια για να προστατευτει η ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια. Ενυδατώνουμε ιδιαίτερα και τα χείλη.

Άρθρο της Δρ. Μουσάτου στο ow.gr

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies