Διαβήτης και δέρμα

Οι δερματικές εκδηλώσεις στα άτομα που πάσχουν από διαβητη (είτε τύπου 1 είτε τύπου 2) είναι πολύ συχνές και μάλιστα το ½ των ασθενών με διαβήτη θα παρουσιάσει κάποια δερματική εκδήλωση στην πορεία της νόσου.

Διαβήτης και δέρμα

Γενικά κατατάσσονται σε:

  • δερματικά νοσήματα που είναι πιο εχουν άμεση συσχετιση με το διαβήτη (πχ λιποειδικη νεκροβιωση, μελάνιζούσα ακανθώση , δακτυλιοειδές κοκκιωμα)
  • εκδηλώσεις από το δέρμα που είναι συνέπεια των επιπλοκών του διαβήτη, κυρίως της αγγειοπαθειας (πάχυνση δερματος ράχης χεριών, διαβητική δερματοπάθεια, διαβητικές πομφολυγες, πάχυνση και κιτρινίσμα ονύχων, έλκη,διαβητικό πόδι,  μειωμένη επούλωση πληγών, μειωμένη καμπτικοτητα αρθρώσεων άκρων χειρων και ποδων, διαβητικό εξάνθηματικο  ξανθωμα)
  • αυξημένες πιθανότητες μικροβιακών λοιμώξεων, όπως μυκητιασικες λοιμώξεις (βαλανοποσθιτιδες που επιμένουν, κολπιτιδες, καντιντιασεις στόματος) αλλά και αυξημένη ευπάθεια σε σταφυλοκοκκικες λοιμώξεις.
  • εξανθήματα που συσχετίζονται με την αντί διαβητική αγωγή.

Το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί είναι το ξηρό δέρμα καθώς και ο κνησμός. Αυτό διότι τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, απορροφούν νερό από τα κύτταρα ώστε η περίσσεια γλυκόζης να αποβληθεί,  προκαλωντας πολυουρια, από τα νεφρά. Η αυξημενη παρουσία γλυκόζης προκαλεί επίσης γλυκοζυλιωση και πρώιμη καταστροφή των ινών του κολλαγόνου στο δέρμα. Αυτό συνεπάγεται λεπτό, ξηρό, εύθραυστο δέρμα που φαίνεται πιο γηρασμένο και δεν ανταποκρίνεται στον προστατευτικό ρόλο του. Έτσι οι διαβητικοί είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς του δερματος  που δεν κλείνουν εύκολα και σε λοιμώξεις. Μεγάλη σημασια έχει η προστασία των κάτω άκρων των διαβητικών,  που έχουν λόγω αγγειοπαθειας, μειωμένη κυκλοφορία αίματος. Έτσι μπορει ακόμα και μια πληγή στα κάτω άκρα που δεν κλείνει και επιμολύνεται, να οδηγήσει σε γάγγραινα του μέλους.

Άλλο συχνό εύρημα κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη, είναι το κιτρινισμα του δερματος παλαμων και πελματων όπως και των νυχιών.

Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου βοηθά να αντιμετωπιστούν όλες οι δερματικές εκδηλώσεις αλλά προϋποθέτει μεγάλη επιμέλεια του ασθενούς και συμμόρφωση με αλλαγή του τρόπου ζωής του και συχνη παρακολούθηση.

Στις οδηγίες περιποιησης του δερματος του διαβητικού, περιλαμβάνονται: η αντιμετώπιση της ξηρότητας με ειδικά ήπια καθαριστικά του δερματος, σαν αυτά που χρησιμοποιούμε για το βρεφικό δέρμα η για την ατοπικη δερματιτιδα. Μεγάλη σημασια έχει η ενυδάτωση σε καθημερινή βάση με προϊόντα με  πλούσια ενυδατικά συστατικά ( κεραμίδια/ ουρία/ πανθενολη κλπ), ώστε να αποτρέπεται ο κνησμός. Παράλληλα να αποφευγεται ο τραυματισμός του δερματος, ειδικά των κάτω άκρων ( μαλακα παπουτσια, όχι πολύ στενά εσώρουχα, όχι έντονη απολέπιση πχ με λούφες κλπ). Τα νύχια να κόβονται με προσοχή, ειδικά των ποδιών.

Για την αποτροπή των λοιμώξεων του δερματος, η φροντίδα αποσκοπεί στην εξάλειψη της υγρασίας των πτυχών ( μεσοδακτυλια, κάτω από το στήθος, μασχάλες) με καλό στέγνωμα πχ με πετσέτα η σεσουάρ και χρήση αντιμυκητιασικων προϊόντων εάν χρειάζεται.

Η αντιηλιακή προστασία και στους διαβητικούς είναι απαραίτητη, ενώ θα πρέπει να αναζητείται δερματολογικη συμβουλή σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθηματος για έγκαιρη αντιμετώπιση.

Άρθρο της Δρ. Μουσάτου στο glykouli.gr

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies