Διατροφικά συμπληρώματα από την πλευρά του δερματολόγου

Οι βιταμίνες είναι ουσίες απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Κάποιες λαμβάνονται έτοιμες από τις τροφές, ενώ άλλες συντίθενται από το σώμα μας (βιτ D). Επίσης σημαντικά, είναι τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία για τη διατήρηση των κυτταρικών λειτουργιών.

Διατροφικά συμπληρώματα από την πλευρά του δερματολόγου

Οι βιταμίνες είναι ουσίες απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Κάποιες λαμβάνονται έτοιμες από τις τροφές, ενώ άλλες συντίθενται από το σώμα μας (βιτ D). Επίσης σημαντικά, είναι τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία για τη διατήρηση των κυτταρικών λειτουργιών.

Μία πλήρης και ισορροπημένη διατροφή παρεχει συνήθως όλες τις απαραίτητες ουσίες που χρειαζόμαστε. Ωστόσο υπάρχουν ειδικές συνθήκες και περιστάσεις, ή ακόμα και ελλειμματική απορρόφηση λόγω γονιδιακής προδιάθεσης, που δημιουργούν την ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων διατροφής για να υπάρχει επάρκεια των απαραίτητων συστατικών. Η εγκυμοσύνη και λοχεία, η συστηματική κοπιώδης άσκηση, η πολύ μεγάλη   ηλικία, η χορτοφαγική διατροφή, καχεξία λόγω ασθένειας,  είναι περιπτώσεις που συνήθως χρειάζεται κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Από δερματολογικής άποψης, συχνά χρειάζεται να προτείνουμε βιταμίνες ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για διάφορες παθήσεις.

Η ακμή είναι μία πάθηση που η θεραπεία της πολλές φορές βασίζεται στην από του στόματος λήψη συγκεκριμένης μορφής βιταμίνης Α σε υψηλές συγκεντρώσεις (ισοτρετινοίνη). Σε αυτή τη μορφή προκαλεί ομαλοποίηση της κερατινοποησης των επιδερμιδικών κυττάρων (δε μπλοκάρουν οι πόροι), αυξηση του ρυθμού ανανέωσής τους και συρρίκνωση των σμηγματογόνων αδένων (μείωση λιπαρότητας).Ειναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή. Οι ενδείξεις εκτός της ακμής είναι ο περιορισμός της λιπαρότητας και η αντιγήρανση (λήψη σε μικρές δόσεις). Προκαλεί όμως φωτοευαισθησία και απαγορευεται στην εγκυμοσύνη.

Στην ακμή δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο η διατροφή, (ίσως τα πολλά λιπαρα επιβαρύνουν), όμως υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση ω3 και ω6 λιπαρων οξέων είναι βοηθητική, ενώ και η χορήγηση ψευδαργύρου εφόσον υπάρχει έλλειψη, καλό είναι να αποκαθίσταται. Ελεγχο επιπέδων ψευδαργύρου δίνουμε και στη λευκη ορισμένες φορές. Εάν διαπιστωθούν χαμηλά επίπεδα, χορηγούμε και ψευδάργυρο παράλληλα με τη θεραπεία μας.

χορηγούμε τα ανάλογα συμπληρώματα εάν κρίνουμε ότι θα βοηθήσουν.

Η τριχόπτωση είναι μία κατάσταση που αποτελεί σύμπτωμα πολλών παθήσεων. Στη διερευνηση της τριχόπτωσης ελέγχουμε τα επίπεδα σιδήρου και ψευδαργύρου  στον οργανισμό και αποκαθιστούμε εάν υπάρχει έλλειψη. Συχνά  χορηγούμε συμπληρώματα διατροφής σε αδύναμα μαλλιά ή νύχια, ειδικά σε ανθρώπους με χαμηλή πρόσληψη πρωτεινών ή αυξημένες ανάγκες, που περιέχουν βιοτίνη (Β7) που συμμετέχει στη σύνθεση των αμινοξέων απαραίτητων για την τριχογένεση και την καλή κατάσταση των νυχιών. Τα συμπληρώματα αυτά μπορεί να περιέχουν εκτος από ψευδάργυρο και βιοτίνη, αμινοξέα όπως η κυστείνη (δομικό συστατικό της τριχας), πυρίτιο και χαλκό (βοηθούν στην τριχογένεση) και βιταμίνη C που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, το σχηματισμό κολλαγόνου και έχει αντιοξειδωτική δράση. Το συστατικό saw palmetto βοηθά στην ανδρογεννητικού τυπου αλωπεκία.

Η βιταμίνη D είναι ουσιαστικά μία ορμόνη που συντίθεται από το ανθρώπινο δέρμα όταν εκτεθεί στον ήλιο, μέσω πρόδρομης μορφής της. Πολλοι μεσογειακοί πληθυσμοί παρά την έντονη ηλιοφάνεια, έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D, πιθανό λόγω κάποιου γενετικού υποβαθρου. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς διαμεσολάβηση τζαμιου, ή άλλου φίλτρου που μπλοκάρει τη UVB,  βοηθά στην παραγωγη βιτ D, αρκεί όμως μικρή έκθεση. Οι  πηγες παραγωγής UVA (σολάριουμ) δε βοηθούν στην παραγωγή βιτ D. Εδώ η λήψη συνθετικής βιταμινης D είναι απαραίτητη και συνήθως ισόβια, για να μην παρουσιαστεί πάλι έλλειψη, η οποία συνδέεται εκτός από οστεοπόρωση,  με πολλούς καρκίνους.

Ο σίδηρος ανεπαρκεί σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμου. Οι εκδηλώσεις από το δέρμα σε αυτή την περίπτωση είναι ξηρότητα, ευθραυστότητα, τριχόπτωση, ονυχόλυση και γωνιακή χειλίτιδα. Η έλλειψη επίσης βιταμίνης C (πολύ σπάνια πλέον), έχει αποτέλεσμα εξελκώσεις, αιμορραγικά ούλα, εύθρυπτο δέρμα.

Καταπολέμηση λοιμώξεων - ενισχυση άμυνας

Μία συχνή πάθηση που συχνά υποτροπιάζει επιβαρύνοντας ψυχολογικά τον πάσχοντα, είναι τα κονδυλώματα, ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που έχει σχέση με την κατάσταση της άμυνας του οργανισμού. Σε αυτή αλλά και σε άλλες παθήσεις όπου η ενίσχυση της άμυνας είναι το ζητούμενο, (π.χ έρπητας γεννητικών οργάνων), ο δερματολόγος προτείνει σχετικό σκευασμα -διατροφικό συμλήρωμα με στερόλες που μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατευθυνση μείωσης των υποτροπων.

Προληψη νευροπαθητικού πόνου στον ζωστήρα

Ειδικά σε άτομα άνω των 65 ετων, η νόσηση από έρπητα ζωστήρα μπορεί να έχει σαν επακόλουθο, νευροπαθητικό πόνο που ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία, είναι επίμονος και βασανιστικός. Το συμπλήρωμα διατροφής που συχνά προτείνει ο δερματολόγος για πρόληψη, περιέχει βιταμίνες του συμπέλεγματος Β και έχουν προστατευτική δράση στο νευρικό σύστημα.

Αντιγήρανση

Η αντιγήρανση αποτελεί τρόπο και σταση ζωής με υγιεινές συνήθειες που ακολουθούμε με  συνέπεια στην καθημερινότητά μας. Διατροφή ισορροπημένη,  πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αποφυγή επεξεργασμένων τροφών, πολλών λιπαρών, καπνίσματος και αλκοολ σε συνδυασμο με άσκηση, καλό υπνο, διαχείριση του στρες και αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, είναι τα συστατικά της επιτυχίας. Για όσους όμως η καλή διατροφή ή η διακοπή καπνίσματος δεν είναι εφικτή, μπορούμε να ενισχύσουμε με λήψη αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C και Ε και η ρεσβερατρόλη (τροφιμα πλούσια σε αυτή την πολυφαινόλη είναι τα κοκκινα σταφύλια, κοκκινο κρασι, τα μούρα κ.α) τη διατροφή μας, πάντα όμως με την καθοδήγηση του ιατρού μας. Τα αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνουν τις ελευθερες ρίζες, μειώνουν τη φλεγμονή και καθυστερουν τη γήρανση. Να τονιστεί ότι δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε συμπληρώματα για μακρό χρονικό διάστημα χωρίς ιατρική επίβλεψη, διότι μπορεί να επιβαρύνουμε αντί να διευκολύνουμε τις λειτουργίες του οργανισμού μας.

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies