9 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το botox

Τι είναι το botox, ποια είναι τα οφέλη του, τι πρέπει να προσέχω, πονάει, πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα, πόσο κοστίζει;

9 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το botox

1. Τι είναι το botox και τι ακριβώς κάνει; Ποια είναι τα οφέλη του;

Η θεραπεία με βοτουλινικη τοξίνη τύπου Α (μποτοξ έχει επικρατήσει το όνομα ως θεραπεία), είναι από τις πιο προσφιλείς , αναντικατάστατη, κατά την άποψη μου, θεραπείες για την πρόληψη αλλά και διόρθωση των ρυτίδων έκφρασης του ανώτερου τμήματος του προσώπου (μέτωπο / μεσοφρυο / πόδι χήνας). Έχει και άλλες εφαρμογες στο λαιμό , πηγούνι, μύτη, περιστοματικα, ωστόσο η πιο κοινή εφαρμογή και τα πιο θεαματικά αποτελέσματα είναι στο ανω πρόσωπο. Φυσικά οι ιατρικές εφαρμογες του φαρμάκου είναι παρα πολλές (υπεριδρωσια, ραιβοκρανο, κεφαλαλγίες τάσης, υπερδραστήρια κύστη, ακόμα και στο στομάχι εφαρμοζεται για μείωση βάρους).

Η δράση του στην αισθητική δερματολογια έγκειται στο ότι χαλαρώνει τους κινητικούς μυς που προκαλούν ρυτιδες έκφρασης κατά τη σύσπαση τους. Η δράση αυτή είναι παροδική και η κίνηση επανέρχεται τους προσεχείς 3-4 μήνες. Εάν η θεραπεία επαναλαμβάνεται μετά από αυτό το διάστημα πχ 3 φορές το χρόνο, δρα προληπτικά ( pro ageing) στη δημιουργία ρυτίδων.

2. Τι πρέπει να προσέξεις όταν αποφασίσεις να κάνεις botox;

Η θεραπεία δεν έχει ιδιαίτερες άντενδείξεις. Απαγορεύεται σε σπάνια νοσήματα (μυασθένεια) και αποφευγουμε την εφαρμογή σε κύηση και ίσως γαλουχια.

Καλό είναι να μην έχουμε καταναλώσει αλκοόλ την ίδια ημέρα όπως και ασπιρίνη 48 ώρες πριν για να αποφύγουμε μελανιες.

3. Χρειάζεται να προετοιμαστώ πριν το botox;

Δε χρειάζεται κάποια προετοιμασία. Εάν κάποιος έχει ευαισθησία στον πόνο εφαρμόζουμε αναισθητικη κρέμα 30 λεπτά πριν.

4. Ποια είναι η διαδικασία της εφαρμογής του;

Ο γιατρος συζητά με το άτομο που θα κάνει τη θεραπεία για να συμφωνήσουν για το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Είναι μια εξατομικευμένη θεραπεία , έχει σχέση με τη δόση του φαρμακου και τα σημεία έγχυσης. Κάποιοι θέλουν ένα πολύ διακριτικό αποτέλεσμα όπου να διατηρείται η κινητικότητα. Άλλοι επιθυμούν ένα εντελώς ακίνητο αποτέλεσμα . Αυτό συνήθως ταιριάζει σε νεότερα άτομα .

Κατόπιν γίνονται οι εγχυσεις στα σημεία που χρειάζεται και δίνονται οδηγίες στον ασθενή. Το αποτέλεσμα της θεραπείας αρχίζει να  γίνεται ορατό 4-5 μέρες μετά και ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες όπου χρειάζεται να επανέλθει ο ασθενης στο Ιατρειο. Το επαναληπτικό ραντεβού είναι για διόρθωση η ενίσχυση της θεραπείας εάν χρειάζεται.

5. Αμέσως μετά τι πρέπει να προσέχω;

Αμέσως μετά τη θεραπεία δημιουργούνται μικροί πομφοι που απαγορεύεται να τρίψουμε, φεύγουν μόνοι τους σε μισή ώρα.

Οι συμβουλές που δίνουμε για μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος της θεραπείας είναι η αποφυγή της θερμότητας (σεσουάρ κοντά στο μέτωπο, καθαρισμος με ατμό, σάουνα κλπ)  σε επαφή με το πρόσωπο τις πρώτες μέρες μετά τη θεραπεία.

Επίσης συμβουλεύουμε να αποφεύγεται στο μέτρο του δυνατού η εκούσια κίνηση των μυών του μετώπου για να  μην τους κινητοποιήσουμε πρόωρα κι επιπλέον για να «ξε-μάθουμε» τις κινήσεις άρνησης και συνοφρυωσης που προκαλούν τις ρυτιδες.

Άλλη μια συμβουλή για να διαρκέσει το Botox / dysport είναι να αποφεύγονται τα συμπληρώματα διατροφής με ψευδάργυρο, γιατί αδρανοποιεί το φάρμακο.

Τέλος υπάρχουν και κρέμες με βιομιμητικη του φαρμάκου δράση που θεωρητικά βοηθούν να διαρκεί περισσότερο το αποτέλεσμα.

6. Πονάει η θεραπεία;

Είναι μια πολύ καλά ανεκτή θεραπεία. Εάν κάποιος έχει ευαισθησία στον πόνο εφαρμόζουμε αναισθητικη κρέμα 30 λεπτά πριν.

7. Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα του botox;

Είναι εξατομικευμένη η διάρκεια των αποτελεσμάτων και συνάρτηση της δόσης του φαρμακου, του ίδιου του οργανισμού, της σωματικής δραστηριότητας (διαρκεί λιγότερο σε όσους αθλούνται συστηματικά), ακόμα και της εποχής (καλοκαίρι με πολλή ζέστη διαρκεί λιγότερο). Γενικά 4-5 μήνες είναι ο μέσος χρόνος διαρκειας. Για κάποιες περιοχές πχ γύρω από τα μάτια, μπορεί να διαρκεί και λιγότερο. Μάλιστα στη μετά κορονοιο εποχή, σε ορισμένα άτομα έχει παρατηρηθεί μικρότερη διάρκεια λόγω διέγερσης του ανοσολογικό συστήματος από τον ιο η τα εμβόλια.

8. Πόσο κοστίζει ένα ασφαλές botox;

Δεν είναι στάνταρ η τιμή κι εξαρτάται από τις μονάδες που χρειάζονται. Ένα μεσο κόστος για άνω πρόσωπο είναι 200-250 ευρώ.

9. Σε ποια άτομα απευθύνεται το botox; Ποια θα ωφεληθούν περισσότερο;

Η δράση του φαρμάκου έγκειται στο να προκαλεί χαλάρωση των μυών,που κινούμενοι,δημιουργούν την ανεπιθύμητη ρυτιδωση. Το πρόσωπο φαίνεται πιο ξεκούραστο, νεότερο και ανανεωμένο ενώ το δέρμα τεντώνει γύρω από τις ρυτιδες.Η διάρκεια της μειωμένης κινητικότητας είναι γύρω στους 4 μήνες, ενώ μετά από αυτό το διάστημα, επανέρχεται ο μυς στην πρότερη κατάσταση. Όταν επαναλαμβάνεται τακτικά η θεραπεία, έχουμε το όφελος της πρόληψης καθώς εμποδίζουμε τη ρυτίδα να βαθύνει από τη συνεχή κίνηση. Γι αυτό πρέπει να ξεκιναει κανεις νωρις ηλικιακα, πριν οι ρυτιδες έκφρασης γίνουν μόνιμες. Οι ασθενείς επίσης που έχουν έντονη κινητικότητα στους μύες του λαιμού θα ωφεληθούν από τη θεραπεία. Τέλος όταν υπάρχει ασυμμετρία στο χαμόγελο, μπορεί να διορθωθεί με έγχυση στον κατάλληλο μυ.

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies