Αφαίρεση σπίλων, κύστεων, ογκιδίων του δέρματος

Οι καλοήθεις σπίλοι αν και δεν χρήζουν την ανάγκη αφαίρεσης, αφαιρούνται από το δέρμα είτε για λόγους λειτουργικότητας, είτε για λόγους αισθητικής εικόνας, κυρίως αν είναι άμεσα εμφανής.

Αφαίρεση σπίλων

Οι καλοήθεις σπίλοι αν και δεν χρήζουν την ανάγκη αφαίρεσης, αφαιρούνται από το δέρμα είτε για λόγους λειτουργικότητας (για παράδειγμα όταν ένας σπίλος είναι σε τέτοιο σημείο στο σώμα που τραυματίζεται από στηθόδεσμο, ζώνη, εσώρουχο ή γυαλιά) είτε για λόγους αισθητικής εικόνας, κυρίως αν είναι άμεσα εμφανής.

Οι σπίλοι που είναι ύποπτοι λόγω μορφολογίας, είτε λόγω ενδεχομένων αλλαγών στο χρώμα, σχήμα, μέγεθος ύστερα από δερματοσκόπηση, αφαιρούνται χειρουργικά με ελλειψοειδή. εκτομή, είτε εάν είναι πολύ μικροί, με punch βιοψίας. Τα όρια αφαίρεσης περιμετρικά του σπίλου (υγιή όρια) είναι τέτοια, ώστε να εκριζωθεί πλήρως και να σταλεί για βιοψία. Στην περίπτωση χειρουργικής εκτομής, υπάρχει σημάδι (ουλή) ανάλογα με το βάθος της ελιάς, το μέγεθός της, τον τρόπο αφαίρεσης και την ικανότητα επούλωσης του κάθε οργανισμού. Τα ράμματα αφαιρούνται ανάλογα την περίπτωση σε 7-10 μέρες.

Η αφαίρεση καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος του σπίλου, την περιοχή του σώματος που εντοπίζεται, ενώ προτείνουμε εάν δεν επείγει η αφαίρεση, να γίνεται μήνες χωρίς ήλιο έκθεση για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η αφαίρεση με LASER επιλέγεται μόνο όταν τα αποτελέσματα της ψηφιακής εξέτασης και της κλινικής εκτίμησης δείξουν ότι  ο σπίλος προς αφαίρεση είναι καλοήθης.

Αφαίρεση κύστεων

Η σμηγματογόνος κύστη εμφανίζεται ως μικρή, ψηλαφητή διόγκωση κάτω από το δέρμα που περιέχει σμήγμα. Κάποιες φορές βλέπουμε τον πόρο σαν μικρή (μαύρη συνήθως) τρυπούλα στο δέρμα της περιοχής. Η εμφάνιση της σμηγματογόνου κύστης δεν είναι δυνατή μόνο κατά την εφηβεία, αλλά σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Συχνότερες περιοχές εντόπισης είναι το τριχωτό της κεφαλής, ο αυχένας και τα άκρα. Σε πολλούς ανθρώπους παρατηρούνται περισσότερες από μία κύστεις.

Κάποιες φορές οι κύστεις, φλεγμαίνουν, διογκώνονται και πονάνε, ενώ για την αντιμετώπιση της φλεγμονής, συχνά απαιτείται αντιβιοτική αγωγή με χάπια. Η κύστη μετά τη φλεγμονή παραμένει μέσα στο δέρμα σαν σακουλάκι με σμήγμα και η πλήρης αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

Οι κύστεις προτείνουμε να αφαιρούνται ειδικά εάν είναι μεγάλες, διότι είναι πιθανή η μόλυνσή τους, με συνέπεια τη δημιουργία αποστήματος. Η αφαίρεση της σμηγματογόνου κύστης θα πρέπει να πραγματοποιείται (υπό τοπική αναισθησία) ριζικά με την κάψα ανέπαφη/ολόκληρη, ώστε η κύστη να μην υποτροπιάσει στο μέλλον. Η απλή παρακέντηση ή πίεση της κύστης για έξοδο του σμήγματος είναι λανθασμένη, διότι με τον τρόπο αυτό η κύστη στο μέλλον θα επανεμφανιστεί, αφού η κάψα (περίβλημα) παραμένει στον οργανισμό, ενώ υφίσταται επιπλέον η πιθανότητα εισόδου μικροβίων στην κύστη, με επακόλουθη μόλυνσή της και τη δημιουργία αποστήματος.

Αφαίρεση ογκιδίων

Με τον όρο ογκίδια, περιγράφουμε μικρά εξογκώματα του δέρματος και μπορεί να είναι καλοήθη (τις περισσότερες φορές) όπως μεγάλα θηλώματα, μισχωτοί σπίλοι, πυογόνο κοκκίωμα, αλλά και κακοήθη όπως επιθήλιωματα. Η χειρουργική αφαίρεση και βιοψία γίνεται με πλήρη αφαίρεση σε υγιή όρια, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης. Σε περιπτώσεις καλοηθών βλαβών ειδικά σε μισχωτές  βλάβες, επιλέγουμε την αφαίρεση με λέιζερ, που δίνει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, γρήγορη επούλωση χωρίς ράμματα και άμεση αποκατάσταση.

Φωτογραφίες

Πριν και μετά από κρυοθεραπεία ακτινικών υπερκερατώσεων προσώπου

Πριν και μετά από κρυοθεραπεία ακτινικών υπερκερατώσεων προσώπου

Πριν και μετά από κρυοθεραπεία ακτινικών υπερκερατώσεων προσώπου

Πριν και μετά από κρυοθεραπεία ακτινικών υπερκερατώσεων προσώπου

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies