Χηλοειδή και υπερτροφικές ουλές

Τα χηλοειδή είναι η αντιδραστική υπερβολική ανάπτυξη σκληρού συνδετικού ιστού σε σημείο τραυματισμού του δέρματος.

Αποτελούν δύσμορφες παχυσμένες ουλές σε σημεία όπου έχει προηγηθεί τραύμα (π.χ. χειρουργική τομή), μετά από έγκαυμα αλλά και μετά από έντονη ακμή, ή σε θέσεις εμβολιασμών ή και μετά από τρύπημα του λοβού των αυτιών.

Είναι συχνότερα σε γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και η εμφάνισή τους ξεκινά ως μια ροζ χρώματος επηρμένη ουλή μέσα σε ένα μήνα από τον τραυματισμό, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες παίρνει τη μορφή σκληρής στιλπνής και λείας πλάκας που πολλές φορές έχει και αυξημένο όγκο. Ακριβώς και αυτή είναι η διαφορά χηλοειδών από τις υπερτροφικές ουλές. Τα χηλοειδή εκτείνονται και πέρα από τα όρια του τραυματισμού ενώ οι υπερτροφικές ουλές περιορίζονται στα όρια αυτά.

Είναι άγνωστης αιτιολογίας η δημιουργία τους, αλλά μπορεί να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Τοπικοί παράγοντες όπως κακή σύγκλειση των ορίων του τραύματος ή λόγω θέσης έλξη αυτών των ορίων λόγω δράσης των υποκείμενων μυών, μπορεί να προδιαθέσουν σε υπερτροφικές ουλές/χηλοειδή.

Οι πιο συνηθισμένες θέσεις εμφάνισης χηλοειδών είναι άνω μέρος ράχης και θώρακα, ώμοι, σαγόνι, κνήμες, λοβοί αυτιών ενώ κυρίως εμφανίζονται σε νέους και εφήβους ενώ είναι σπάνια σε ηλικιωμένους και πολύ μικρά παιδιά.

Πολλές φορές συνοδεύονται από πόνο , κνησμό ή αίσθημα καύσους ειδικά κατά τη φάση αύξησης.

Αποτελούν ένα πρόβλημα με έντονο ψυχολογικό αντίκτυπο για τον ασθενή καθώς θεραπεύονται δύσκολα και δεν καλύπτονται με μακιγιάζ ή άλλο τρόπο.

Η παρουσία τους επισημαίνεται συχνά από το φιλικό περιβάλλον και στενοχωρούν τον πάσχοντα/πάσχουσα που είναι συνήθως σε νεαρή ηλικία και επηρεάζεται αρνητικά η αυτοπεποίθησή του.

Αντιμετώπιση

Τα χηλοειδή υποτροπιάζουν μετά από χειρουργική απόπειρα αφαίρεσής τους κάτι που δεν ισχύει για τις υπερτροφικές ουλές.

Συνηθέστερες μέθοδοι αντιμετώπισης των χηλοειδών είναι οι ενδοβλαβικές (πάνω στο χηλοειδές) ενέσεις κορτιζόνης που πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά μήνα έως ότου το χηλοειδές γίνει επίπεδο και ο αριθμός τους εξαρτάται από το μέγεθος του χηλοειδούς και η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο.

Η κρυοθεραπεία για σχετικά μικρά χηλοειδή και υπερτροφικές ουλές είναι γρήγορη και αρκετά αποτελεσματική μέθοδος που επίσης απαιτεί ανά μήνα επαναλήψεις. Λειτουργεί προκαλώντας ισχυρή ψύξη μέσω ψεκασμού στα χηλοειδή πού νεκρώνονται τοπικά και σταδιακά αποπίπτουν.

Προκαλούμε δηλαδή ένα έγκαυμα εκ ψύξεως, ένα τοπικό κρυοπάγημα που οδηγεί σε καταστροφή του χηλοειδούς.

Για μεγαλύτερα χηλοειδή με αρκετό όγκο υπάρχει νέα επαναστατική ειδική μέθοδος ψύξεως εκ των έσω του χηλοειδούς (cryoshape). Συνίσταται στη χρήση ειδικής βελόνας προσαρμοσμένης σε συσκευή κρυοθεραπείας που επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα με μία μόνο θεραπεία.

Το χηλοειδές διαπερνάται μετά από τοπική αναισθησία με ξυλοκαΐνη από την ειδική βελόνα η οποία ψύχεται από συσκευή παροχής υγρού αζώτου προκαλώντας την ολοκληρωτική καταστροφή του μέσω ψύξεως μέσα σε μία θεραπεία στο 80% των μεγάλων χηλοειδών.

Ήδη στον ένα μήνα μετά τη θεραπεία το μεγαλύτερο μέρος του χηλοειδούς έχει αποπέσει, ενώ εντός 6 μηνών έχουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Άλλες μέθοδοι όπως φύλλα σιλικόνης, πίεση με ειδική περίδεση, λέιζερ, ρετινοειδή είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές και μόνο σε μικρά χηλοειδή.

Video: Cryo shape για χηλοειδή και υπερτροφικές ουλές

Φωτογραφίες

ΧηλοειδέςΧηλοειδές
Υπερτροφική ουλήΥπερτροφική ουλή
Χηλοειδές πριν και μετά τη θεραπεια με Cryo shapeΧηλοειδές πριν και μετά τη θεραπεια με Cryo shape
Χηλοειδές πριν και μετά τη θεραπεια με Cryo shapeΧηλοειδές πριν και μετά τη θεραπεια με Cryo shape
Φωτογραφία από τη συσκευή Cryo shapeΦωτογραφία από τη συσκευή Cryo shape

Βασιλική Μουσάτου M.D. Phd
Βασιλική Μουσάτου M.D. Phd

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ερωταπαντήσεις

Previous
  • Όταν δεν είμαι βαμμένη, πρέπει να πλένω το πρόσωπο μου πριν βάλω κρέμα;Το πλύσιμο του προσώπου απομακρύνει το σμήγμα, τα προιόντα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εξασφαλίζει καλύτερη διείσδυση των συστατικών της κρέμας φροντίδας. Για πολύ ξηρά δέρματα υπάρχουν καθαριστικά προιόντα χωρίς νερό.

  • Να βάζω και ενυδατική κρέμα κάτω από το αντιηλιακό;Aρκεί η χρήση του αντιηλιακού διότι το δέρμα γίνεται λιπαρό και γυαλίζει. Το αντιηλιακό έχει και ενυδατικούς παράγοντες στη σύστασή του.

  • Χρειάζεται να βάζω αντιηλιακό και το χειμώνα;Όταν υπάρχει ηλιοφάνεια το αντιηλιακό είναι απαραίτητο ανεξαρτήτως εποχής.

  • Είμαι 25 ετών. Χρειάζεται το δέρμα μου αντιγηραντική φροντίδα;Η χρήση κρεμών με βιταμίνες και υαλουρονικό οξύ βοηθούν στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης της επιδερμίδας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  • Πρέπει να χρησιμοποιώ προιόντα της ίδιας μάρκας ή μπορώ να τα συνδυάζω;Καλό είναι να χρησιμοποιούνται προιόντα της ίδιας μάρκας διότι αλληλοσυμπληρώνονται, ενισχύει το ένα τη δράση του άλλου και είναι ελεγμένα ότι δεν αλληλεπιδρούν με ανεπιθύμητο τρόπο.

Next
Όλες οι ερωταπαντήσεις

Η φροντίδα του δέρματος ανά εποχή

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν αγοράσουμε κρέμα προσώπου Τι πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε μια κρέμα για το δέρμα; Υπάρχουν επικίνδυνα συστατικά και κατά πόσο ενημερωνόμαστε σωστά από πηγές όπως οι τηλεοπτικές διαφημίσεις και το Διαδίκτυο; Η δερματολόγος - αφροδισιολόγος Βασιλική Μουσάτου απαντά στη HuffPost Greece

Videos Επικαιρότητας - Τηλεοπτικές εκπομπές
Videos Επικαιρότητας - Τηλεοπτικές εκπομπές

Παρακολουθήστε τα videos των ενημερωτικών εκπομπών στις οποίες έχω εμφανιστεί.

Δείτε τα video