Ουλές δέρματος και αντιμετώπιση

Ουλή είναι το αποτέλεσμα ανάπλασης του δέρματος μετά από βλάβη που φτάνει μέχρι τα βαθύτερα στρώματά του (δικτυωτό χόριο). Πιο επιφανειακές βλάβες π.χ στην επιδερμίδα δεν καταλοίπουν ουλή. Οι ουλές δεν αφορούν σε αλλαγες στο χρώμα του δέρματος αλλά σε διαταραχή της αρχιτεκτονικής του καθώς τα φυσιολογικά συστατικά του αντικαθιστώνται στο βάθος του δέρματος από συνδετικό ιστό.

Υπάρχουν πολλών ειδών ουλές: χειρουργικές, μετα τραυματικές, ατροφικές ουλές από ακμή ή ανεμοβλογιά, εγκαυματικές και υπερτροφικές.

Ξεχωριστό είδος ουλών είναι τα χηλοειδή που συνίστανται σε υπερβολική σε σχέση με τον τραυματισμό παραγωγή ουλώδους ιστού που επεκτείνεται και πέρα από τα όρια της βλάβης , σε αντιδιαστολή με τις υπερτροφικές ουλές που περιορίζονται έως τα όρια τραυματισμού. Μεγάλα χηλοειδή δηλαδή μπορεί να προκύψουν ακόμα και μετά από μικρό τραυματισμό (π.χ τρύπημα αυτιών).

Η προδιάθεση για σχηματισμό χηλοειδών αφορα σε ορισμένα ατομα και αντιμετωπίζεται διαφορετικά σε σχέση με τις υπόλοιπες ουλές.(ενέσεις με κορτιζόνη και κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο)

Ουλές ακμής

Έντονα φλεγμονώδης ακμή και κυστική ακμή μπορεί να αφήσουν σημάδια στο πρόσωπο, συνήθως στις παρειές που ενοχλούν πολύ αισθητικά τους ασθενείς και δεν καλύπτονται αποτελεσματικά με μακιγιάζ. Το «πείραγμα» επίσης των βλαβών της ακμής προδιαθέτει σε σημάδια. Σε πιο μελαχροινα δέρματα η ακμή μπορεί να αφήσει και δυσχρωμίες (μεταφλεγμονώδης υπέρχρωση).

Υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των ουλών της ακμής. Το Dermapen είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος με το μικρότερο χρόνο αποθεραπείας στην αντιμετώπιση των ήπιων και μετρίων ουλων ακμης. Δρα με τη μέθοδο των πολλαπλών νυγμων του δέρματος στα σημεία ουλής με ειδικά σχεδιασμένες βελόνες. Τα πολυάριθμα αυτά τρυπήματα διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου στα σημεία που γίνονται ώστε να «γεμίσουν» και οι περιοχές όπου το κολλαγόνο έχει αντικατασταθεί με ουλώδη ιστό. Μετα τη θεραπεία που γίνεται με εφαρμογή αναισθητικής κρέμας, το δέρμα είναι κόκκινο κι ελαφρα πρησμένο, αλλά σε 2-3 ημέρες επανέρχεται θεαματικά. Απαιτουνται ανάλογα με το είδος των ουλών 4- 6 θεραπείες ανά μήνα αλλά τα πρώτα αποτελέσματα διακρίνονται ήδη στις 6 εβδομάδες. Απαιτείται για μία εβδομάδα μετά τη θεραπεία αντιηλιακή προστασία και χρήση αναπλαστικών κρεμών. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται και οι χειρουργικές ουλές.Κάποιες ουλές ακμής που είναι έντονα ατροφικές χρειάζονται ενέσιμο υαλουρονικό οξύ για να «γεμίσουν».

Ενας άλλος τρόπος αντιμετώπισης των ουλών ακμής , που επίσης δρα μέσω διέγερσης παραγωγής κολλαγόνου , είναι το fractional CO2 laser. Δρα προκαλώντας κλασματικά μικροεγκαυματα στην επιδερμίδα και το ανώτερο χόριο τα οποία ωθούν τους ινοβλάστες να παράγουν κολλαγόνο . Απαιτουνται επαναληπτικές θεραπείες ανά μήνα οι οποίες πραγματοποιούνται αποκλειστικά τους χειμερινούς μήνες για αποφυγή έκθεσης του υπό θεραπεία δέρματος στον ήλιο. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι οτι ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και δυσχρωμίες του προσώπου και λεπτές ρυτίδες.

Να τονιστεί εδώ οτι θεραπείες όπως peelings και μικροδεροαπόξεση με κρυστάλλους αναζωογονούν την επιδερμίδα όμως δεν αντιμετωπίζουν ουλές.

Φωτογραφίες

Ουλές δέρματος και αντιμετώπιση - ΠΡΙΝ-ΜΕΤΑ από 4 συνεδρίεςΟυλές δέρματος και αντιμετώπιση - ΠΡΙΝ-ΜΕΤΑ από 4 συνεδρίες
Ουλές δέρματος και αντιμετώπιση - ΠΡΙΝ-ΜΕΤΑ από 4 συνεδρίεςΟυλές δέρματος και αντιμετώπιση - ΠΡΙΝ-ΜΕΤΑ από 4 συνεδρίες
Πριν και μετά τρεις συνεδρίες με DermapenΠριν και μετά τρεις συνεδρίες με Dermapen
Πριν και μετά 4 συνεδρίες με DermapenΠριν και μετά 4 συνεδρίες με Dermapen
Πριν και μετά 4 συνεδρίες με DermapenΠριν και μετά 4 συνεδρίες με Dermapen

Βασιλική Μουσάτου M.D. Phd
Βασιλική Μουσάτου M.D. Phd

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ερωταπαντήσεις

Previous
  • Όταν δεν είμαι βαμμένη, πρέπει να πλένω το πρόσωπο μου πριν βάλω κρέμα;Το πλύσιμο του προσώπου απομακρύνει το σμήγμα, τα προιόντα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εξασφαλίζει καλύτερη διείσδυση των συστατικών της κρέμας φροντίδας. Για πολύ ξηρά δέρματα υπάρχουν καθαριστικά προιόντα χωρίς νερό.

  • Να βάζω και ενυδατική κρέμα κάτω από το αντιηλιακό;Aρκεί η χρήση του αντιηλιακού διότι το δέρμα γίνεται λιπαρό και γυαλίζει. Το αντιηλιακό έχει και ενυδατικούς παράγοντες στη σύστασή του.

  • Χρειάζεται να βάζω αντιηλιακό και το χειμώνα;Όταν υπάρχει ηλιοφάνεια το αντιηλιακό είναι απαραίτητο ανεξαρτήτως εποχής.

  • Είμαι 25 ετών. Χρειάζεται το δέρμα μου αντιγηραντική φροντίδα;Η χρήση κρεμών με βιταμίνες και υαλουρονικό οξύ βοηθούν στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης της επιδερμίδας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  • Πρέπει να χρησιμοποιώ προιόντα της ίδιας μάρκας ή μπορώ να τα συνδυάζω;Καλό είναι να χρησιμοποιούνται προιόντα της ίδιας μάρκας διότι αλληλοσυμπληρώνονται, ενισχύει το ένα τη δράση του άλλου και είναι ελεγμένα ότι δεν αλληλεπιδρούν με ανεπιθύμητο τρόπο.

Next
Όλες οι ερωταπαντήσεις

Η φροντίδα του δέρματος ανά εποχή

Τα top συστατικά για την περιποίηση του δέρματος το φθινόπωρο Τα top συστατικά για την περιποίηση του δέρματος το φθινόπωροΤο φθινόπωρο είναι η εποχή του χρόνου που σηματοδοτεί αλλαγές και ανασυγκρότηση. Καθώς το καλοκαίρι με την έντονη ηλιοφάνεια μας εγκαταλείπει, και το μαύρισμα φεύγει, παρατηρούμε τα σημαδια της έκθεσης στον ήλιο, τη θερμότητα και του θαλασσινού νερού στο δέρμα μας.

Videos Επικαιρότητας - Τηλεοπτικές εκπομπές
Videos Επικαιρότητας - Τηλεοπτικές εκπομπές

Παρακολουθήστε τα videos των ενημερωτικών εκπομπών στις οποίες έχω εμφανιστεί.

Δείτε τα video