Κυτταρίτιδα: ένα πρόβλημα γένους θηλυκού

Η κυτταρίτιδα, είναι ένα αισθητικό και όχι ιατρικό πρόβλημα που εμφανίζεται στο 80% των γυναικών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Παρόλο που είναι ένα τόσο κοινό γνώρισμα, στεναχωρεί, ταλαιπωρεί και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αιτία χαμηλής αυτοεκτίμησης για πολλές γυναίκες.

Περιγράφοντας την κυτταρίτιδα, έξω από τον στενα ιατρικό ορισμό, θα λέγαμε ότι είναι η ανομοιόμορφη όψη του δέρματος σε περιοχές που συνήθως εναποτίθεται λίπος στο γυναικείο σώμα. Δεν οφείλεται σε υπερβολική εναπόθεση λίπους, καθώς ξέρουμε ότι ακόμα και πολύ αδύνατες γυναίκες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Σε τι οφείλεται όμως και πως μπορεί να αντιμετωπιστει είναι οι ερωτήσεις που συχνότερα κάνουν οι γυναίκες. Υπάρχουν πολλοί μύθοι σε σχέση με τη διατροφή και τα αναψυκτικά, την άσκηση, τα αντισυλληπτικά και άλλους παράγοντες. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα κατασκευαστικό θέμα στη δομή του δέρματος. Το λίπος στις γυναίκες μαζεύεται σε σακουλάκια που περιβάλλονται από χαλαρό περίβλημα και προβάλλουν στην επιδερμίδα που είναι λεπτή και "διαγράφει". Αντίθετα στους άνδρες κατασκευαστικά το δέρμα είναι καλύτερης ποιότητας και τα σακουλάκια του λίπους ακόμα και όταν υπάρχει πολύ λίπος, συγκρατωνται από ισχυρό περίβλημα και δεν προβάλλουν στο δέρμα. Επίσης στις γυναίκες υπάρχουν σύνδεσμοι μεταξύ λίπους και επιδερμίδας που καθηλώνουν το δέρμα δημιουργώντας "λακκούβες". Λίγες γυναίκες έχουν εκ κατασκευής τόσο καλής ποιότητας δέρμα όσο οι άντρες αλλά ακόμα και αυτές, μετά τα 35-40 λόγω μείωσης του κολλαγόνου στο δέρμα και φθορας του από τη χρονολογική γήρανση (και τον ήλιο), εμφανίζουν κυτταρίτιδα ενώ δεν αυξάνει το σωματικό τους βάρος.

Όταν η κυτταρίτιδα αφορα σε περιοχές με πολύ λίπος ή συνυπάρχει μείωση της λεμφικής ροής, προκαλείται φλεγμονώδης αντίδραση και μπορεί να είναι επώδυνη στην πίεση.

Αλλοι παράγοντες που ευνοούν την κυτταρίτιδα είναι η αυξημένη εναπόθεση λίπους και εδώ η σωστή διατροφή με επαρκή πρόσληψη πρωτεινών (δομικό στοιχείο του κολλαγόνου), αποφυγή αλμυρών τροφων που κάνουν κατακράτηση, άφθονο νερό για τον ιδιο λόγο, μείωση καφείνης και αλκοολ που προκαλούν αφυδάτωση, λήψη αντιοξειδωτικών που περιορίζουν τη φλεγμονή, μπορεί να βοηθήσει.

Δεν είναι κάθε περίπτωση της ίδιας βαρύτητας κι έτσι η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι ορατη μόνο όταν πιέζουμε το δερμα ή να είναι πολύ εντονη οιδηματώδης ή και επώδυνη.

Τέλος η λήψη ορμονών, αντισυλληπτικών αλλά και η φυσιολογική ορμονική διακύμανση, μπορεί να επηρεάσουν μέσω κατακρατησης υγρων την κυτταρίτιδα.

Ως μέθοδοι αντιμετώπισης εκτός από τη μείωση του παραπανίσιου βάρους, τη σωστή διατροφή, πρέπει να συμπεριλάβουμε και την άσκηση που βοηθά διότι γίνεται καλύτερη αιμάτωση των ιστών ενώ οι ισχυρότεροι μύες τεντώνουν και το υπερκείμενο αυτών δερμα.

Παρόλα αυτά η κυτταρίτιδα μπορεί να επιμένει ακόμα και όταν τρεφόμαστε σωστά διατηρούμε καλό βάρος και γυμναζόμαστε.

Οι κρέμες δε βοηθούν ουσιαστικά, κυρίως λειαίνουν την επιδερμίδα καθώς οι λιπολυτικές ουσίες δε μπορεί να φτάσουν στο βάθος του δέρματος.

Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε την όψη του δέρματος στις προβληματικές περιοχές, κύριο ρόλο έχει η βελτίωση της πυκνότητας του δέρματος μέσω ραδιοσυχνοτήτων.

Πρόκειται για ένα μηχάνημα που χρησιμοποεί την τεχνολογία των ραδιοσυχνοτήτων με θεαματικά αποτελέσματα στη σύσφιξη του δέρματος και βελτίωση της κυτταρίτιδας. (magicpolar). Πρόκειται για ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία που χρειάζεται ωστόσο 8-10 θεραπείες, 1 ανά εβδομάδα για να δώσει ωραία αποτελέσματα. Κατόπιν 1 φορα το μήνα αρκεί για συντήρηση. Χρειάζεται χρόνος 20 λεπτων ανα περιοχη (δηλ 40 λεπτα για πόδια πχ) και δεν αφήνει σημάδια. Μπορεί να γίνει χειμώνα / καλοκαίρι αλλά καλό είναι να ξεκινάμε νωρις τις θεραπείες ώστε το καλοκαίρι να γινεται απλά συντήρηση. Το δέρμα γίνεται σταδιακά πιο λείο στην αφή και την όψη ενώ για τις πιο απαιτητικές, συνδυάζεται με μεσοθεραπεία. Πρόκειται για ενέσεις με μικροσκοπικές βελόνες στις περιοχές που εμφανίζεται το πρόβλημα και περιέχουν λιπολυτικές ουσίες, καθώς και ουσίες που βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία και βοηθούν στο να "ξεπρηστεί" η περιοχή με κυτταρίτιδα. Για όσες δε θέλουν τις ενέσεις, η εφαρμογή γίνεται με ειδικά ρόλερ μεσοθεραπείας.

Τέλος όταν θέλουμε μια πιο γρήγορη λύση στην αντιμετώπιση της χαλάρωσης του δέρματος και ταυτόχρονα διόρθωση επίμονων σημείων, τα νήματα με τοποθέτηση πλέγματος, είναι η πιο αποτελεσματική λυση. Χρειάζονται ωστόσο αρκετα ανα περιοχή και είναι πιο κατάλληλα σε αδύνατες γυναίκες με εντοπισμένο πρόβλημα. Σε περιοχές όπως άνω μέρος μηρών, μπορεί να κάνουν και μικρή ανόρθωση γλουτών.

Η εξάλειψη της κυτταρίτιδας μπορεί να μην είναι δυνατό να επιτευχθεί πλήρως, ωστόσο η βελτίωση επιτυγχάνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Η επιστήμη έχει προοδεύσει τόσο ώστε κάθε γυναίκα να έχει την εικόνα που δικαιούται αρκεί να προσπαθήσει προς τη σωστή κατευθυνση.

Φωτογραφίες

Μεσοθεραπεία για κυτταρίτιδα - Μετά από 6 συνεδρίες μεσοθεραπείαςΜεσοθεραπεία για κυτταρίτιδα - Μετά από 6 συνεδρίες μεσοθεραπείας
Μεσοθεραπεία για κυτταρίτιδα - Μετά από 8 θεραπείες με ραδιοσυχνότηταΜεσοθεραπεία για κυτταρίτιδα - Μετά από 8 θεραπείες με ραδιοσυχνότητα
Μεσοθεραπεία για κυτταρίτιδα - Μετά από 10 θεραπείες με ραδιοσυχνότηταΜεσοθεραπεία για κυτταρίτιδα - Μετά από 10 θεραπείες με ραδιοσυχνότητα

Βασιλική Μουσάτου M.D. Phd
Βασιλική Μουσάτου M.D. Phd

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Ερωταπαντήσεις

Previous
  • Όταν δεν είμαι βαμμένη, πρέπει να πλένω το πρόσωπο μου πριν βάλω κρέμα;Το πλύσιμο του προσώπου απομακρύνει το σμήγμα, τα προιόντα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και εξασφαλίζει καλύτερη διείσδυση των συστατικών της κρέμας φροντίδας. Για πολύ ξηρά δέρματα υπάρχουν καθαριστικά προιόντα χωρίς νερό.

  • Να βάζω και ενυδατική κρέμα κάτω από το αντιηλιακό;Aρκεί η χρήση του αντιηλιακού διότι το δέρμα γίνεται λιπαρό και γυαλίζει. Το αντιηλιακό έχει και ενυδατικούς παράγοντες στη σύστασή του.

  • Χρειάζεται να βάζω αντιηλιακό και το χειμώνα;Όταν υπάρχει ηλιοφάνεια το αντιηλιακό είναι απαραίτητο ανεξαρτήτως εποχής.

  • Είμαι 25 ετών. Χρειάζεται το δέρμα μου αντιγηραντική φροντίδα;Η χρήση κρεμών με βιταμίνες και υαλουρονικό οξύ βοηθούν στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης της επιδερμίδας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  • Πρέπει να χρησιμοποιώ προιόντα της ίδιας μάρκας ή μπορώ να τα συνδυάζω;Καλό είναι να χρησιμοποιούνται προιόντα της ίδιας μάρκας διότι αλληλοσυμπληρώνονται, ενισχύει το ένα τη δράση του άλλου και είναι ελεγμένα ότι δεν αλληλεπιδρούν με ανεπιθύμητο τρόπο.

Next
Όλες οι ερωταπαντήσεις

Νέα και Ειδήσεις

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Τα διδάγματα του 2020 - Τα resolutions του 2021 ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Τα διδάγματα του 2020 - Τα resolutions του 2021Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για όλους μας σε παγκόσμια κλίμακα. Η πανδημία επηρέασε με τον πιο απόλυτο τρόπο όλους τους τομείς της επαγγελματικής, κοινωνικής και προσωπικής ζωής του καθενός μας.

Videos Επικαιρότητας - Τηλεοπτικές εκπομπές
Videos Επικαιρότητας - Τηλεοπτικές εκπομπές

Παρακολουθήστε τα videos των ενημερωτικών εκπομπών στις οποίες έχω εμφανιστεί.

Δείτε τα video