Αποτρίχωση με Laser

Βρείτε τις απαντήσεις στα δικά σας ερωτήματα για την αποτρίχωση με laser

Πως λειτουργεί η αποτρίχωση με Laser;

Η οριστική εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυίας αποτελεί επίτευγμα των τελευταίων ετών με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Τα συστήματα λέιζερ που διατίθενται σήμερα για αποτρίχωση με τα αντίστοιχα μήκη κύματος είναι τα εξής: 1)Alexandrite (αλεξανδρίτης) laser 755 nm 2) diode (δυοδικό)laser 800-810nm, 3) ruby laser 694nm 4) Nd:YAG laser 1064nm καθώς και 5) σύστημα πολωμένου φωτος IPL (δεν είναι laser) στα 590-1200 nm
Ο μηχανισμός εκλεκτικής καταστροφής της τρίχας εξηγείται μέσω επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης. Το λέιζερ Αλεξανδρίτης για παράδειγμα εκπέμπει ενέργεια που απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη, η οποία σε μη μαυρισμένο δέρμα βρίσκεται συγκεντρωμένη γύρω από τον τριχικό θύλακο καταστρέφοντάς τον.
Σε συγκριτική μελέτη των αποτελεσμάτων μεταξύ των διαφόρων λέιζερ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ευρωπαικής Δερματολογικής εταιρείας (JEADV Jan 2006 vol 20 NoI, p.9-19), τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα είχε ο Αλεξανδρίτης και το δυοδικό λέιζερ. Θα αναφερθώ στην αποτρίχωση με Αλεξανδρίτη διότι είναι το λέιζερ που χρησιμοποιώ στο ιατρείο και έχω εμπειρία.

Πόσο ασφαλής και πόσο αποτελεσματική είναι;

Πρόκειται για απόλυτα ασφαλή μέθοδο στα χέρια του ειδικού ιατρού χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες πλην ερυθρότητας (κοκκίνισμα) κι ενός παροδικού αισθήματος καύσους που υποχωρεί γρήγορα. Το δέρμα είναι ευαίσθητο κι ερεθισμένο όπως π.χ. όταν γινεται αποτρίχωση με κερί. Το συγκεκριμένο λέιζερ έχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητα αλλά απαιτούνται επαναληπτικές συνεδρίες.

Τι κακό μπορεί να προκαλέσει και σε ποιες περιπτώσεις;

Μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα εάν χρησιμοποιηθεί ακατάλληλη ενέργεια σε σχέση με το χρώμα του δέρματος και το έγκαυμα σε σκουρόχρωμα άτομα μπορεί να αφήσει σημάδι ειδικά εάν η περιοχή εκτεθεί στον ήλιο.

Μπορούν όλοι να την κάνουν; Π.χ. οι έγκυες;

Εκτός από τις εγκύους ή τα πολύ σκουρόχρωμα ή μαυρισμένα άτομα, σχεδόν όλοι μπορεί να κάνουν το συγκεκριμένο λέιζερ, ακόμα και πολύ μικρής ηλικίας άτομα, άνδρες και γυναίκες. Για τις εγκύους αντένδειξη δεν είναι η ενέργεια του λέιζερ αλλά η αίσθηση του πόνου που πρέπει να αποφεύγεται. Να σημειωθεί ότι το λέιζερ είναι αναποτελεσματικό στις ξανθές και άσπρες τρίχες. Τέλος άτομα με ιστορικό επιληψίας που πυροδοτείται από περιοδικά εκλυόμενο φως, θα πρέπει να φορέσουν τα ειδικά «τυφλά» γυαλιά.

Αν στην περιοχή που επιθυμούμε να αποτριχώσουμε υπάρχουν ραγάδες και ευρυαγγείες μπορούμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο laser;

Δεν αποτελούν οι ραγάδες αντένδειξη για το συγκεκριμένο λέιζερ. Για τις ευρυαγγείες θεωρητικά η θερμότητα πρέπει να αποφεύγεται. Σε πρακτικό επίπεδο όμως το λέιζερ δε βλάπτει περισσότερο από π.χ. την ηλιοθεραπεία.

Μπορούμε να την εφαρμόσουμε όπου θέλουμε, πρόσωπο, σώμα ή υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία δεν εφαρμόζεται η μέθοδος αυτή;

Σε όλο το σώμα μπορεί να εφαρμοστεί το λέιζερ.Περιοχή που απαιτείται προσοχή ή δεν ενδείκνυται το λέιζερ αλλά ίσως η ηλεκτρόλυση είναι η λύση για μεμονομένες μεγάλες τρίχες, είναι ο λαιμός καθώς σε αυτή την περιοχή μπορεί να ενεργοποιηθεί το χνούδι. Και σε αυτή την περίπτωση είναι αποτελεσματικό το λέιζερ αλλά μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες συνεδρίες.

Που οφείλεται η έντονη τριχοφυΐα;

Ο δασυτριχισμός οφείλεται είτε σε κληρονομικότητα, ή σε φυλετική καταγωγή, μπορεί να οφείλεται σε ορμονική διαταραχή (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες, όγκοι) ή να εμφανίζεται στην εμμηνόπαυση. Αλλά και η φυσιολογική τριχοφυία (π.χ. εφήβαιο, γάμπες) ή πλάτη-ώμοι στους άνδρες μπορεί να είναι -και συνήθως είναι- ανεπιθύμητη.

Το καλοκαίρι ενδείκνυται για να ξεκινήσει κάποιος την αποτρίχωση;

Δεν εφαρμόζεται το λέιζερ σε μαυρισμένο δέρμα. Δεν έχει σχέση η εποχή αλλά το χρώμα του δέρματος. Επομένως τα ήδη μαυρισμένα δέρματα πρέπει να ξεμαυρίσουν για να ξεκινήσουν αποτρίχωση με λέιζερ.

Πόσες επισκέψεις απατούνται συνήθως για την οριστική εξάλειψη της τριχοφυΐας;

Συνήθως ο μέγιστος αριθμός που απαιτούνται είναι 10-12 ανά 40 περίπου ημέρες, αλλά τα ανοιχτόχρωμα δέρματα που ανέχονται καλύτερα τις υψηλότερες ενέργειες χρειάζονται λιγότερες. Για το προσωπο και ειδικά εάν υπάρχει ορμονική διαταραχή μπορεί να χρειαστούν περισσότερες.

Με λίγα λόγια ποια είναι τα υπέρ και τα κατά;

Η αποτρίχωση με λέιζερ προσφέρει οριστική, ασφαλή και γρήγορη λύση. Στα κατά συγκαταλέγονται το κόστος, η ανάγκη προγραμματισμού και η μη εφαρμογή της μεθόδου σε μαυρισμένο δέρμα. Παλαιότερα η αποτρίχωση με λέιζερ ήταν πολύ ακριβή και παραμένει μία μέθοδος που κοστίζει, αλλά δεν είναι απαγορευτική και σίγουρα τα αποτελέσματα αποζημιώνουν. Είναι οικονομική μέθοδος για μικρές περιοχές (πρόσωπο, μουστάκι, πηγούνι, μασχάλες) και το κόστος ανεβαίνει για μεγαλύτερες επιφάνειες.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται το laser; (π.χ. μουστάκι, κτλ)

Περιοχές που εφαρμόζεται με επιτυχία το λέιζερ είναι το μουστάκι, το πρόσωπο (παρειές, φαβορίτες, περίγραμμα μετώπου), το μπικίνι, οι μασχάλες, τα χέρια, τα πόδια, η κοιλιά, οι ώμοι, η πλάτη και γενικά όλο το σώμα.

Instagram Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Facebook Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος YouTube Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Twitter Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Website by Theratron

Copyright © 2012-2024 Βασιλική Μουσάτου M.D. PhD, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος - All rights reserved
Όροι Χρήσης - Πολιτική Εμπιστευτικότητας - Πολιτική Cookies